Het betoverende maandlandschap van de Bødalsbreen

Bodalsbreen Norway

Naast de Kjendallsbreen kun je in de omgeving van Loen (Sogn og Fjordane) verschillende gletsjerarmen van de Jostedalsbreen bezoeken. Afgelopen zomer bezochten wij in combinatie met de Kjenndalsbreen en het Lovatnet de Bødalsbreen! Wat ons betreft de meest alieneske (is dat een woord?) van de vier armen in de omgeving. Lees snel verder om erachter te komen waarom!

locatie Bodalsbreen
Bron: Google Maps

Een wandeling naar de Bødalsbreen duurt ongeveer 3 kwartier. Er is nauwelijks hoogteverschil en de route ernaar toe is erg veilig. Deze wandeling is dus prima geschikt om te ondernemen met (jonge) kinderen! Vanuit de vallei is het een half uurtje naar boven slingeren via een smalle bergweg met losliggende steentjes en loslopende schapen. Rijd voorzichtig, want de weg is enorm stijl en zo smal dat je tegenliggers maar lastig kunt passeren.

Hoe kom je bij de Bødalsbreen?

Bekijk de instructies in het artikel van de Kjendallsbreen om bij de Kjenndalstova te komen.

Net na het restaurant neem je de eerstvolgende weg naar rechts. Houd rekening met tol! En let goed op, want er is een fatsoenlijk adres voor in de TomTom, je moet goed op de borden letten! Wees voorzichtig op de slingerweg naar boven en blijf deze weg aanhouden tot je na een klein half uur een parkeerplaats oprijdt. Vanaf hier staat de wandelroute met bordjes en de befaamde rode T’s aangegeven. Pas op voor loslopende schapen op de weg naar boven! Ze zijn erg gewend aan hun omgeving en gaan niet voor jou aan de kant..

Bødalsbreen Noorwegen

Koeienvlaaien ontwijken

Van de parkeerplaats naar de Bødalsbreen is ongeveer 5,5 kilometer lopen. Als je 3 kwartier flink doorstapt, sta je aan de voet van de gletsjer! De tocht begint met een wandeling door een weiland. Pas op waar je loopt, want er ligt hier en daar een flinke koeienvlaai! Je loopt in een grote U-bocht langs een rij verdwaalde huisjes en steekt het water over via een houten brug. Hierna wandel je het bos in! Zo leuk.

Bodalsbreen Noorwegen

Wij vonden het pad erg leuk om te lopen. Je stapt over kleine beekjes, van steen naar steen, moet af en toe even bukken voor een uitstekende tak en vooral erg goed je voeten optillen, maar dat maakt het geheel juist avontuurlijk! Zwaar is de wandeling niet.

Bødalsbreen Noorwegen

Als je na een klein half uur het bos weer uit loopt, kom je terecht in een open vallei. Vanuit de vallei heb je krankzinnig mooi uitzicht op een bergformatie met watervallen, de Skålebreen gletsjer, ijs, sneeuw en kun je zelfs de Bødalsbreen al zien liggen. Ik vind het contrast in onderstaande foto’s zo gaaf!

Bødalsbreen Noorwegen

Moederziel alleen bij de Bødalsbreen

Hoe het verschuiven van één plukje wolk al zo’n gigantisch effect kan hebben op het landschap om je heen. Kijk maar naar het contrast in foto’s wat we hebben geschoten bij de Bødalsbreen in vergelijking met de Kjendallsbreen. En zelfs onderweg vanuit Loen, met en zonder zon. Ongelooflijk hoeveel gezichten Noorwegen heeft. Het blijft ons verbazen.

Bødalsbreen Noorwegen

Qua schoonheid wint de Bødalsbreen het niet van de Kjenndalsbreen, maar het is dan ook niet echt eerlijk om de twee met elkaar te vergelijken. De Kjenndalsbreen blinkt uit in schoonheid door de waterval, het groen en de combinatie van alles wat Noorwegen zo mooi maakt. De Bødalsbreen doet eerder aan als een andere planeet! Het leek wel alsof we ons in een soort maanlandschap bevonden!

Bødalsbreen Noorwegen

Voorzichtigheid geboden

Deze beruchte gevarenbordjes kom je zo’n beetje bij iedere gletsjer tegen. Het is verstandig om deze serieus te nemen en er niet voorbij te gaan. Achter de borden bevind je je in serieus gevaarlijk gebied en kunnen hele nare dingen gebeuren. Gebruik hoe dan ook je gezonde verstand en wees voorzichtig! De natuur kan onverwachte dingen doen.

Bødalsbreen Noorwegen       Bødalsbreen Noorwegen

Van het zonnetje dat we eerder die dag bij onze wandeling naar de Kjenndalsbreen hadden, was niets meer te zien. Er was een kille, straffe wind opgestoken en de lucht werd langzaam steeds donkerder grijs.

Bødalsbreen Noorwegen

We besloten terug te keren naar de auto en hielden er een behoorlijk tempo in, in de hoop de regen voor te blijven. Nog geen 5oo meter voor de parkeerplaats kregen we dan toch echt een bui regen op ons dak. Maar dat mocht de pret niet drukken. Regen of niet, we namen toch echt nog even de tijd om naar deze luidruchtige stroomversnelling te staren. Wat een geweld!

Bodalsbreen Noorwegen

Eenmaal terug bij de auto namen we de tijd om wat te eten en drinken en reden we op ons gemak terug naar de Lodalen vallei. Na zoveel moois op één dag hadden we wel even genoeg te verwerken.

Heb jij één van de vier gletsjers al eens bezocht? Of ze op je wishlist staan? Ik lees heel graag jouw verhaal, dus deel het in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *