Een bord langs de weg dat drinkwater markeert
Roadtrippen

Zandweg, grindweg, hobbelweg, Aursjøvegen

Als je gaat roadtrippen in Møre og Romsdal, dan denk je natuurlijk meteen aan de fameuze Trollstigen en minstens zo beroemde Atlantische Weg. Maar tussen al deze trekpleisters in, liggen net zo mooie bergwegen verstopt. De gravelweg Aursjøvegen bijvoorbeeld. 100 kilometer – grotendeels – onverhard avontuur. Houd je camera maar vast in de aanslag! 

Hoe kom je bij Aursjøvegen?

Wij reden van Sunndalsøra naar Eikesdal via de Aursjøvegen. Laat je niet verleiden door Google Maps om de tunnel linksom te nemen, want de route is dan wel niet geasfalteerd, maar een ware lust voor het oog. De bergweg kronkelt omhoog door Torbudalen en Litldalen naar de dramatische landschappen van Finnsetlia. De ene haarspeldbocht nog avontuurlijker dan de ander. Zodra je serieus gaat klimmen en de vallei achter je laat, wordt achterom kijken steeds duizelingwekkender.

Zandweg, grindweg, hobbelweg, tolweg

Aursjøvegen is een tolweg, dus voordat je aan je roadtrip begint, kom je langs een slagboom. Hier betaal je 100 NOK tol. Met de motor kun je de weg ook prima berijden, maar voor caravans is dit avontuur ongeschikt. Laat die dus lekker op één van de nabij gelegen campings staan. Langs het Eikesdalsvatnet bijvoorbeeld!

De mogelijkheden zijn eindeloos

Zodra je de Aursjøvegen op rijdt, kun je niet anders dan voor- of achteruit, maar je zult je onderweg zeker niet vervelen. Je komt tunnels, wandelroutes, uitkijkpunten, stroomversnellingen, meren en parkeerplaatsen met picknickgelegenheid tegen. In de omgeving kun je fantastisch wandelen, vissen én kanoën. Neem dus ruim de tijd voor dit avontuur en parkeer af en toe de auto. Zorg er wel voor dat je op een veilige plek stopt, want de weg is op sommige stukken vrij smal en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Even bijkomen bij Aursjøhytta

Onderweg kom je langs prachtige bergmeren als Holbuvatnet, Langevatnet,Torbuvatnet en Aursjøen. Halverwege de tocht, aan het einde van het meer Aursjøen, ligt Aursjøhytta. Je kunt hier lunchen, wafels eten, maar ook overnachten! De hut wordt ‘s zomers gerund door de toeristenvereniging van Kristiansund, maar de rest van het jaar is de boel onbemand. 

Een tip van de ervaringsexpert

Deze bijzondere tolweg is geopend vanaf begin juni tot de eerste sneeuwval in oktober. Als die sneeuw weer verdwijnt, blijft er veel water achter. Waaronder stilstaand water. En stilstaand water? Juist, trekt muggen aan. Doe jezelf een plezier en neem DEET mee. In 2016 ben ik geprikt door knut langs één van de meren en door een allergische reactie zijn de eerste drie dagen van onze vakantie compleet verknald. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

De krachtcentrale Osbumagasinet

Eén van de hoogtepunten van de Aursjøvegen vond ik zelf de krachtcentrale Osbumagasinet en Aursjøen dam. Het Osbumagasinet, ook wel Osvatnet, is een energiecentrale van Osbu en Aura en werd aangelegd na de sloop van het Osvatnet. Je kunt hier heel makkelijk je auto kwijt en even de dam oplopen. Wat een uitzicht hè?

Het adembenemende Aurstaupet uitkijkpunt

De eerste keer dat we Aursjøvegen bezochten, zijn we er straal voorbij gereden, maar Aurstaupet is werkelijk één van de tofste plekken langs de hele route. Het uitkijkpunt zorgt gegarandeerd voor weke knieën, maar is makkelijk te missen. Let goed op de bordjes die tegen het einde van de weg (richting Eikesdalen) staan en parkeer daar de auto. Het is slechts 400 meter wandelen naar het uitkijkpunt. Wees wel voorzichtig, want er staan nergens hekjes en het is écht een lange val als je struikelt.

Uitstapje naar Mardalsfossen

Je kunt een roadtrip over Aursjovegen perfect combineren met een korte wandeling naar Mardalsfossen. Deze waterval is de hoogste van heel Noorwegen en slechts twee maanden per jaar te bezoeken (20 juni – 20 augustus). Het is slechts 45 minuten wandelen naar de waterval, maar vergeet je regenkleding niet! Je krijgt namelijk een gratis nat pak als je dichtbij genoeg komt. Zeker als de zon schijnt, is deze wandeling een enorme aanrader.

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

10 reacties

  • Marijke Strijd

    Kan je de Aurshøvegen wel berijden met een vouwwagen of is dat ook af te raden. Ik zou nl graag naar die campingplaats willen. Die op dat bord aangeduid wordt met 25 km afstand.
    Allemaal zó lang geleden. 25 plus jaren…was nog met man en 4 kinderen. Hij is overleden en nu wil ik huidige echtgenoot dit schitrerende land laten zien.

    • Lost In Norvana

      Wat een bijzonder avontuur wordt dat, Marijke.. Ik weet niet zo goed welke camping je bedoelt, eerlijk gezegd. Maar als je écht Aursjøvegen op wil met de vouwwagen, bereid je dan voor op veel stuiteren. De gravelweg is her en der wat onvoorspelbaar en soms wat ruig. Ik denk wel dat het kan, maar comfortabel zal anders zijn. Misschien kun je een camping in Eikesdalen kiezen en dan de vouwwagen laten staan?

  • Marijke Strijd

    Dank je. Ik denk dat we het gaan proberen. Op het tolbord staat campside (free) 25 km en daar zou ik dan naar toe willen. Ken jij toevallig die campside?

    • Lost In Norvana

      Leuk! Veel plezier. 🙂 Ik ben eerlijk gezegd niet bekend met de campside. Na een rondje Googlen kwam ik er ook niet helemaal uit, maar ik denk dat het verwijst naar de Vikseterplassen. Dat zijn drie overkappingen met een vuurplaatsje!

  • Ivo

    Is het mogelijk om deze weg met een camper te doen? Deze is 6 meter lang en 2,92 hoog [geen al te grote dus]. Is het ook toegelaten om daar te overnachten in de camper?

    • Lost In Norvana

      Het kan, laten we het daar op houden. We zijn er wel eens campers tegen gekomen, maar op sommige stukken is het erg smal! Als je comfortabel achter het stuur bent, kun je de gok wel wagen. Overnachten mag daar inderdaad.

  • Hennie

    Hoi hoi, leuk artikel met fijne tips. Heel lang geleden ben ik hier geweest, was toen prachtig. We hopen in augustus deze route nog een keer te rijden. Maar weet jij hoe je de route het mooist rijdt, dus van af Sunndalsøra of vanaf Eidsvåg. Hoor het graag, alvast bedankt! Groetjes Hennie

    • Lost In Norvana

      Hoi Ille!
      Ik vind de route allebei de kanten op even mooi, dus het maakt niet zo veel uit. Het ligt er een beetje aan wat je erna van plan bent welke kant je ‘m het beste op kunt rijden. Als je bijvoorbeeld Mardalsfossen wilt hiken na de roadtrip, zou ik beginnen in Sunndalsøra.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.