Noorwegen

Voetbalveld op Lofoten in Noorwegen

Noorwegen

Noorwegen, in het Noors Kongeriket Norge, is het meest westelijke onderdeel van Scandinavië. Omdat het land tot ver boven het schiereiland doorreikt, grenst het aan Zweden, Finland én Rusland. Officieel behoren ook Spitsbergen en meerdere delen van de Antarctische gebieden tot Noors grondgebied.

Noorwegen is met haar oppervlakte van 385.155km² maar liefst 9 keer zo groot als Nederland en barst van de onaangetaste natuur. Met maar 5 miljoen mensen inwoners is Noorwegen het op drie na dunstbevolkte land van Europa. Op de uitzondering van een paar ‘grote’ steden na, wordt het grootste deel van het land gedomineerd door ruige bossen, groenblauwe fjorden en duizelingwekkend hoge bergen.

Het wereldberoemde Lofoten, Noorwegen

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Andere grote steden zijn Trondheim, Bergen, Stavanger en Tromsø. Door de vele gas- en olievelden heeft Noorwegen het op één na hoofste BBP per hoofd van de bevolking. Iedere inwoner is op papier miljonair. Het is dan ook niet voor niets dat de VN Noorwegen meerdere malen heeft uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.

Het mooiste land van het noorden is opgedeeld in 19 provincies en 442 gemeenten en heeft sinds 1991 Koning Harald V aan het hoofd. Het land wordt echter bestuurd door het parlement: Het Storting.

Opera House in Oslo, Noorwegen

Noors klimaat

Het noorden kent een aantal verschillende klimaten. Aan de westkust vind je een zeeklimaat dat iets koeler is dan Nederland. In het hoge noorden vind je een toendraklimaat en ten oosten van de bergketens een landklimaat. Rondom de fjorden valt meer dan 4000 milimeter neerslag per jaar. Het gerucht dat het vaak regent in Noorwegen kan dus niemand ontkennen! Maar een land kan natuurlijk niet prachtig bebost en groen blijven zonder ‘een beetje’ regen. Verder naar het noorden en oosten valt niet meer dan 600 milimeter neerslag per jaar. Wat een verschil hè?

Noorwegen

Noorse valuta

Ondanks dat Noorwegen lid is van de EU, kun je er niet met de euro betalen! In plaats daarvan wordt er betaald met Noorse Kronen (NOK). Eén Noorse Kroon is ongeveer 10 eurocent waard.

Noorwegen

Noorse cultuur

Noren hechten veel waarde aan hun cultuur. Op 17 mei wordt de Noorse Grondwet gevierd op Grunnlovsdagen. Overal in het land vinden dan optochten en parades plaats in origineel Noorse kledij. Op 23 juni vieren de Noren Jonsok, het begin van de zomer.

Sport is erg belangrijk voor een Noor. Met name wintersport wordt erg serieus genomen. Langlaufen is er zelfs uitgevonden! Daarnaast trekt ook skispringen, biatlon en alpineskiën veel toeschouwers. ’s Zomers wordt er ook veel gevoetbald, gehandbald en gehockeyd.

Noorwegen kent een veelzijdige muziekindustrie. Waar vroeger folkmuziek de overhand had, is er vandaag de dag veel meer ruimte voor genres als metal, rock en ook traditionele Sami muziek waarin dieren of toestanden worden bezongen.

Noorwegen

De Noorse keuken

In de Noorse keuken spelen vis en zeevruchten een grote rol. Ook kun je op veel plekken wild zoals rendier en eland krijgen. De basis voor de keuken ligt in ieder geval bij landbouw, veeteelt en visserij. Doordat het land zo enorm uitgestrekt is, verschilt de keuken per regio nogal. In het noorden wordt er veel gekookt met bessen en wild, terwijl je aan de westkust vooral vis zult vinden. Klippfisk is bijvoorbeeld heel typisch Noors. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw wordt vaak gebruikt in gerechten als Bacalao (origineel Portugees, maar overgenomen door de Noren).

Maak je een oversteek met een ferry? Vergeet dan niet uit te kijken naar de Noorse Svele! Deze luchtige pannenkoek wordt besmeerd met smørkrem (suikerroom) of belegd met traditioneel Noorse brunost (gekarameliseerde geitenkaas) en verkocht bij de koffie. Zo lekker!

Noorwegen

Wandelen en hiken in Noorwegen

In Noorwegen kun je eindeloos wandelen en hiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu door bossen wilt lopen, naar gletsjers wilt wandelen of serieuze bergen wilt beklimmen. Voor ieder wat wils! Er bestaan maar liefst 44 nationale parken, waarvan de meest bekende:

 • Børgefjell
 • Dovrefjell-Sunndalsfjella
 • Folgefonna
 • Hardangervidda
 • Jostedalsbreen
 • Jotunheimen
 • Øvre Anárjohka
 • Rondane
 • Stabbursdalen

Noorwegen

Een paar beroemde landmarks in Noorwegen waar je naartoe kunt wandelen/klimmen zijn:

 • Preikestolen
 • Trolltunga
 • Kjeragbolten
 • Besseggen

Noorwegen

Vervoer door Noorwegen

Roadtrip

Het wegennetwerk in Noorwegen is ondergeschikt aan de natuur. Daarom zul je nooit rechtstreeks van A naar B kunnen rijden. Er zijn altijd wel bochten om fjorden, bruggen, tunnels of veerboten in het spel. Dat zorgt er wel voor dat roadtrippen door Noorwegen een beleving op zich is! Autosnelwegen vind je hier bijna niet. Rondom de grote steden ligt de maximum snelheid op 80 km/u en op veel plekken mag je zelfs niet harder dan 70 km/u. Houd ook altijd rekening met overstekend wild! Je zult regelmatig verrast worden door schapen, rendieren of zelfs elanden midden op de weg.

Noorwegen

In Noorwegen betalen inwoners geen wegenbelasting. In plaats daarvan betaal je tol bij zogenaamde bomstasjons. Op de meeste plekken wordt je kenteken gewoon gescand en kun je rustig doorrijden, maar op sommige plekken moet je heel ouderwets cash in een enveloppe stoppen en je kenteken daarop schrijven. Zorg dus dat je altijd wat Noorse Kronen in je dashboard hebt!

Het leukste aan roadtrippen door Noorwegen zijn de nationaal toeristische routes. Hiervan zijn er 18 verspreid door het hele land en deze wegen gaan werkelijk al je stoutste dromen te boven. Denk bijvoorbeeld aan de Atlantische Weg of de indrukwekkende haarspeldbochten van de Trollstigen! De meeste zijn alleen geopend in de zomer, omdat ze ’s winters dichtsneeuwen. Check dus altijd je route voordat je op reis gaat!

Noorwegen

Trein

Naast adembenemende autoritten, biedt Noorwegen ook een scala aan prachtige treinreizen! De spoorwegen lopen vooral van Oslo naar andere grote plaatsen, waarvan de bekendste naar Bergen. De langste lijn loopt helemaal naar Bodø, gelegen in het noordelijke deel. De beroemdste en mooiste lijn is de Flåmsbana. De trein reist van het einde van het Aurlandsfjord naar het Myrdal station hoog in de bergen en komt langs de mooiste plekken die west-Noorwegen te bieden heeft.

Noorwegen

Ferries

Als je op reis gaat in Noorwegen, kun je er niet om heen. Vroeg of laat zul je op een veerboot moeten om een fjord over te steken! De ferries varen volgens een vast schema, zoals wij de streekbussen kennen. Je betaalt per auto en chauffeur en daarnaast per passagier. Aan boord kun je vaak koffie, thee en wat lekkers (svele!) krijgen, afhankelijk van hoe groot de ferry is. Laat je niet intimideren door harde wind of slecht weer, maar ga zeker even een kijkje nemen op het dek! Het uitzicht is zeker de moeite waard.

Noorwegen

Noorderlicht in Noorwegen

Last but not least.. Vanaf september tot en met april kun je in Noorwegen het Noorderlicht zien! Dit natuurwonder ontstaat door zonnewinden die op de aarde worden afgevuurd en afketsen op onze atmosfeer (hier lees je meer!). Als de lucht helder is en je op een plek met weinig luchtvervuiling bent, kun je de mooiste lichtshows aanschouwen. ’s Zomers zul je het Noorderlicht niet gaan zien, omdat het vrijwel de hele klok rond licht is. Wil jij de groene lichtstralen zien dansen, moet je dus echt de wat minder aangename temperaturen trotseren en bij voorkeur naar het noordelijke puntje van Noorwegen reizen. Tromsø is bijvoorbeeld de perfecte uitvalsbasis voor een Noorderlichtavontuur!

Noorderlicht

Bron: Wikipedia