Vrouw met rugzak op het Trollstigen uitkijkpunt bij zonsondergang
Roadtrippen

Eén van de mooiste wegen van de wereld: Trollstigen

De Trollstigen is het eindpunt van één van de 18 officiële Nationaal Toeristische Routes (Nasjonale Turistveger) van Noorwegen: Geiranger – TrollstigenDeze kronkelende weg vol haarspeldbochten is wereldberoemd en wordt door veel roadtripliefhebbers bezocht. Trollstigen betekent letterlijk ‘ladder voor een trol‘ ofwel ‘trol-ladder’.

Vroeger was deze weg een gevaarlijk bergpad waar herders hun schapen langs naar boven brachten. Sinds 31 juli 1936 is de asfaltweg geopend en vandaag de dag is het één van de meest beroemde wegen ter wereld. In talloze toptienlijstjes, van National Geographic tot The Guardian, krijgt hij een eervolle vermelding. En terecht, want met een spectaculaire hellingsgraad van 9% krult de bergweg langs een steile bergwand en over de Stigfossen heen omhoog. Eenmaal op de top wacht vervolgens een adembenemend uitzicht over de vallei; Isterdalen.

Hoe kom je bij de Trollstigen?

Vanaf Geiranger kom je via de super dramatische Adelaarsweg (104 kilometer, 1038 meter boven zeeniveau) vanzelf bij de Trollstigen terecht. Volg route 63 via Eidsdal, waarna je het Storfjord oversteekt met een ferry, naar Valldal. Hier vandaan rijd je over de indrukwekkende bergpas verder tot je de bestemming bereikt. Kom je vanaf Åndalsnes? Rijd dan langs de Rauma naar route 63 en volg deze tot aan Trollstigen. 

Weer of geen weer op Trollstigheim

Bovenaan de Trollstigen bevindt zich een fantastisch uitkijkpunt, de Trollstigheim, waar vanaf je bij mooi weer over de hele Isterdalen (vallei), Trollstigen (weg) en Stigfossen (waterval) uit kunt kijken. Een absolute aanrader om even te bezoeken voordat je de weg afrijdt. Of om een kopje koffie te drinken als je de weg bent opgereden, dat is aan jou! 

Omdat het uitkijkpunt zo hoog ligt, kun je helaas he-le-maal niks zien als het bewolkt is. De allereerste keer dat wij de Trollstigen gingen bezoeken, hadden we deze pech ook. Het afgelopen jaar was het van de vijf keren dat we er geweest zijn, drie keer te bewolkt. Het blijft dus een gok!

Trollstigen Visitor Centre

Aan de top van de Trollstigen bevindt zich, naast het uitkijkpunt, een parkeerplaats met gelegenheid tot koffie drinken en uiteraard souvenirs kopen. Ook vind je er het relatief nieuwe ‘Visitor Centre’, geopend in 2012. Het gebouw is ontworpen door Reiulf Ramstad Architects en dient als café en informatiepunt. Het is speciaal gebouwd om de omgeving te complimenteren en zeg nu zelf; dat lukt toch aardig?

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Maar het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt is en blijft het uitkijkpunt. Als je over de roestkleurige bruggen naar de rand loopt, zul je keer op keer een beetje stil worden. Ik zal bij elkaar opgeteld meer dan tien keer op dit uitkijkpunt hebben gestaan, maar ik krijg er geen genoeg van. Trollstigen is en blijft één van mijn favoriete stukjes van heel Noorwegen. 

Overnachten op Trollstigen Camping

Mocht je nu, net als wij het eerste jaar, totaal geen uitzicht hebben vanaf het uitkijkpunt? Overweeg dan de nacht te spenderen op de Trollstigen Camping onderaan de weg. Wij hebben er twee keer eerder gelogeerd en vinden het een absolute aanrader. De cabins zijn super knus, er staat een gigantische souvenirwinkel op de parkeerplaats én de omgeving is spectaculair mooi. Ook als het weer even tegen zit.

De belangrijke koppen van Isterdalen

De gigantische bergtoppen die je bij het neerdalen (of oprijden) van de Trollstigen in de Isterdalenvallei ziet prijken, dragen passende namen. Van groot naar klein zie je Kongen (Koning) – 1593 meter, Dronninga (Koningin) – 1568 meter en Bispen (Bisschop) – 1475 meter. Kongen en Dronninga zijn onderdeel van de zeven pieken die je moet beklimmen om de ‘Mountain King/Queen’ titel te krijgen in Romsdalen! 

Op z’n Noors: voorbereid op weg

Omdat de Trollstigen zich in een enorm toeristisch gebied bevindt, is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Niet alleen kun je dan in alle rust genieten van het uitzicht op het uitkijkpunt, maar je wordt onderweg ook niet belemmerd door gigantische campers, motorrijders en zelfs fietsers. Zorg er bovendien voor dat je van tevoren het weer/nieuws hebt gecheckt. De weg is in principe geopend vanaf mei t/m oktober, maar bij veel regenval wordt de weg afgesloten in verband met vallende stenen.

Maar áls de weersomstandigheden dan optimaal zijn, is het extra gaaf om met de ramen open en de radio op standje 100 naar beneden én weer omhoog te crossen.

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

9 reacties

  • Peter

    Heerlijk enthousiasme weer. Bij het lezen krijg ik alweer zin om te gaan.

    Twee keer gereden met prachtig weer (gelukkig). Beide keren vanuit Geiranger. Een absolute belevenis. Dit jaar zeker een Rock ‘n Roadtrip, niet naar Noorwegen (Senja staat voor 2017 op ons lijstje) maar naar Canada.

    • Lost In Norvana

      Bedankt Peter!
      Super leuk om te horen. Wij hebben namelijk ook Senja en/of Canada op de planning staan! Wordt lastig kiezen. Allebei zo gaaf maar zo anders. Waar gaan jullie precies heen? Rondreizen ook? Gaaf hoor!

  • Peter

    Graag gedaan. Het is natuurlijk een luxe probleem ;-). Ik ben heel benieuwd wat jullie keuze gaat worden.

    Wij gaan naar het westen van Canada. BC en Alberta. Natuurlijk de parken en Vancouver Island. En een paar dagen Vancouver ter afsluiting. We hebben zelf een afwisselende route in elkaar gezet, denk ik. Met als hoogtepunt, voor nu en voor mij, de post rondbrengen met een watervliegtuig.
    Volgens ingewijden is het westen van Canada, Noorwegen in het groot. Of zoals iemand anders het tegen mij zei ‘Noorwegen is Canada in het klein’. Ik ben benieuwd.

  • eelco eyer

    Kom ook al een kleine twintig jaar in Noorwegen in mn eerste vakantie daar ook geweest en kan het me nu nog zo goed herinneren
    Precies op de zelfde camping gestaan
    En dat uitzicht vanaf de camping is ook zo overweldigend
    Wat een leuke site en zo leuk gescheven
    Mn complimenten

  • Rob

    zoals je op je foto’s kunt zien, liep de weg vroeger anders. Één bocht is verlegd, omdat daar teveel stenen naar beneden kwamen. Als je geluk hebt kun je parkeren onder die bocht en erheen lopen en zo de sfeer proeven van de oude weg en zien hoe gevaarlijk het kan zijn. Klim niet op de rotsen want als ze gaan rollen kom je in de krant….

    Ik ben GEK (maar dan ook écht GEK) op oude weggetjes in Noorwegen, dus zoek ik die overal op. Vroeger waren de wegen veel smaller en veel moeilijker te rijden. Door de drukte van het autoverkeer en voor de Noren zelf de tijdswinst, zijn er nu overal stukken afgesneden, vooral door tunnels.
    Bedenk; als er een lange ‘nieuwe’ tunnel is, dan is er ook een oud weggetje waar het avontuur op je wacht…

    • Lost In Norvana

      “Als ze gaan rollen kom je in de krant” hahaha! Wat heb je dat leuk geschreven, Rob. En wat leuk om te weten, dit is namelijk nieuwe informatie voor mij. Ik vind het ook steeds zo prachtig om aan het landschap de geschiedenis van het land af te kunnen lezen. Bij Lovatnet kun je dat ook zó goed zien. Erg indrukwekkend. 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.