De wonderlijke zonsondergangen van Smøla Havstuer

In het noord-westelijke puntje van fjord-Noorwegen, in provincie Møre og Romsdal, ligt het eiland Smøla. Smøla is ongeveer twee keer zo groot als Texel en telt ongeveer 2.500 inwoners (ter vergelijking: op Texel wonen 13.000 mensen). Het eiland staat bekend om haar rauwe ongerepte natuur, rust, schattige vissersdorpjes, prachtige fiets- en wandelroutes en zeearenden. Voor zo’n klein eiland is Smøla ontzettend veelzijdig! In de westelijke hoek van het eiland ligt aan het water een klein ‘hotel’ met slechts negen kamers: Smøla Havstuer.

Smøla Havstuer
Bron: Google Maps

Hoe kom je bij Smøla Havstuer?

Om Smøla Havstuer te bereiken moet je best wel wat (hele mooie) overtochten maken. Wij zijn zelf vanaf Eidsvag via Seivika, Sandvika en Edøya naar Smøla Havstuer gereisd. Vanaf Seivika steek je met de ferry over naar Tømmervåg, dit duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf Tømmervåg rijd je door naar Sandvika, van waaraf je met de ferry oversteekt naar Edøya, dit duurt ongeveer 20 minuten. (Die laatste gaat maar één keer in het uur! Wij hadden ‘m op de terugweg net gemist en moesten dus een uur wachten. Plan dit goed!) Vanaf Edøya kun je binnen 30 minuten bij Smøla Havstuer zijn. Adres voor in de navigatie: Råket, 6570 Smøla, Noorwegen.

Smøla Havstuer

De indeling

Wij verbleven afgelopen zomer twee nachten in Smøla Havstuer. Omdat we de week daarvoor iedere dag een hiketocht gepland hadden staan, stonden deze twee dagen voor ons in het teken van rust, bijtanken en vooral onze benen laten herstellen. En dat is meer dan uitstekend gelukt. Bij aankomst werden we begeleid naar het ‘bijgebouw’. Deze bleek te bestaan uit een grote vergaderzaal beneden en twee hotelkamers en een grote woonkamer boven. Wij hadden het geluk dat we de gehele bovenverdieping voor onszelf hadden! En zeg nu zelf, dit is toch perfect voor twee dagen detox?

Smøla Havstuer Smøla Havstuer

De zee en de natuur vormen twee grote pilaren voor deze fantastische locatie. Alle kamers zijn uitgerust met mooie, schone badkamers, televisie en WiFi. In het eerste gebouw bevindt zich een grote eettafel waar ontbeten en gedineerd kan worden. In het tweede gebouw vind je een heuse woonkamer met stapels boeken, fijne stoelen om in te luieren en een adembenemend mooi uitzicht.

Smøla Havstuer Smøla Havstuer

Bij wie ben je te gast?

Het hotel wordt gerund door Kjartan & Anna-Inga. Zij worden vergezeld door de Nederlandse chef Erik die werkelijk waar ALLES kan met vis. Hij weet aan het begin van de dag nooit wat hij zijn gasten ‘s avonds zal voorschotelen. Hij wacht tot de gasten terug zijn van hun vistrip en maakt klaar wat zij meebrengen. Het maakt niet uit wat voor vis je hem geeft, hij weet er altijd een sterrenmaaltijd van te maken. No-nonsense koken is zijn stijl. Hij zal de vis nooit besmeuren met een overbodige saus, maar combineert smaken dusdanig dat de kakelverse vis perfect tot zijn recht komt. Alleen dat is al een reden om een bezoekje te brengen aan Havstuer!

Smøla Havstuer

De bijzondere zonsondergangen van Smøla

Smøla heeft een soort magische gave om ieder uur van de dag een andere horizon te hebben. Iedere keer dat je denkt dat het niet mooier kan, weet de lucht je weer te verrassen met een schouwspel van kleuren, wolken en streepjes zonlicht. We hebben eindeloos veel foto’s gemaakt om het vast te leggen, maar het is in het echt nog véél mooier. En we zijn er toch echt maar twee dagen geweest, al zul je dat niet zeggen als je alle verschillende kleuren ziet!

Smøla

De zonsondergang van onze eerste nacht was boven alle verwachtingen. We zaten binnen om de muggen te slim af te zijn tot we geroepen werden. “Jullie moeten NU naar buiten komen! En neem je camera mee!” We snelden ons naar de veranda en heel even dacht ik dat er een apocalypse gaande was. Het leek wel alsof de lucht in de fik stond! Zelfs het zeewater kleurde bloedrood. Wat een waanzinnig gezicht!

Smøla Smøla

Pal naast de Havstuer kun je een heuveltje op wandelen waar ook een bankje staat. Vanaf daar heb je nog mooier uitzicht, met op de voorgrond de Havstuer en op de achtergrond de zon die op dramatische wijze in de zee verdwijnt. En dan de volgende ochtend wakker worden, je hotelkamer uit strompelen en dit uitzicht hebben.. We hebben het aan Erik gevraagd, maar die zei “Het went nooit.”

(Als je geen sterke maag hebt, raad ik je aan om niet verder te scrollen. Iets met onthoofde vissen.)

Smøla Havstuer

Diepzeevissen met Kjartan

Wanneer je met Kjartan een dag de zee op gaat om te vissen, mag je de gehele vangst mee terugnemen naar de Havstuer. En wat is er nu leuker dan diezelfde avond nog dineren met je zelf-gevangen vis?! Erik kan je ter plekke leren hoe je de vis schoonmaakt en kunt prepareren. Als je wilt, pakken ze de rest van je vangst in zodat je het mee kunt nemen of op kunt laten sturen naar huis.

Smøla

Andere eilandactiviteiten

Is (diepzee)vissen niet jouw ding? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de (gratis) zeekajaks die aan de zijkant van het gebouw hangen. Langs de kleine eilandjes kun je prachtige tochten maken en met een beetje geluk kun je zelfs zeearenden spotten! Kajakken vergt iets meer techniek dan kanoën, dus wij durfden niet helemaal de zee op met de wiebelige bootjes, maar het was erg gaaf om Noorwegen eens vanaf het water te bekijken! Zo konden we tussen allemaal kleine eilandjes door dobberen en genieten van de rust, stilte en ongereptheid van het landschap.

Smøla Smøla

En uiteraard konden we er bij terugkomst op rekenen dat we op de veranda bij konden komen met een kop koffie en een nieuw schilderij met roze pastelkleuren die weerkaatsten in de oceaan. Als je het echt heel bont wilt maken, kun je tegen een vergoeding zelfs vanuit de hottub genieten van dit uitzicht. Als dat geen relaxen is?

Smøla

Zoals we de dag eerder al hadden ontdekt, veranderde de lucht nog geen uur later van pastelroze naar knalgeel. Van de zonsondergangen op Smøla zul je echt nooit genoeg krijgen. En ook echt nooit eenzelfde foto kunnen maken. Zo bijzonder!

Smøla Havstuer

Vergeet niet om voor je vertrek wat huisgemaakte rabarbersap en appelboter bij Erik te kopen. Dat zijn souvenirs waarmee je Noorwegen nog een beetje in huis kunt halen na een bijzondere vakantie. En bovendien is het gewoon écht heel lekker!

Smøla

Meer informatie en boekingen? Bekijk de website Smøla Havstuer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *