Walvissafari Tromsø: Een bijzondere ontmoeting op ijzige wateren

Walvissafari

In het hoge noorden van Noorwegen kun je in de winter iets héél bijzonders beleven. Je kunt de kou trotseren en gewapend met een camera op jacht gaan naar walvissen tijdens een walvissafari! Op de laatste dag van onze sprookjesweek in Tromsø besloten we een middagje op stap te gaan met Polar Charter!

Op walvissafari met Jon en de Polargirl

Van november tot en met januari kun je dagelijks op stap met Jon-Børge Karlsen en de Polargirl (zo heet de boot). Zij nemen je mee op avontuur door de Noorse fjorden om één van de meest bijzondere dieren op aarde te gaan ontmoeten. De boot vertrekt iedere ochtend om 08:30 vanuit de haven in Tromsø en de tocht duurt 5 tot 7 uur, afhankelijk van hoe graag de walvissen (en orka’s!) zich laten zien. Polar Charter verzorgt gratis koffie, thee en koekjes. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je warm gekleed bent en dat je een camera bij je hebt!

Walvissafari
Bron: Polar Charter Facebookpagina

Hartje winter op het bevroren dek

Jon verwelkomde ons op zijn boot toen de zon nog onder was. Na een korte introductie en warme koffie en thee, betraden we gewapend met onze camera’s het bevroren dek. Het uitzicht op de fameuze brug was adembenemend. De zon begon op te komen en zodra we de beschutte haven verlieten, begon het KEIhard te sneeuwen. En met KEIhard bedoel ik ook echt standje paniek op de Nederlandse spoorwegen.

Walvissafari

Fotograferen voor gevorderden

Al snel sneeuwde het hard genoeg om het onmogelijk te maken met je ogen open tegen de wind in te staan. Gelukkig had Bart-Jan per ongeluk zijn skibril meegenomen! Hierdoor kon in ieder geval één van ons fotograferen. Voordat we er erg in hadden stond Jon heel druk te zwaaien en te gebaren. De eerste bultrugwalvis liet weten dat ie er was. Wow! Jon weet echt wat ie doet!

Walvissafari

En de walvis was niet alleen. Volgens de opgewekte gids waren het 12(!) bultrugwalvissen opgesplitst in 4 groepen. Ik moet toegeven dat het fotograferen van walvissen een vak apart is. Ik denk dat we 600 foto’s geschoten hebben en dat er daarvan maar 3 of 4 echt goed gelukt zijn. Tot er één vlak langs onze boot zwom! We konden toen pas zien hoe gigantisch ze eigenlijk waren. Het leek wel alsof er een duikboot voorbij kwam varen!

Walvissafari

Een staande ovatie voor een bijzonder optreden

Ondanks dat het niet heel comfortabel was om met dit weer op het dek te staan, was het uitstekend weer voor een walvissafari. De mannetjes spelen met dit weer namelijk erg graag en dus werden we getrakteerd op een indrukwekkende dansact. Eén van de walvissen sloeg herhaaldelijk met zijn staart op het water terwijl een ander zijn lijf zo ver mogelijk boven het water uit probeerde te gooien.

De dansshow werd begeleid door gilletjes van geluk van Jon. Deze man doet dit werk al 5 jaar, dag in dag uit en word nog iedere keer zo blij als een kind in een speelgoedwinkel als hij een walvis ziet. Ik vind dat enthousiasme en die passie hartverwarmend. Het maakt de hele ervaring ook wel echt een stuk leuker. En natuurlijk gilde ik met hem mee. En hoop ik dat niemand heeft gezien dat de tranen in mijn ogen sprongen van geluk..

Walvissafari

Wil je ook mee met de Polargirl? Boek je eigen walvissafari op de site van Polar Charter!

5 gedachten over “Walvissafari Tromsø: Een bijzondere ontmoeting op ijzige wateren

  1. Wat een supergave ervaring! Volgens mij zijn ze net zo lastig te fotograferen als de dolfijnen die we zagen in Florida. Dat waren een heleboel foto’s van zee, zee en nog meer zee ;). Maar uiteindelijk blijft de ervaring je altijd bij en dat is het belangrijkste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *