Geiranger – de grootste deceptie van Noorwegen

Geiranger

Voor wie denkt dat ik alléén maar positief over Noorwegen ben, is dit blog een verrassing. Wat ik namelijk soms een beetje lastig vind is als pitoreske plekken worden overspoeld door massatoerisme. Ik kom er tenslotte niet om naar andere mensen te kijken, maar om naar de natuur te kijken!

In dit artikel werd afgelopen week opgeroepen om te stoppen met het overdreven Photoshoppen van foto’s van Noorwegen uit angst om toeristen teleur te stellen. Naar aanleiding van dat artikel, schrijf ik deze blogpost. In Noorwegen schijnt namelijk niet altijd de zon. In Noorwegen is niet altijd Noorderlicht te zien. En in Noorwegen is niet alles perfect.

Geiranger
Bron: Google Maps

Hoewel we voor 99,9% fantastische ervaringen met Noorwegen hebben, kan het natuurlijk haast niet anders dan dat je een keer teleurgesteld moet raken tijdens een gave vakantie. En dat raakten we dan ook halverwege onze eerste roadtrip door Noorwegen toen we arriveerden in Geiranger. Natuurlijk doen alle reisgidsen altijd heel hard hun best om het allermooiste te laten zien van een land (of in dit geval dorp), maar wij hadden juist ervaren dat Noorwegen in de realiteit NOG mooier is dan op de plaatjes. Totdat we in Geiranger aan kwamen..

Hoe kom je in Geiranger?

Wij reden vanaf Sandane langs Stryn en via de Gamle Strynefjellsveg (awesome!) naar Grotli, met als eindbestemming Geiranger. Vanaf Stryn rijd je de bergen in waar je op een gegeven moment een afslag met ‘Gamle Strynefjellsvegen’ tegenkomt. Deze afslag neem je tot aan Grotli. De afslag is heel makkelijk te missen, dus bij voorkeur navigeer je naar Gamle Strynefjellsvegen om ‘m niet te missen.Daarna kun je je navigatie instellen op Grotli, deze weg leidt je alleen maar rechtdoor tot je de weg nr. 15 kruist. Hier vandaan kun je 40 kilometer over de 15 en later 63 naar Geiranger volgen.

De parel van het Noorden

Geiranger is een klein dorpje in de provincie Møre og Romsdal, gelegen aan het Geirangerfjord. Dit fjord staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Volgens Lonely Planet en TripAdvisor is Geiranger de #1 locatie van Noorwegen. Zo wordt ‘De parel van het Noorden’ iedere zomer bezocht door meer dan 150 cruiseschepen met ongeveer 700.000 toeristen. En daar is het kleine schattige dorpje TOTAAL niet geschikt voor.

De eerste glimp die wij opvingen van de schattige opstapeling van gebouwtjes, was vanaf het bekende uitkijkpunt aan de punt van het fjord. Het eerste dat opviel waren de drie gigantische cruiseschepen die met hun uitlaatgassen een mistige nevel in de vallei achterlieten. Niet de torenhoge bergen, het parelblauwe fjord of de knalgroene graslandschappen. Nee, het eerste dat opviel was de lading toeristen die in het fjord ronddobberde.

Geiranger

En dat is zo jammer! Want inderdaad, het is een heel bijzonder uitzicht – als je over alle hoofden van de zwerm toeristen heen kunt kijken. In het hoogseizoen worden hele touring cars uitgeladen bij het uitkijkpunt en is het dringen om een plekje aan de railing. Zodra iedereen een selfie heeft gemaakt met het fjord, stappen ze weer in de bus en wordt de hele meute beneden in het dorp opnieuw uitgeladen.. Na 5 dagen in de bergen te hebben gebivakkeerd, konden we ons maar moeilijk aanpassen aan de mensenmassa.

Geiranger

The Bold and the Beautiful

Geiranger wordt de gehele zomer lang overspoeld door gigantische cruiseschepen die bergen toeristen uitladen, het dorpje plat laten walsen en weer inladen. Vanaf de authentieke, schattige, Noorse terrassen kun je aan een (VEEL TE DUUR) glas wijn nippen, terwijl je op een gigantisch bioscoopscherm de ondertiteling van The Bold and the Beautiful op dek 1 mee kunt lezen. We konden er wel een beetje om lachen, maar uiteindelijk is dit niet waarvoor we naar Noorwegen kwamen.

Geiranger

Geiranger

Een kleine wandeling door het dorp zorgt ervoor dat je binnen 50 meter 10 keer struikelt over de slippers van een toerist met veel te dure camera die ineens stil is gaan staan om een boterbloem te fotograferen. Verder is alles wat het dorp te bieden heeft een handjevol hotels, een paar huizen en een gigantische berg aan souvenirshops. De trollen en Noorse vlaggen vliegen je hier om de oren.

RIB-boat fjordsafari

We hoopten dat de eerder geboekte RIB-boat fjordsafari (bij Geiranger Fjordservice) het leed enigszins zou verzachten. En dat deed het gelukkig ook. In onze bodysuits paradeerden we door het dorp alsof Geiranger van ons was. En zo keek iedereen ook naar ons.

Geiranger

De safari is ontzettend aan te raden. Een beetje racen over het water in een veel te klein bootje dat loeischerpe bochten maakt.. Als je van avontuur houdt, ga je dit leuk vinden! De Seven Sisters (bekendste waterval in Geiranger) waren jammer genoeg een beetje verlegen toen wij er waren, maar het was alsnog erg bijzonder om te zien. En er schijnen bruinvissen rond te zwemmen hier! Wij hebben ze niet gezien, maar als je geluk hebt kun je daar een glimp van opvangen.

Geiranger
Geiranger

Ongegeneerd dineren

Nadat we met een grijns van oor tot oor weer aan wal stapten, zijn we met een rotgang terug naar ons hotel gereden om ons humeur in tact te houden. Het hoogtepunt van de dag? Het daarop volgende diner. We kwamen terecht bij Olebuda Gjorvahaugen, een 4,5-sterren restaurant in het centrum van Geiranger. Het was er erg rustig en toen we de prijzen zagen snapten we ook wel waarom, maar het eten was er HEMELS. De enige reden dat we ooit terug zouden gaan naar Geiranger is dit restaurant. Oké en misschien het feit dat het personeel speciaal voor ons svele als dessert heeft geserveerd, ook al hoort dat helemaal niet. Ze zijn het zelfs wezen halen bij een nabij gelegen koffiebarretje. Klasse!

Geiranger

De grootste deceptie van Noorwegen

Met onze buikjes rond en een gezonde blos op onze wangen van de glazen wijn van 18 euro per stuk, dropen we opnieuw af naar ons hotel. Geiranger kon ons niet verleiden tot een avondwandeling door de omgeving. Gelukkig bevond ons hotel zich een heel klein stukje uit het dorpje vandaan, gehuld in een strook mist, zodat we met oogkleppen de andere kant op konden kijken en van het uitzicht over het fjord konden genieten.


Geiranger

Geiranger

Geiranger is de plek die Noorwegen heeft opgeofferd aan massatoerisme, zodat al het andere mooi, schoon en ongerept kan blijven. Alle cruiseschepen en touring cars worden daar op één hoop gegooid zodat jij en ik alle mooie afgelegen plekjes in al hun puurheid kunnen ervaren. Het verdient absoluut de titel ‘parel van het Noorden’, maar als je het mij vraagt zou dat beter veranderd kunnen worden in ‘één van de parels van het Noorden’.

En terwijl de grote cruiseschepen hun vieze dampen in het schattige oordje pompten en The Bold and the Beautiful zijn dramatische finale op ‘dek 1’ had gekend, ging de zon onder in Geiranger – de grootste deceptie van Noorwegen.

8 gedachten over “Geiranger – de grootste deceptie van Noorwegen

 1. Ik kan me hier helemaal in vinden wat jij hier beschrijft maar dat heb ik ook op de noord- cape dat is ook allemaal aan gelegd om de tourristen te vermaken en te trekken .
  Wij zijn daar één keer geweest maar ook gelijk de laatste keer.
  Als we boven in Noorwegen rond rijden zullen we de noord-cape niet meer aandoen er zijn wel mooiere plekken in het hoge noorden.
  Wij hebben een route gereden langs de barents havet van Vardo naar Hamningberg een prachtige route.
  Maar ook de route van Tan bru naar Berlevag of Batsfjord en van Lfjord naar Mehamn of Gamvik is de moeite waard.
  Maar wat we zeker niet mogen vergeten is van Kirkenes naar Grense Jakobselv en onder Kirkenes naar het Nationale park OVRE PASVIK.

 2. Ja, dat is voor iedereen even schrikken Michelle, na al je andere zeer positieve verhalen over Noorwegen! Uit jouw beschrijving kun je haarfijn opmaken dat Geiranger is opgeofferd aan het massatoerisme. Het verhaal doet mij ook denken aan bijvoorbeeld een stad als Venetië, die door de passagiers van grote cruiseschepen onder de voet gelopen wordt. Het wordt een algemeen probleem.
  Blijf s.v.p. vooral doorgaan met je mooie artikelen!

 3. Had je je dag niet? Wij zijn er ook geweest en vonden het ondanks het drukke toerisme een prachtige plek. Waar anders wordt je ‘s ochtends uit je tent geschrikt door kanonschoten en zie je vervolgens hey grootste cruiseschip ter wereld pal voor de camping voor anker gaan? De Zeven Zusters vanuit een kajak van onderen bekijken was prachtig. En er zwemmen zeker wel dolfijnen, bruinvissen welteverstaan. We hebben ze vlak langs en onder ons door zien zwemmen en horen ademen.
  Voor ons blijft de herinnering aan Geiranger een hele bijzondere (net als aan de rest van Noorwegen).

  1. Geiranger was niet onze beste dag nee. Erg jammer! Ik denk dat onze verwachtingen gewoon te hoog waren. Misschien hadden we het wel leuk gehad als we niet zo lekker waren gemaakt vooraf! En ik zit tijdens mijn vakantie niet te wachten op 1. cruiseschepen voor mijn neus en 2. kanonschoten. Maar de ander vind dat weer super gaaf, natuurlijk. Ieder z’n ding. Geiranger is niet aan mij besteed in ieder geval. 🙂

 4. Ben het helemaal met je verhaal eens. Hetzelfde geldt voor Flam. Niet te lang blijven en weer snel door naar de echt mooie, lees afgelegen, plekken die er nog in overvloed zijn.

 5. Wij zijn het volledig eens met het verhaal. Vorig jaar geweest, het is inderdaad knokken om bij de railing van het fjord te komen en daarbij duizenden toeristen te zien die allemaal zo nodig een “selfy” moeten maken op dat ene punt.
  Helaas geldt dit voor nog meer plaatsen waar deze flats op het water een toeristische attractie kunnen bereiken, zoals Flåm. Flåm was met ooit één kiosk en de trein naar Myrdal ontzettend leuk maar daar werden we vorig jaar ook overreden door tientallen bussen met mensen die van zo’n cruiseschip afkwamen. Je struikelt er ook zoals in het verhaal wordt beschreven over de vele hotels, restaurantjes en souvenirswinkels. Wanneer je er nog nooit geweest bent misschien een keer leuk om te kijken maar wanneer het een herinnering is zo laten, je mis er niets aan. Gelukkig zijn deze voorbeelden niet kenmerkend en blijft Noorwegen een prachtig land om op vakantie gaan.

 6. Wij zijn er gisteren geweest (medio september). Geen spoor van het massatoerisme of cruiseschepen. Heerlijk! In bepaalde perioden van het jaar is Geiranger dus wel degelijk een prachtige plek om te zien.

 7. Waar is de tijd gebleven van onverharde wegen zonder rijdende vrieskisten ,Geen Cruiseschip te bekennen,..Zonde !!Gelukkig heb ik het allemaal nog puur gezien ,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *