Rolls-Royce ontwerpt nieuwe hybrid Hurtigruten cruiseschepen

Hurtigruten

Zoals eerder te lezen was in mijn artikel over Geiranger, heb ik een behoorlijk uitgesproken mening over cruiseschepen. Niet alleen zijn ze ENORM slecht voor het milieu (één cruiseschip vervuilt per dag evenveel als één miljoen auto’s!), ze bederven ook nog eens het uitzicht op pittoreske dorpjes. Maar als we Hurtigruten, de meest populaire cruisemaatschappij van Scandinavië, moeten geloven, gaat daar verandering in komen! In de zomer van 2019 zullen zij met hybrid cruiseschepen gaan varen. Er wordt op het moment nog druk gewerkt aan de bouw van de MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen in de Kleven scheepswerf in Ulsteinvik.

De MS Roald Amundsen zal in 2018 als eerste te water gaan en onder andere reizen naar Antarctica gaan maken. In 2019 zal de MS Fridtjof Nansen het voorbeeld volgen en gaan varen van Amsterdam naar Svalbard.

Hurtigruten
Bron: Hurtigruten.com

Vooruitstrevend design meets minder CO2 uitstoot

Niemand minder dan Rolls-Royce is het brein achter het ontwerp en heeft de schepen van alle gemakken voorzien. Ze bieden plek voor maar liefst 530 reizigers die tijdens hun reis kunnen genieten van een infitiny pool, jacuzzi, cabins met balkon en drie restaurants geinspireerd door de polarhistorie. Daarnaast worden de gasten getrakteerd op allerlei gadgets die informatie bieden over alles dat onderweg te zien is.

Bron: Hurtigruten

Duurzaamheid was één van de belangrijkste uitgangspunten tijdens de ontwerpfase. Dit heeft ervoor gezorgd dat de twee vaartuigen straks zijn uitgerust met hybride motoren die op lange afstanden het volledige schip vooruit kunnen brengen. De hulpmotor heeft een verminderde CO2 uitstoot van 20% vergeleken met de oude schepen.

One small step for men..

De Hurtigruten is ieder jaar verantwoordelijk voor 14%(!) van het toerisme in Noorwegen en zorgt voor duizenden banen langs de Noorse kust. Deze groene stap voorwaarts is dan ook een enorme big deal. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de toeristenbranche. Klimaatverandering is al decennia lang een pijnlijk punt en vooral in het hoge noorden op veel plekken goed zichtbaar. Het werd dan ook hoog tijd dat een grote naam als Hurtigruten het goede voorbeeld ging geven.

Hurtigruten
Bron: Hurtigruten

Ik zal nooit een voorstander worden van drijvende flatgebouwen die mijn uitzicht op een prachtig fjord bederven. Wel ben ik blij en opgelucht dat Hurtigruten op de milieuvriendelijke(re) tour gaat met deze ontwikkeling. Zo kunnen we allemaal op onze eigen manier blijven genieten van al het schoon dat moeder natuur ons te bieden heeft. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

2 gedachten over “Rolls-Royce ontwerpt nieuwe hybrid Hurtigruten cruiseschepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *