De schemer tegemoet rijden op de Atlantische Weg
Roadtrippen

Spanning en sensatie op de Atlantische Weg

De Atlantische Weg, ook wel Atlanterhavsveien, is één van de 18 nationaal toeristische wegen van Noorwegen. En de weg draagt deze naam niet voor niets, want wat is ze prachtig! Het openbare stuk asfalt, dat eigenlijk meer op een achtbaan lijkt, verbindt de eilanden Averøy, Vevang en Eide met Kristiansund en Molde.

De weg is amper 8 kilometer lang, maar wordt wereldwijd geroemd om haar indrukwekkende verschijning. Zo hopt de Atlantische Weg via 8 hele bijzondere bruggen over de oceaan van eilandje naar eilandje. De weg glooit, plooit, krult, kronkelt, klimt en daalt op spectaculaire wijze van Molde naar Kristiansund. De Noren beschouwen de Atlantische Weg als cultureel erfgoed en in 2005 is het zelfs uitgeroepen tot Norwegian Construction of the Century!

Hoe kom je bij de Atlantische Weg?

Wij begonnen onze dag bij de Trollstigen camping met als eindbestemming ons hotel in Kristiansund. Vanaf de Trollstigen kom je na de Afarnes-Solsnes ferry bij het begin van de Atlantische Weg. Via de Bolsoya-brug kom je uit bij Molde, waarna je via de route 64 naar Kristiansund kunt rijden. (Zie rode stip op onderstaande foto!)

Dramatische bochten en bruggen

Doordat we onderweg van de Trollstigen naar de Atlantische Weg nog een wandeling naar Trollkirka hebben ondernomen, kwamen we pas tegen schemer aan bij de nasjonal turistveger. De hele dag hadden we prachtig weer gehad, maar zodra we de Atlantische Weg op reden, trokken de stapelwolken over ons heen. Hoewel het de ervaring er niet inder op maakte, besloten we op het eindpunt om te keren en terug te rijden naar Molde. Zo konden we van chauffeur ruilen en de weg de oversteek nog eens maken! 

Vakantie Noorwegen - Roadtrippen over de Atlantische Weg
De hoogste brug van de 8, de Storseisundbrug (23 meter).

In plaats van grijze wolken kregen we dit keer een schilderij van schemerkleuren, sluierbewolking en zonnestralen cadeau. De schemerkleuren reflecteerden op het asfalt, in het water en zelfs op de tegemoetkomende auto’s. Dit maakte de tweede oversteek wel héél spectaculair.

Handen aan het stuur, ogen op de weg!

Met één oog autorijden is hier geen aanrader door de vele bochten, vissers die midden op de weg staan en eventuele andere afgeleide weggebruikers die je tegenkomt (en bovendien is het doodzonde van alle pracht en praal). Dus kun je je ogen door de adembenemende vergezichten niet op de weg houden? Dan kun je beter even stoppen op één van de vier uitkijkpunten. Er is er tenslotte één waar ze SVELE verkopen!

De bouw van de Atlantische Weg begon op 1 augustus 1983 en heeft 6 jaar geduurd. Op 7 juli 1989 ging de weg open voor gebruik. Prijskaartje? €14,5 miljoen. Dit geld zou terugverdiend moeten worden door middel van tolpoortjes die 15 jaar zouden moeten blijven staan. Na 10 jaar bleek het totaalbedrag echter al binnen te zijn, wat wij niet heel vreemd vinden na de weg te hebben gereden, en werden de poortjes verwijderd. Nu kan iedereen dus helemaal gratis de oceaan oversteken!

De acht bruggen van de Atlantische Weg

Alle bruggen van de Atlantische weg van west naar oost:

  • Vevangstraumenbrug – lengte 119 meter, hoogte 10 meter;
  • Hulvågen bruggen (3 bruggen) – lengte 293 meter, hoogte 4 meter;
  • Storseisundbrug (ook wel ‘drunk bridge’)– lengte 260 meter, hoogte 23 meter;
  • Geitøysundetbrug – lengte 52 meter, hoogte 6 meter;
  • Store Lauvøysundbrug – lengte 52 meter, hoogte 3 meter;
  • Lille Lauvøysundbrug – lengte 115 meter, hoogte 7 meter.
    (Bron: Wikipedia)

Spanning en sensatie op de Atlantische Weg

Zelfs bij extreem stormachtig weer is de weg gewoon geopend. Voor veel mensen is dit júist een reden om de weg te rijden, maar je hebt er wel stalen zenuwen voor nodig. En een portie gezond verstand bovendien. In onderstaande video kun je zien hoe hoog de golven over de weg heen kunnen slaan bij ruig weer.

Dit stuk asfalt van acht kilometer behoort wat mij betreft tot de mooiste kilometers asfalt van de wereld en daarmee staat de Atlantische Weg in ieder geval in mijn persoonlijke top 3 mooiste roadtriproutes ooit.

Staat de Atlantische Weg (nu) ook op jouw bucketlist? Of heb je ‘m al af kunnen strepen?

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.