Svart hotel in het Noorderlicht
Nieuws

Dit is het meest milieuvriendelijke hotel van de wereld

Het eerste klimaatneutrale hotel ooit

In Svartisen National Park, net onder Bodø, wordt hard gebouwd aan een gloednieuw, energiepositief en klimaatneutraal hotel. Het gelijknamige Svart hotel zal in 2021 worden geopend en zal ongeveer 85% minder energie verbruiken dan een gemiddeld hotel. 

Svart is Noors voor zwart, maar in het oud-Noors betekent het ook blauw. De naam is dus niet alleen een eerbetoon aan de nabijgelegen Svartisen National Park, maar verwijst ook naar het diepblauwe gletsjerijs van de Svartisen gletsjer.

Het design is wederom van de tekentafel van Snøhetta, het architectenbureau dat vorig jaar al in het nieuws was vanwege hun vernieuwende onderwaterrestaurant. In het nieuwe ontwerp voor het nu al net zo spraakmakende hotel staat opnieuw de natuur en het zo min mogelijk sporen daarop nalaten centraal. 

Svart hotel binnenplaats
Bron: Snøhetta

Energiepositieve vormgeving & zonnepanelen

De truc van het energiepositieve zit allereerst in de vormgeving van het gebouw. De ronde vorm is geoptimaliseerd om maximale energie op te wekken uit zonnestraling. De daken zijn voorzien met zonnepanelen en de gevels zijn dusdanig vormgegeven dat airconditioning in de zomer niet nodig is.

De zonnepanelen die gebruikt gaan worden, zijn op hun beurt weer geproduceerd met waterkracht, hierdoor is de CO2-uitstoot minimaal. Bovendien wordt het hotel gebouwd boven de Arctische cirkel, de plek op aarde waar de dagen in de zomer bijna eindeloos zijn. Zo kan er extra veel energie opgewekt worden om de donkere winters door te komen. 

Steunpilaren op z’n Noors

De houten balken waar het bouwwerk op zal gaan rusten, zijn geïnspireerd op zogeheette ‘fiskehjell’, de rekken die Noren gebruiken om vis op te drogen. Door deze ingenieuze oplossing, laat het hotel een minimale voetafdruk op de kostbare natuur af. 

Svart hotel in het Noorderlicht
Bron: Snøhetta

Wandelen langs het fjord

Tussen deze balken door wordt een boulevard gebouwd waarover gewandeld kan worden en waar bootjes en kajaks aan kunnen meren. De nabij gelegen natuur kan tenslotte alleen per boot bezocht worden. Er zijn dan ook plannen voor een energieneutrale shuttle service tussen het hotel en Bodø.

Svart hotel aan het fjord
Bron: Snøhetta

Ik ben persoonlijk wel wat skeptisch over het bouwen van een hotel in zo’n sereen en onaangetast stuk natuur, hoe energieneutraal ook. Maar toegegeven: het ziet er prachtig uit en zodra het open gaat zal ik er graag een nachtje op het Noorderlicht gaan jagen. Zie jij jezelf hier al slapen?

Meer informatie over het hotel en de locatie vind je op www.svart.no

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.