Spanning en sensatie op de Atlantische Weg

De Atlantische Weg, ook wel Atlanterhavsveien, is één van de 18 nationaal toeristische wegen van Noorwegen. En de weg draagt deze naam niet voor niets, want wat is ze prachtig! Het openbare stuk asfalt, dat eigenlijk meer op een achtbaan lijkt, verbindt de eilanden Averøy, Vevang en Eide met Kristiansund en Molde.

Atlantische weg
Bron: Google Maps

De weg is amper 8 kilometer lang, maar wordt wereldwijd geroemd om haar indrukwekkende verschijning. Zo hopt de Atlantische Weg via 8 hele bijzondere bruggen over de oceaan van eilandje naar eilandje. De weg glooit, plooit, krult, kronkelt, klimt en daalt op spectaculaire wijze van Molde naar Kristiansund. De Noren beschouwen de Atlantische Weg als cultureel erfgoed en in 2005 is het zelfs uitgeroepen tot Norwegian Construction of the Century!

Hoe kom je bij de Atlantische Weg?

Wij begonnen onze dag bij de Trollstigen camping met als eindbestemming ons hotel in Kristiansund. Vanaf de Trollstigen kom je na de Afarnes-Solsnes ferry bij het begin van de Atlantische Weg. Via de Bolsoya-brug kom je uit bij Molde, waarna je via de route 64 naar Kristiansund kunt rijden. (Zie rode stip op onderstaande foto!)

Atlantische Weg

Dramatische bochten en bruggen

Omdat we onderweg van de Trollstigen naar de Atlantische Weg nog een hele gave hiketocht hebben ondernomen, kwamen we pas tegen schemer aan bij de nasjonal turistveger. Het maffe was dat we de hele dag mooi weer hadden gehad, maar zodra we de weg op reden getrakteerd werden op een partij stapelwolken. Het maakte de route er niet minder prachtig op, dus besloten we op het eindpunt om terug te rijden naar Molde en nóg een keer de oversteek te maken.

Atlantische Weg
De hoogte brug van de 8, de Storseisundbrug (23 meter).

In plaats van grijze wolken kregen we dit keer een schilderij van schemerkleuren, sluierbewolking en zonnestralen cadeau. De schemerkleuren reflecteerden op het asfalt, in het water en zelfs op de tegemoetkomende auto’s. Dit maakte de tweede oversteek wel héél spectaculair.

Atlantische Weg

Atlantische Weg

Met één oog autorijden is hier geen aanrader door de vele bochten, vissers die midden op de weg staan en eventuele andere afgeleide weggebruikers die je tegenkomt (en bovendien is het doodzonde van alle pracht en praal). Dus kun je je ogen door de adembenemende vergezichten niet op de weg houden? Dan kun je beter even stoppen op één van de vier uitkijkpunten (er is er één waar ze SVELE verkopen!!!).

Atlantische Weg

Atlantische Weg

De bouw van de Atlantische Weg begon op 1 augustus 1983 en heeft 6 jaar geduurd. Op 7 juli 1989 ging de weg open voor gebruik. Prijskaartje? €14,5 miljoen. Dit geld zou terugverdiend moeten worden door middel van tolpoortjes die 15 jaar zouden moeten blijven staan. Na 10 jaar bleek het totaalbedrag echter al binnen te zijn, wat wij niet heel vreemd vinden na de weg te hebben gereden, en werden de poortjes verwijderd. Nu kan iedereen dus helemaal gratis de oceaan oversteken!

Atlantische Weg

Atlantische Weg

Alle bruggen van de Atlantische weg van west naar oost:

  • Vevangstraumenbrug – lengte 119 meter, hoogte 10 meter;
  • Hulvågen bruggen (3 bruggen) – lengte 293 meter, hoogte 4 meter;
  • Storseisundbrug (ook wel ‘drunk bridge’)– lengte 260 meter, hoogte 23 meter;
  • Geitøysundetbrug – lengte 52 meter, hoogte 6 meter;
  • Store Lauvøysundbrug – lengte 52 meter, hoogte 3 meter;
  • Lille Lauvøysundbrug – lengte 115 meter, hoogte 7 meter.
    (Bron: Wikipedia)

Atlantische Weg

Spanning en sensatie

Zelfs bij extreem stormachtig weer is de weg gewoon geopend. Voor veel mensen is dit júist een reden om de weg te rijden, maar je hebt er wel stalen zenuwen voor nodig. In onderstaande video kun je zien hoe hoog de golven over de weg heen kunnen slaan bij ruig weer.

Sorry voor de overdreven hoeveelheid aan foto’s, maar dit stuk asfalt van 8 kilometer behoort wat mij betreft tot de mooiste kilometers asfalt van de wereld en daarmee staat de Atlantische Weg in ieder geval in mijn persoonlijke top 3 mooiste roadtriproutes ooit.

Staat de Atlantische Weg (nu) ook op jouw bucketlist? Of heb je ‘m al af kunnen strepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *