Reis je mee? | Winterexpeditie Tromsø

winterexpeditie

In mijn eerste post benoemde ik het al kort; 21 januari vliegen mijn baard en ik terug naar ons favoriete land ooit! ‘s Ochtends vroeg zullen we van Amsterdam naar Tromsø vliegen voor een heuse avonturenweek in de sneeuw.

Eerder dachten wij onze reizen naar en door Noorwegen helemaal zelf uit. Van routes tot hotels, bezienswaardigheden en bergtochten, we plozen het hele internet uit. Deze keer hebben we het iets anders aangepakt. Het prijsverschil was namelijk nagenoeg €0,- en we durfden het gedoe met taxi’s, bussen en sneeuw niet echt aan. Bovendien willen we zoveel mogelijk uit onze dagen halen, omdat het in de tijd dat wij er zijn slechts 3 á 4 uur per dag licht is in Tromsø.

Via Askja Reizen hebben we nu een zelf-bij-elkaar-geraapte-pakketreis geboekt! 7 dagen op winterexpeditie in Tromsø, de meest noordelijk geleden stad ter wereld! We zullen niet alleen de stad zelf bezoeken, maar van hieruit uitwijken naar de wildernis met allerlei toffe expedities en safari’s. Hieronder beschrijf ik in vogelvlucht hoe onze reis eruit gaat zien.

Winterexpeditie Tromsø

Rendiersafari

Net buiten Tromsø overwinteren de Sami (rendierherders) met hun rendierenkuddes. Onder begeleiding van een gids zullen we deze stam gaan bezoeken. Op locatie gaan we een sleetocht maken met de rendieren, leren we lasso werpen en zullen we een echte Sami maaltijd nuttigen. Al is de kans vrij groot dat ik de hele middag sneeuwengels ga maken tussen de rendieren. Past een babyrendier eigenlijk in een rugzak?

winterexpeditie

Wilderniskamp Tamok

Op de derde dag zullen we wilderniskamp Tamok bezoeken. Hier zullen we niet alleen een sneeuwscootertocht door het donker (en hopelijk onder het Noorderlicht) maken, maar ook de nacht spenderen. In dit kamp staan originele verwarmde Lavvo’s (Sami tenten) en Aurora blokhutten met een Noorderlichtproof dakraam. Slapen onder een berenvel en staren naar het Noorderlicht.. Hoe gaaf en romantisch is dat?!

winterexpeditie

Huskysafari

De volgende ochtend zullen we na het ontbijt worden opgehaald door een roedel laaiend enthousiaste huskies voor een volgend avontuur op de slee. We zullen leren om de sledes zelf te besturen en mogen per koppel op een slee. Dat betekent samen 16 kilometer door een met sneeuw bedekte vallei sleeën! Inclusief lunchen in the middle of nowhere. Naast de rendieren kijk ik hier als hondenliefhebber misschien wel het meeste naar uit. Dit wordt magisch!

winterexpeditie

Dagje in Tromsø

Uiteraard zullen we er ook een dag voor uittrekken om Tromsø zelf te verkennen. In de stad staan onder andere een Poolmuseum en IJszeekathedraal. Alhoewel de kans groot is dat we de eerste overslaan, omdat daar een expositie over pelsjagers is. Dat trekt mijn tere zieltje niet. Bij de kathedraal kun je een kabelbaantje naar de top van de Storsteinen berg nemen. Hier heb je fantastisch uitzicht over de stad. Dat lijkt me een beter idee! Verder schijn je fantastisch te kunnen shoppen, eten en drinken in Tromsø. Een prima dag voor warme chocolademelk bij een haardvuur dus!

winterexpeditie

Noorderlichtsafari

We hebben zoveel activiteiten in de buitenlucht gepland staan dat het haast niet kan missen, maar we kunnen natuurlijk niet naar huis voordat we het natuurwonder Aurora Borealis (Noorderlicht) gezien hebben. Op een goede dag is het zelfs zichtbaar vanuit Tromsø, maar de lichtvervuiling maakt het wel lastiger. Mochten we geen geluk hebben, hebben we een plan B. Namelijk een heuze Noorderlichtsafari. De experts nemen je dan mee naar een uithoek zonder lichtvervuiling en geven je zelfs een spoedcursus Noorderlichtfotografie. If all else fails, zullen we onze laatste dag (of een willekeurige nacht waarop het Noorderlichtalarm afgaat) hiermee invullen.

winterexpeditie

Ik ga de komende weken keihard werken aan mijn tolerantie voor sneeuw en kou, op jacht naar de perfecte snowboots en heel hard genieten van de voorpret!

Tromsø, here we come!

 

22 gedachten over “Reis je mee? | Winterexpeditie Tromsø

  1. Tromsø is prachtig. Ondanks het moeilijke moment dat ik hier deze zomer had, heb ik erg genoten van de stad en de omgeving. Tromsø heeft de rust van het Noorden, de kleinschaligheid van een provinciestadje en toch is het een echte stad. Het kan bijna niet anders dan dat jullie het goed gaan hebben hier. En dat noorderlicht komt heus wel 😉

  2. Tromsø is prachtig. Ondanks het moeilijke moment dat ik hier deze zomer had, heb ik erg genoten van de stad en de omgeving. Tromsø heeft de rust van het Noorden, de kleinschaligheid van een provinciestadje en toch is het een echte stad. Het kan bijna niet anders dan dat jullie het goed gaan hebben hier. En dat noorderlicht komt heus wel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *