Eén van de mooiste wegen van de wereld: Trollstigen

De Trollstigen is het eindpunt van één van de 18 officiële Nationaal-Toeristische Routes (Nasjonale Turistveger) van Noorwegen: Geiranger – Trollstigen.

Trollstigen Noorwegen
Bron: Google Maps

Deze kronkelende weg vol haarspeldbochten is wereldberoemd en wordt door veel roadtripliefhebbers bezocht. Trollstigen betekent letterlijk ‘ladder voor een trol‘ ofwel ‘trol-ladder’. Vroeger was deze weg een gevaarlijk bergpad waar herders hun schapen langs naar boven brachten. Sinds 31 juli 1936 is de asfaltweg geopend en vandaag de dag is het één van de meest beroemde wegen ter wereld. In talloze toptienlijstjes, van National Geographic tot The Guardian, krijgt hij een eervolle vermelding. En terecht, want met een spectaculaire hellingsgraad van 9% krult de bergweg langs een steile bergwand en over de Stigfossen heen omhoog. Eenmaal op de top wacht vervolgens een adembenemend uitzicht over de vallei.

Hoe kom je bij de Trollstigen?

Vanaf Geiranger kom je via de super dramatische Adelaarsweg (104 kilometer, 1038 meter boven zeeniveau) vanzelf bij de Trollstigen terecht. Volg route 63 via Eidsdal, waarna je het Storfjord oversteekt met een ferry, naar Valldal. Hier vandaan rijd je over de indrukwekkende bergpas verder tot je de bestemming bereikt.

Trollstigen Noorwegen

Anticlimax op Trollstigheim

Bovenaan de Trollstigen bevindt zich een fantastisch uitkijkpunt, de Trollstigheim, waar vanaf je bij mooi weer over de hele vallei, Trollstigen en Stigfossen uit kunt kijken. Een absolute aanrader om even te bezoeken voordat je de weg afrijdt. Dit was dan ook ons plan!

De weg van Geiranger naar de Trollstigen verliep al niet vlekkenloos voor ons. We reden weg met regen en dat hield aan tot we hoog in de bergen waren. Daar veranderde de regen in dicht bepakte wolken die over de weg zweefden. Maar we hielden hoop! Tot we na een reis van ongeveer twee uur bij de top van de Trollstigen arriveerden. We liepen door de regen, omringd door een berg toeristen die net uit een touringbus kwam, naar het uitkijkpunt en..

Zagen helemaal NIKS! Behalve druk fotograferende toeristen. We vragen ons nog altijd af wat ze dan zo nodig wilden fotograferen, maar uit beleefdheid deden we maar mee.

Trollstigen Noorwegen

Na deze grote teleurstelling zijn we snel terug naar de auto gegaan om een plan B te bedenken. Eerst maar naar onze cabin rijden dan, deze bevond zich toch vlak onderaan de Trollstigen. De rit naar beneden was een ontzettende anti-climax. Pas vanaf de derde haarspeldbocht van onder kregen we een matig uitzicht over de vallei.

Trollstigen Noorwegen

Overnachten op Trollstigen Camping

Eenmaal aangekomen op de camping (wat trouwens een ontzettende aanrader is, want look at it!), hebben we direct het weerbericht van de volgende dag gecheckt. Dit beloofde een prachtige zomerdag te worden! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dus hebben we de kachel in onze cabin aangeslingerd, een heerlijke avond samen gespendeerd en onze wekker een uur eerder gezet om het de volgende morgen opnieuw te proberen.

Trollstigen Noorwegen
Trollstigen camping, Isterdalen RV. 63 Andalsnes

Twee maal is scheepsrecht

En met succes! Want kijk eens wat een kraakheldere lucht we hadden! We spraken af dat we allebei één kant op zouden rijden. Dat werd ik omhoog en Bart-Jan naar beneden. Constant met het nummer I Don’t Know Why van Wolfmother op repeat. Kippenvel gegarandeerd.. Oh en onderstaande foto’s zijn niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Trollstigen Noorwegen
Stigfossen waterval (320 meter)
Trollstigen Noorwegen
Trollstigen, deze keer met alle haarspeldbochten!
Trollstigen Noorwegen
BJ op het uitkijkpunt ‘Trollstigheim’

De gigantische bergtoppen die je bij het neerdalen (of op rijden) van de Trollstigen in de Romsdalvallei ziet prijken, dragen passende namen. Van groot naar klein zie je Kong (Koning) – 1593 meter, Dronning (Koningin) – 1568 meter en Bispe (Bisschop) – 1475 meter. Op deze foto gehuld in een laagje zonlicht. Super indrukwekkend!

Trollstigen Noorwegen
De drie majestueuze bergtoppen van de Romsdalvallei

Aan de top van de Trollstigen bevindt zich een parkeerplaats met gelegenheid tot koffie drinken en souvenirs kopen. Ook vind je er het relatief nieuwe ‘Visitor Centre’, geopend in 2012. Het gebouw is ontworpen door Reiulf Ramstad Architects en dient als café en informatiepunt. Het is speciaal gebouwd om de omgeving te complimenteren en zeg nu zelf; dat lukt toch aardig?

Trollstigen Noorwegen
Trollstigen Visitor Centre

“You make me wanna roll my window down and cruise”

Omdat de Trollstigen zich in een enorm toeristisch gebied bevindt, is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Niet alleen kun je dan in alle rust genieten van het uitzicht op het uitkijkpunt, maar je wordt onderweg ook niet belemmerd door gigantische campers, motorrijders en zelfs fietsers.

Trollstigen Noorwegen

Ben je van plan de weg te gaan rijden? Zorg dan dat je van tevoren het weer hebt gecheckt. De weg is alleen geopend van mei t/m oktober, afhankelijk van het weer, in verband met de scherpe bochten en steile afgronden. Des te gaver om deze in de zomer met de ramen open en de radio op standje 100 naar beneden én weer omhoog te crossen.

Trollstigen Noorwegen

Ga jij van de zomer ook op een Rock ‘n Roadtrip? Of ben je wel eens op de Trollstigen geweest? Laat het weten in de comments!

 

7 gedachten over “Eén van de mooiste wegen van de wereld: Trollstigen

 1. Heerlijk enthousiasme weer. Bij het lezen krijg ik alweer zin om te gaan.

  Twee keer gereden met prachtig weer (gelukkig). Beide keren vanuit Geiranger. Een absolute belevenis. Dit jaar zeker een Rock ‘n Roadtrip, niet naar Noorwegen (Senja staat voor 2017 op ons lijstje) maar naar Canada.

  1. Bedankt Peter!
   Super leuk om te horen. Wij hebben namelijk ook Senja en/of Canada op de planning staan! Wordt lastig kiezen. Allebei zo gaaf maar zo anders. Waar gaan jullie precies heen? Rondreizen ook? Gaaf hoor!

 2. Graag gedaan. Het is natuurlijk een luxe probleem ;-). Ik ben heel benieuwd wat jullie keuze gaat worden.

  Wij gaan naar het westen van Canada. BC en Alberta. Natuurlijk de parken en Vancouver Island. En een paar dagen Vancouver ter afsluiting. We hebben zelf een afwisselende route in elkaar gezet, denk ik. Met als hoogtepunt, voor nu en voor mij, de post rondbrengen met een watervliegtuig.
  Volgens ingewijden is het westen van Canada, Noorwegen in het groot. Of zoals iemand anders het tegen mij zei ‘Noorwegen is Canada in het klein’. Ik ben benieuwd.

 3. Kom ook al een kleine twintig jaar in Noorwegen in mn eerste vakantie daar ook geweest en kan het me nu nog zo goed herinneren
  Precies op de zelfde camping gestaan
  En dat uitzicht vanaf de camping is ook zo overweldigend
  Wat een leuke site en zo leuk gescheven
  Mn complimenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *