Over Noorwegen

Wat je moet weten over Noorwegen

Noorwegen, in het Noors Kongeriket Norge, is het meest westelijke onderdeel van Scandinavië. Omdat het land in een soort omhelzing om Scandinavië heen loopt, grenst het aan Zweden, Finland én Rusland. Officieel behoren ook Spitsbergen en meerdere delen van de Antarctische gebieden tot Noors grondgebied. Noorwegen is met haar oppervlakte van 385.155km² maar liefst 9 keer zo groot als Nederland en barst van de onaangetaste natuur. Noorwegen is geen lid van de EU, maar behoort wel tot het Schengengebied. Je kunt daarom eventueel met een ID-kaart in plaats van paspoort reizen.

Met maar 5 miljoen inwoners is Noorwegen het op drie na dunst bevolkte land van Europa. Op de uitzondering van een paar ‘grote’ steden na, wordt het grootste deel van het land gedomineerd door ruige bossen, groenblauwe fjorden en duizelingwekkend hoge bergen. Zoals de Noorse naam al verraadt, is Noorwegen een constitutionele monarchie. Het land is opgedeeld in 19 provincies en 442 gemeenten en heeft sinds 1991 Koning Harald V aan het hoofd. Het land wordt echter bestuurd door het parlement: Het Storting. 

Ondanks dat de koning een beperkte macht heeft, heeft het Noorse volk enorm veel respect voor hun koning. Noorwegen heeft ook een enorm sterk gevoel van nationale trots, wat duidelijk zichtbaar wordt op de nationale feestdag op 17 mei. In het hele land zijn er parades met vlaggen, mensen in klederdracht en andere festiviteiten. Vooral in Oslo wordt de dag erg groots gevierd. Verder is het land extreem ruimdenkend land met een hoge tolerantie voor andere culturen en nationaliteiten, maar ook geslachtsgelijkheid en de LGBTQ community.

Noors klimaat en het weer

Het noorden van Noorwegen kent een aantal verschillende klimaten. Aan de westkust vind je een zeeklimaat dat iets koeler is dan Nederland. In het hoge noorden vind je een toendraklimaat en ten oosten van de bergketens een landklimaat. Rondom de fjorden valt meer dan 4000 milimeter neerslag per jaar. Het gerucht dat het vaak regent in Noorwegen kan dus niemand ontkennen! Maar een land kan natuurlijk niet prachtig bebost en groen blijven zonder ‘een beetje’ regen. Verder naar het noorden en oosten valt niet meer dan 600 milimeter neerslag per jaar. Wat een verschil hè?

Het weer in Noorwegen is heel veelzijdig en bovenal onvoorspelbaar. Zo kun je in de zomer 29°C hebben, maar ook ineens in een sneeuwstorm bovenop een berg staan. Als je hier goed op voorbereid bent en de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten houdt, is hier prima mee om te gaan. Maar houd er rekening mee tijdens het inpakken van je koffer!

Noorse cultuur

Noren hechten veel waarde aan hun cultuur. Op 17 mei wordt de Noorse Grondwet gevierd op Grunnlovsdagen. Overal in het land vinden dan optochten en parades plaats in origineel Noorse kledij. Op 23 juni vieren de Noren Jonsok, het begin van de zomer.

Sport is erg belangrijk voor een Noor. Met name wintersport wordt erg serieus genomen. Langlaufen is er zelfs uitgevonden! Daarnaast trekt ook skispringen, biatlon en alpineskiën veel toeschouwers. ‘s Zomers wordt er ook veel gevoetbald, gehandbald en gehockeyd.

Noorwegen kent een veelzijdige muziekindustrie. Waar vroeger folkmuziek de overhand had, is er vandaag de dag veel meer ruimte voor genres als metal, rock en ook traditionele Sami muziek waarin dieren of toestanden worden bezongen.

Het belangrijkste om te weten over Noren is dat ze erg gehecht zijn aan hun personal space. Het wordt niet gewaardeerd als je aan een tafel zitten waar al iemand zit, laat als het kan een stoel vrij in de bus en Noren kijken je raar aan als je zomaar een vreemde gedag op straat zegt. De meeste mensen denken dat Noren stug en onbeleefd zijn, maar ze doen dit juist uit beleefdheid en om je niet tot last te zijn. Het is een introvert volk. Wil je meer lezen over de Noren? Lees dan mijn blog 7 dingen die je moet weten over Noren als je op vakantie gaat naar Noorwegen.

Alles dat je weet over Noren, hoe stug ze zijn en hoe enorm ze aan hun personal space gehecht zijn, kun je vergeten als je de bergen in gaat. Als je in de natuur een Noor tegenkomt, zeggen ze namelijk ineens wél vriendelijk gedag. Ze zullen je ook met liefde de weg wijzen, tips geven over de omgeving of een toffe anekdote vertellen.

Feestdagen

Noren zijn gek op Pasen en Kerstmis. Dit wordt dan ook altijd uitbundig gevierd en vooral in de kleinere gemeentes zijn de winkels dan dagenlang gesloten. Naast de standaard feestdagen heeft Noorwegen nog twee grote feestdagen die het gehele land ontregelen. Mocht je op één van deze dagen op reis zijn, houd er dan rekening mee dat vrijwel alles gesloten is, het openbaar vervoer afwijkend rijdt, maar je dus ook op heel veel plekken de feestdagen kunt meevieren.

17 mei – Dag van de grondwet
Ook wel ‘Grunnlovsdagen’ genoemd. Verwacht optochten, fanfares, wapperende vlaggen en overal feestende mensen in traditionele kledij. In Oslo kun je zelfs naar de koning zwaaien op deze feestelijke dag. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om de dag van de grondwet van Noorwegen te vieren.

23 juni – Midzomerfeest
Op de meeste plaatsen in Noorwegen worden gigantische vreugdevuren ontstoken, worden bloemenkransen gevlochten en worden schijnhuwelijken georganiseerd om ‘nieuw leven’ te vieren. Overdag zijn de meeste winkels gewoon geopend, maar ’s avonds grijpen alle Noren het excuus om te feesten met twee handen aan.

De Noorse keuken

In de Noorse keuken spelen vis en zeevruchten een grote rol. Ook kun je op veel plekken wild zoals rendier en eland krijgen. De basis voor de keuken ligt in ieder geval bij landbouw, veeteelt en visserij. Doordat het land zo enorm uitgestrekt is, verschilt de keuken per regio nogal. In het noorden wordt er veel gekookt met bessen en wild, terwijl je aan de westkust vooral vis zult vinden. Klippfisk is bijvoorbeeld heel typisch Noors. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw wordt vaak gebruikt in gerechten als Bacalao (origineel Portugees, maar overgenomen door de Noren).

Maak je een oversteek met een ferry? Vergeet dan niet uit te kijken naar de Noorse Svele! Deze luchtige pannenkoek wordt besmeerd met smørkrem (suikerroom) of belegd met traditioneel Noorse brunost (gekarameliseerde geitenkaas) en verkocht bij de koffie. Zo lekker!

Noorwegen

Valuta in Noorwegen

Noorwegen is geen lid van de EU en dus kun je er niet met de euro betalen. Noorwegen heeft de Noorse Kroon (NOK). Het gaat de laatste tijd niet zo goed met de kroon. 1 NOK staat nu gelijk aan ongeveer €0,085, 10 NOK is dus ongeveer 85 eurocent. 

Op de meeste plekken kun je met pinpas en/of creditcard betalen, maar het is altijd raadzaam om wat contant geld op zak te hebben wanneer je de afgelegen gebieden bezoekt. Op sommige plekken kun je langs de weg iets lekkers kopen of moet tol contant voldaan worden. Het is erg handig om in Noorwegen een creditcard bij je te hebben. Zeker als je bij een onbemand tankstation terecht komt in een afgelegen gebied!

Boodschappen

Vergeleken met Nederlandse begrippen zijn de boodschappen in Noorwegen iets duurder. Houd rekening met 1,5 tot 2 keer de prijzen die je gewend bent. Noorse supermarkten Kiwi, Rema 1000 en Rimi zijn te vergelijken met onze Aldi. De Joker, Coop, Spar en Bunnpris zijn net iets duurder en degene die je eigenlijk wilt vermijden zijn Meny en Ultra, vergelijkbaar met onze Albert Heijn.

Als je graag een wijntje of biertje drinkt op vakantie, dan is het niet mis om deze in Nederland in je koffer te stoppen. Dit geldt ook voor tabakswaren. Hiervoor gelden echter wel invoerrechten:

– Invoer van alcohol
Reizigers vanaf 18 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Noorwegen met een alcoholgehalte van maximaal 22%, vanaf 20 jaar mogen alle alcoholische dranken ingevoerd worden.
Maxima per persoon:
– 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60%, 1,5 liter drank met een alcoholgehalte van 2,5% tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte van 2,5 % tot 4,7% of;
– 3 liter drank met een alcoholgehalte tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7% of;
– 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60% en 3,5 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7%.
– Dit betekent dat er maximaal 5 liter bier ingevoerd mag worden, als er geen andere alcoholische dranken worden ingevoerd.

Het is verboden drank met een alcoholgehalte van meer dan 60% in te voeren. Wanneer er geen tabak ingevoerd wordt mag er 1,5 liter wijn of 1,5 liter bier extra ingevoerd worden.

– Invoer van tabak
Reizigers mogen vanaf 18 jaar tabak invoeren in Noorwegen.
Maxima per persoon:
– 200 sigaretten of;
– 250 g andere tabaksproducten en;
– 200 vloeitjes.

De hoofdstad van Noorwegen: Oslo

Oslo is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Noorwegen. Er wonen ongeveer 658.390 mensen. In 2018 werd Oslo uitgeroepen tot de top 10 mooiste steden volgens Lonely Planet! Dat heeft de stad met name te danken aan de bijzondere architectuur.

Andere grote steden in Noorwegen zijn Trondheim, Bergen, Stavanger en Tromsø. Door de vele gas- en olievelden heeft Noorwegen het op één na hoogste BBP per hoofd van de bevolking. Iedere inwoner is op papier miljonair. Het is dan ook niet voor niets dat de VN Noorwegen meerdere malen heeft uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.

Muggen in Noorwegen

Alles wat je hebt gehoord over muggen in Noorwegen is waar. Behalve dat ze zo groot zijn als vogels. Onbekender, maar nog veel vervelender, zijn de hele kleine Scandinavische bloedzuigers: knutten. Ze zien er uit als mini mugjes en laten ook jeukende bultjes als aandenken achter. Je kunt je gelukkig prima beschermen tegen de muggen. Tussen half juni en eind juli viert de muggenpopulatie feest, omdat Noorwegen dan op z’n natst is. 

Lange broeken en lange mouwen dragen, is de makkelijkste manier om je te beschermen. Mocht het echt nodig zijn, kun je een muggennetje over je hoofd dragen. Tot slot is DEET je beste vriend. Koop deze het liefst in het land van bestemming, want deze werkt écht heel veel beter dan wat je in Nederland kunt kopen. ‘Djungelolja’ is mijn persoonlijke favoriet. Het is wel echt een olie, dus het trekt niet in en het ruikt heel sterk, maar je ziet de muggen gewoon van je wegvliegen. 

Verder heb ik zelf altijd een ‘Parakito’ clip aan mijn rugzak en nog een tabletje in een armband. Deze tabletten scheiden een geur af die je adem en lichaamsgeur verbloemt, waardoor je moeilijker te vinden bent voor de muggen.

Kledingtips

Je wilt eigenlijk te allen tijde zorgen dat je droog blijft. Droge voeten zijn daarbij misschien wel het allerbelangrijkste, zeker als je gaat wandelen. Spijkerbroeken drogen altijd heel slecht, dus die kun je beter vermijden. Een sneldrogende legging of waterafstotende wandelbroek is een beter alternatief. Zorg er verder voor dat je altijd iets aan of uit kunt trekken en zo je lichaamstemperatuur kunt controleren. Tot slot is een windjack geen overbodige luxe. Zeker niet als je meerdaagse wandeltochten in de bergen gaat maken.

Download mijn persoonlijke paklijst als je graag wat hulp bij het inpakken wil.

Vervoer door Noorwegen

Met de auto

Het wegennetwerk in Noorwegen is ondergeschikt aan de natuur. Daarom zul je nooit rechtstreeks van A naar B kunnen rijden. Er zijn altijd wel bochten om fjorden, bruggen, tunnels of veerboten in het spel. Dat zorgt er wel voor dat roadtrippen door Noorwegen een beleving op zich is! Autosnelwegen vind je hier bijna niet. Rondom de grote steden ligt de maximum snelheid op 80 km/u en op veel plekken mag je zelfs niet harder dan 70 km/u. Houd ook altijd rekening met overstekend wild! Je zult regelmatig verrast worden door schapen, rendieren of zelfs elanden midden op de weg.

Tol betalen in Noorwegen

In Noorwegen zijn er tolwegen. Ook toeristen moeten tol betalen. Dit kan op verschillende manieren.

– Tol met huurauto
Als je in Noorwegen een auto huurt, zit daar een kastje op de voorruit geplakt. Deze registreert automatisch wanneer je een tolweg oprijdt. Nadien krijg je automatisch een afschrijving op je creditcard voor de tolkosten die je gemaakt hebt.

– Tol met eigen auto
In Nederlandse auto’s zitten over het algemeen geen tolkastjes op de voorruit. De Noorse overheid weet je vanzelf te vinden (binnen 4-6 maanden) als je met je auto over hun tolwegen rijdt. Vind je dit geen fijn idee? Dan kun je ervoor kiezen om je voorafgaand aan je reis te registreren op www.autopass.no. Je Autopass account geeft je direct inzicht in de kosten die je maakt. Je krijgt enige tijd na je reis een factuur thuisgestuurd die je binnen de gestelde termijn dient te betalen. 

Let op! Bij sommige wegen moet nog handmatig tol worden betaald. Dit kan vaak met een creditcard, maar bij hoge uitzondering moet de betaling contant worden voldaan. Zorg daarom dat je altijd een handvol Noorse kronen in je auto hebt.

Verkeersregels

De Noorse verkeersregels overlappen voor een heel groot deel met de Nederlandse verkeersregels. Een aantal dingen om op te letten:

  • Parkeren is verboden langs een doorgetrokken witte lijn;
  • Overdag is rijden met dimlicht verplicht;
  • Zodra het donker wordt is rijden met groot licht verplicht, tenzij er tegenliggers aankomen;
  • Het maximum alcoholpromillage is in Noorwegen 0,2%. Fors lager dan in Nederland, dus wees daar voorzichtig mee. Al kun je natuurlijk beter helemaal niks drinken als je nog de weg op moet.
  • Een vierkant blauw bord met in het wit een afbeelding van een camera waarschuwt voor een flitspaal. Een rechthoekig blauw bord met twee witte camera’s kondigt een trajectcontrole aan. Alle flitsers en trajectcontroles worden aangekondigd met een bord, wees daar dus alert op;
  • Wees daarnaast ook altijd alert op overstekende elanden/rendieren/ander wild. Zeker op afgelegen wegen en wanneer het schemert;
  • Verkeersboetes zijn in Noorwegen HÉÉL duur, dus let op je snelheid. Bovendien is (te) hard rijden in dit land echt zonde van al het moois om je heen.

Kijk voor alle Noorse verkeersregels op https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/informatie/verkeersregels

Nationaal toeristische routes 

(Ook wel bekend als ‘nasjonale turistveger’ of ‘Norwegian Scenic Routes’)
Voor veel (berg)wandelaars is Noorwegen net één groot pretpark, maar ook voor de liefhebbers van eindeloze roadtrips is Noorwegen meer dan perfect geschikt. Speciaal daarom heeft de Noorse overheid 18 van haar wegen aangewezen als meest fotogeniek en toeristvriendelijk. De wegen kregen (soms letterlijk) adembenemende uitkijkpunten, toiletten en parkeerplaatsen, ontworpen door veelal jonge Noorse designers. Sommige van de wegen zijn in de winter afgesloten, omdat het simpelweg onmogelijk of te gevaarlijk is om de wegen sneeuwvrij te houden. Zorg dus dat je altijd goed je research doet voor je op pad gaat.

Dit zijn de 18 Nationaal Toeristische Routes van Noorwegen:

  • Varang – geopend van eind mei tot half november
  • Havøysund – het hele jaar geopend
  • Senja – het hele jaar geopend
  • Andøya – het hele jaar geopend
  • Lofoten – het hele jaar geopend
  • Helgelandskysten – het hele jaar geopend
  • Atlanterhavsveien/Atlantische weg – het hele jaar geopend
  • Geiranger – Trollstigen – geopend van eind mei tot half november
  • Gamle Strynefjellsvegen – geopend van half juni tot half oktober
  • Rondane – het hele jaar geopend
  • Sognefjellet – geopend van eind april tot half november
  • Valdresflye – geopend van eind maart tot eind december
  • Gaularfjellet – geopend van eind april tot half november
  • Aurlandsfjellet – geopend van begin juni tot eind december
  • Hardanger –  het hele jaar geopend
  • Hardangervidda – het hele jaar geopend
  • Ryfylke –  geopend van half mei tot eind november
  • Jæren –  het hele jaar geopend

Je kunt ‘scenic routes’ herkennen aan het bruine bordje met witte knooplogo. Meer informatie vind je op https://www.nasjonaleturistveger.no/en

Met de trein

Naast adembenemende autoritten, biedt Noorwegen ook een scala aan prachtige treinreizen! De spoorwegen lopen vooral van Oslo naar andere grote plaatsen, waarvan de bekendste naar Bergen. De langste lijn loopt helemaal naar Bodø, gelegen in het noordelijke deel. De beroemdste en mooiste lijn is de Flåmsbana. De trein reist van het einde van het Aurlandsfjord naar het Myrdal station hoog in de bergen en komt langs de mooiste plekken die west-Noorwegen te bieden heeft. Eén van mijn persoonlijke favoriete treinreizen door Noorwegen is de Raumabanen. Deze loopt van Åndalsnes naar Dombås en doorkruist 18 bijzondere hoogtepunten in slechts 1 uur en 40 minuten. 

Met de veerboot

Als je op rondreis door Noorwegen gaat, ontkom je er bijna niet aan: ferries. Je kunt met auto en al de boot op rijden om van de ene kant naar de andere kant van het fjord te geraken. Voor de overtocht betaal je per auto (bestuurder inbegrepen) en passagier. De betaling wordt ter plekke op de boot voldaan. Sommige ferries gaan ieder kwartier of ieder half uur, maar er zijn ook lijnen die eens in het uur varen. Zorg dus dat je goed op de vaartijden let om te voorkomen dat je lang moet wachten. Op de meeste ferries kun je koffie en (mijn persoonlijke favoriete Noorse snack) svele krijgen en op het dek genieten van het uitzicht. Stap dus gerust even uit je auto!

Tijden van ferries in zuid-Noorwegen: https://www.fjord1.no/eng/Timetables
Tijden van ferries in noord-Noorwegen: http://www.bjorklid.no/english-information/

Wandelen in Noorwegen

In Noorwegen kun je eindeloos wandelen. Of je nu door bossen wilt lopen, naar gletsjers wilt wandelen of serieuze bergen wilt beklimmen. Er is voor ieder wat wils! Van dagtochten tot meerdaagse huttentochten en van zomer- tot winteravonturen. In Noorwegen kunnen outdoor liefhebbers hun hart ophalen. 

National parks

Noorwegen beschikt over 47 natuurgebieden die de titel ‘national park’ mogen dragen, waarvan er 7 op Spitsbergen liggen. Een nationaal park betekent dat de natuur beschermd wordt en de mens ondergeschikt is. In Noorwegen worden nationale parken behoorlijk streng in de gaten gehouden door de overheid en wordt sterk gefocust op het behoud van ‘wildernis’. Ongeveer 85% van de Noorse nationale parken bestaat uit bergen. Van eindeloos uitgestrekte hoogvlaktes tot onbegaanbare bergpieken en van levensgevaarlijke ravijnen tot gigantische gletsjers.

Er bestaan maar liefst 44 nationale parken, waarvan de meest bekende:

  • Børgefjell
  • Dovrefjell-Sunndalsfjella
  • Folgefonna
  • Hardangervidda
  • Jostedalsbreen
  • Jotunheimen
  • Øvre Anárjohka
  • Rondane
  • Stabbursdalen

De mooiste wandelingen

Wandelen is natuurlijk heel persoonlijk. De één houdt van easy going door groene landschappen, de ander gaat liever voor de wat extremere klimmen door maanlandschappen. De één houdt van gletsjers, de ander bezoekt liever een grot. Ikzelf vind het allemaal mooi, dus hieronder een opsomming van mijn favoriete wandelingen in Noorwegen. 

Mijn algemene tips voor wandelen in de bergen

  • De basis is het belangrijkst. Zorg voor goede schoenen, afgestemd op het terrein waar je op gaat lopen. Wijzelf lopen altijd op waterdichte AB- of B-categorie schoenen.
  • Kies een dagrugzak tussen de 20 en 30 liter, met verstelbare banden en het liefst een ademend rugstuk of netje, dit voorkomt overbodig zweten.
  • Check al-tijd de weersvoorspellingen. In de bergen kun je altijd overvallen worden door onverwachte regenbuien, maar het is goed om te weten wat je ongeveer kunt verwachten.
  • Zorg ervoor dat je in goede conditie bent of de wandeling afstemt op je conditie. Zo ben je er zeker van dat je veilig weer terug komt en niet in de krant komt met een (DURE) helikoptervlucht.
  • Ga je alleen wandelen? Vertel iemand waar je naartoe gaat en hoe laat je ongeveer terug denkt te zijn. Ga je samen wandelen? Laat elkaar onder geen enkele omstandigheden achter. Je bent zo snel als de langzaamste loper.
  • Gebruik je gezond verstand. Voelt iets onveilig? Dan is dat het waarschijnlijk ook.
  • Stem de inhoud van je rugzak af op de weersomstandigheden, het soort wandeling dat je gaat maken en je eigen behoeftes onderweg.
  • Noorwegen heeft een eigen manier van routes markeren: The Blood Red T’s. De opvallende rode T’s worden jaarlijks bijgekleurd door DNT (Den Norske Turistforening). Je zult ze tegenkomen op stenen, steenmannetjes of andere opvallende plekken. De “T” is bedoeld om wandelaars veilig langs de route te leiden, zelfs in omstandigheden met slecht zicht, zoals mist of sneeuw.

– Meer weten? Lees mijn uitgebreide wandeltips voor wandelen in Noorwegen.
– Download hier mijn persoonlijke checklist wandelrugzak
– Download hier mijn inpaktips voor een meerdaagse wandelrugzak

Allemansrecht

Als er iets is dat Noorwegen hoog in het vaandel heeft, is dat het ‘allemansrecht’. Ofwel ‘het recht om te zwerven’. Dit betekent dat iedereen vrij toegang tot de natuur heeft, inclusief de nationale parken, en daar mag recreëren, zolang de natuur onaangetast blijft. Hierin geldt één belangrijke regel: laat de natuur achter zoals je het gevonden hebt en waar mogelijk zelfs beter.

  • Voel je vrij om bessen en paddenstoelen te plukken en voor eigen gebruik mag zonder vergunning gevist worden in zout water. In noord-Noorwegen gelden wel speciale regels voor kruipbramen.
  • Wees voorzichtig met open vuur en zorg dat het vuur goed gedoofd is als je het achterlaat. Van 15 april tot 15 september is het verboden om een kampvuur te maken in (de buurt van) het bos.
  • Je mag overal je tent opzetten, maar minimaal op 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning. Wil je langer dan twee nachten blijven, dan heb je toestemming nodig van de eigenaar van het land.

“The Norwegian Mountain Code” = “Fjellvettreglene”

Deze regels zijn in het leven geroepen om de veiligheid van wandelaars te waarborgen.

1. Wees fysiek en mentaal voorbereid;
2. Vertel achterblijvers waar je heen gaat en hoe lang je ongeveer wegblijft;
3. Pas je tocht aan op je bekwaamheid en de situatie;
4. Heb respect voor het weer en de weersvoorspellingen;
5. Wees uitgerust op slecht weer en vorst;
6. Breng genoeg uitrusting mee voor jezelf en om anderen te helpen;
7. Luister naar de locals;
8. Gebruik een kaart en een kompas;
9. Keer om als je twijfelt of je de eindbestemming gaat halen, schaam je niet;
10. Wees zuinig op je energie en bouw een schuilplaats wanneer nodig.

In een noodgeval of bij een ongeluk, bel het noodnummer 113. Kun je alleen noodoproepen doen met je telefoon, dan zul je vanzelf worden doorverbonden met de hulpdiensten. Je kunt ook de Hjelp 113 app op je telefoon installeren voor je de bergen in gaat. Met deze app kun je je locatie naar de hulpdiensten versturen als je in gevaar bent. Zorg wel dat je de app vooraf goed instelt.

Winter in Noorwegen

Noorderlicht

Last but not least.. Vanaf september tot en met april kun je in Noorwegen het Noorderlicht zien! Dit natuurwonder ontstaat door zonnewinden die op de aarde worden afgevuurd en afketsen op onze atmosfeer (hier lees je meer!). Als de lucht helder is en je op een plek met weinig luchtvervuiling bent, kun je de mooiste lichtshows aanschouwen. ‘s Zomers zul je het Noorderlicht niet gaan zien, omdat het vrijwel de hele klok rond licht is. Wil jij de groene lichtstralen zien dansen, moet je dus echt de wat minder aangename temperaturen trotseren en bij voorkeur naar het noordelijke puntje van Noorwegen reizen. Tromsø is bijvoorbeeld de perfecte uitvalsbasis voor een Noorderlichtavontuur!

Noorderlicht

Veelgestelde vragen over Noorwegen

1. Heb je een paspoort nodig voor Noorwegen?
Nee, je bent niet verplicht om een paspoort te hebben wanneer je naar Noorwegen reist. Je hebt natuurlijk wel geldige legitimatie nodig, maar je mag ook met een ID-kaart het land in. 

2. Hoe lang is het licht in Noorwegen in de winter?
Dat ligt er helemaal aan wáár in Noorwegen je bent. In noord-Noorwegen komt de zon in december en januari helemaal niet boven de horizon. Er is dan een paar uur per dag enkel schemerlicht. In het zuiden van Noorwegen is er ongeveer 6-7 uur daglicht per dag. Kortom, hoe verder naar het noorden je gaat in Noorwegen, hoe korter de dagen worden in de winter.

3. Waarom mag je geen aardappels invoeren naar Noorwegen?
Noorwegen is zeer voorzichtig met de bescherming van de landbouwsector en aardappelen zijn een van de gewassen die vatbaar zijn voor bepaalde ziektes en plagen. Om te voorkomen dat deze zich in Noorwegen verspreiden, zijn er strikte invoerbeperkingen voor aardappelen en aardappelproducten uit andere landen.

4. Hoe lang is het vliegen naar Noorwegen?
Dat ligt er helemaal aan op welk vliegveld je landt:

  • Amsterdam naar Oslo: Ongeveer 1,5 tot 2 uur
  • Amsterdam naar Bergen: Ongeveer 1 uur en 45 minuten tot 2 uur
  • Amsterdam naar Tromsø: Ongeveer 3,5 tot 4 uur

5. Kun je in Noorwegen met euro betalen?
Nee, in Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon. 

6. Waar zijn de fjorden in Noorwegen?
Een fjord begint aan open zee en baant zich een weg het land in. De Noorse fjorden bevinden zich dus aan de westkust van het land. De meest beroemde fjorden bevinden zich in het zuiden van Noorwegen, maar ook noord-Noorwegen kent fjorden zoals het prachtige Trollfjord. 

Uitzicht over Ålesund vanaf Sukkertoppen