Noorwegen opent een duizelingwekkend uitkijkpunt over het Gaularfjellet

This article is also available in: Engels

Eén van de beter bewaarde geheimen van fjord Noorwegen is het Gaularfjellet. Gaularfjellet is een berggebied in de provincie Sogn og Fjordane dat wordt doorkruist door een weg die van Dragsvik naar Moskog loopt. Deze weg behoort tot één van de 18 nationaal toeristische routes van Noorwegen en trakteert bezoekers op een indrukwekkende roadtrip. De ontdekkingsreis begint aan het langste fjord van de wereld (Sognefjord) en neemt je over smalle bergweggetjes mee langs levendige stroomversnellingen en watervaltraktaties. Zo word je langs de rivier Gaula meegenomen naar (letterlijk) het hoogtepunt van de reis: het Gaularfjellet.

Bron: www.nasjonaleturistveger.no
Bron: www.nasjonaleturistveger.no

Nationaal toeristische route Gaularfjellet

Afgelopen zomer reden wij als een stel adrenalinejunkies over deze nationaal toeristische route met als (ook ons persoonlijke) hoogtepunt onderstaand stuk asfalt. Deze foto is genomen op het hoogste punt van het Gaularfjellet met op de achtergrond de weg die de vallei in kronkelt. Via een handjevol spectaculaire haarspeldbochten kom je terecht tussen de naaldbomen. Dit maakt de ervaring natuurlijk helemaal compleet.

Gaularfjellet

Deze zomer opent een gloednieuw uitkijkpunt

Alsof het uitzicht van bovenaf nog niet bijzonder genoeg is, is het grootste bouwbedrijf van Noorwegen (Veidekke) nu druk bezig met het bouwen van een duizelingwekkende stenen driehoek. Deze driehoek moet het hoogste punt van Gaularfjellet gaan markeren en een misselijkmakend mooi uitzicht over de haarspeldbochten en bijbehorende vallei gaan bieden.

Gaularfjellet
Foto: Eivind Nygaard

Van de drie punten zullen er twee omhoog wijzen. Deze kun je als echte waaghals met een trap bewandelen om als een soort Titanic-Kate (of Leo) over de vallei te turen. Een derde zal op gelijk niveau met de bergpas blijven liggen, zodat het uitkijkpunt voor iedereen geschikt is.

Gaularfjellet
Foto: Eivind Nygaard

Zoals het de Noren betaamd, worden er (nu nog) nauwelijks veiligheidsmaatregelen genomen op het uitkijkpunt. De tijd zal uitwijzen of daar alsnog iets mee gedaan wordt. Ondanks dat er geen zichtbare hekken staan, zal het bouwwerk ongetwijfeld zo veilig mogelijk gemaakt worden.

Gaularfjellet
Foto: Eivind Nygaard

Durf jij ‘m te beklimmen?

Indrukwekkend is het stenen bouwwerk in ieder geval wel! In de zomer van 2016 zou het uitkijkpunt open moeten gaan voor publiek, dus begin maar alvast met het plannen van je roadtrip! Ben je nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande timelapse van bouwbedrijf Veidekke voor een prachtige weergave van de constructie van het uitkijkpunt.

Wij hebben in ieder geval een goed excuus om onze roadtrip langs het Gaularfjellet opnieuw te doen. Hoogtevrees staat namelijk niet in ons woordenboek! Zou jij de trappen durven betreden?

4 gedachten over “Noorwegen opent een duizelingwekkend uitkijkpunt over het Gaularfjellet

      1. noorwegenforum.nl dit is een site waar allerlei vragen over noorwegen worden gesteld. zelf schrijf ik weinig hierop. kijk zelf maar even en je kunt de link naar jezelf
        erop plaatsen als je dat wil. Ik wou dit niet zonder toestemming van jullie doen

  1. Ook hier zullen we gaan kijken deze zomer.
    Voor ons wordt dit één route met Kjenndal want we verblijven daar dicht in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *