Jagen op het Noorderlicht met Roy Sætre
Deze week is het een precies een jaar geleden dat wij een droomvakantie in Tromsø beleefden. Een prima reden om terug te blikken op een hele bijzondere nacht. De nacht dat we besloten nog één keer op zoek te gaan naar de ultieme high; het zien van het Noorderlicht. Omdat we in de voorafgaande week nogal verliefd waren geworden op het Noorderlicht, besloten we de laatste nacht van onze reis niet te gaan slapen, maar op pad te gaan. Maximaal rendement. We moesten en zouden nog één keer het Noorderlicht zien.
Maar boven de hele provincie hadden gigantische wolken zich samen gestapeld en in Tromsø is relatief veel lichtvervuiling; geen succesformule voor het Noorderlicht. Er zat dus maar één ding op. We moesten een gids zoeken die ons met een busje de wildernis in kon brengen.
Zo stuitten we op de ‘The Dancing Lights’ tour van Roy Sætre met louter lovende recensies van dolenthousiaste mensen en dus boekten we meteen twee stoelen voor de bewuste avond.
Waar is het?
Roy Sætre doet er werkelijk alles aan om zijn gasten het Noorderlicht te laten zien, dus je weet van tevoren nooit waar je terecht komt. Het verzamelpunt voor zijn tour bevindt zich in het centrum van Tromsø, bij het Tromsø Tourist Information Office. Afhankelijk van de KP-index en de weersvoorspellingen van die dag, vertrekt zijn busje om 17:00 de wildernis in. Bij de tocht zijn warme overalls, schoenen, mutsen, handschoenen, eten, drinken en foto’s inbegrepen.
Boeken kan via roy@arctictrip.no / www.arctictrip.no / +47 476 63 447.
Op jacht naar het Noorderlicht
Vanwege de beroerde weersvoorspellingen voor zo’n beetje heel Noord-Noorwegen, leek onze avond in eerste instantie in het water te vallen. Maar Roy neemt geen genoegen met ‘nee’. Toen we allemaal (wij, 2 Australiërs, een Argentijn en 3 Zuid-Koreanen) in het busje zaten, vroeg hij ons: “Hebben jullie allemaal een paspoort mee? We gaan naar Finland.” Juist, we waren heuse noorderlichtchasers.
Na ongeveer 3 uur rijden arriveerden we op de Finse toendra, waar het -18°C was en alle bomen wit bevroren waren en glinsterden in het maanlicht. Afgezien van het Noorderlicht, het meest magische dat ik ooit in mijn leven gezien heb. Roy had binnen no-time heel kundig een paar banken gemaakt van sneeuw, deze bedekt met rendierenvellen en een kampvuur gemaakt waar we met z’n allen omheen konden zitten wachten tot Aurora tevoorschijn zou komen.
Maar daar hield het niet op. Roy had een hele BBQ voorbereid met elandenburgers, rendierenworstjes, verse zalm en warme chocolademelk. Terwijl we met z’n allen fijne gesprekken voerden en genoten van de kookkunsten van Roy, begon een knetterende en pulserende Noorderlichtshow die minstens anderhalf uur door de lucht danste. Een betere afsluiter van deze week hadden we ons niet kunnen wensen. Sprookjes bestaan dus echt.
Hoe ontstaat het Noorderlicht?
Roy is niet alleen een briljante gids en gastheer, hij is ook topfotograaf en Noorderlichtexpert. Zo leerde hij ons met een tekening in de sneeuw over Aurora Borealis en haar schoonheid. Simpel gezegd ontstaat het Noorderlicht doordat onze atmosfeer zonnevlammen afketst. Eigenlijk is het dus een beschermingsmechanisme van onze aarde! Maar dan héél mooi.
Tips voor het fotograferen van Noorderlicht
Het allerfijnste aan op pad gaan met Roy was toch wel dat hij professioneel Noorderlicht fotograaf is. Niet alleen kan hij op deze manier een prachtig aandenken aan het avontuur voor je verzorgen, hij leert je ook hoe je je camera het beste kunt bedienen als je Aurora wilt vastleggen. Een aantal tips die wij van hem kregen:
- Zorg voor een stevig statief. Zonder goed statief ben je kansloos als je wilt fotograferen in het donker. Roy heeft er een aantal beschikbaar voor bruikleen;
- Kies een serieuze camera met lichtgevoelige lens. Met een smartphone ga je het niet redden;
- Neem voldoende accu’s voor je camera mee. Door de kou raken je accu’s razendsnel leeg en je wilt niet voor nare verrassingen komen te staan. Bewaar ze bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan om ze enigszins warm te houden;
- Leer je camera goed kennen en zorg dat je ‘m kunt bedienen in het donker;
- Schiet bij voorkeur in ISO800, diafragma 3,5 en een sluitertijd van 15 seconden. De pro’s kunnen hier uiteraard naar voorkeur mee spelen;
- Houd je handschoenen aan! Hoe verleidelijk het ook is om even dat knopje te bedienen zonder handschoen, als je in -18°C staat te fotograferen, kun je dat beter laten.
’s Ochtends vroeg kwamen we terug bij het hotel en pakten we onze koffers om naar huis te vliegen, stinkend naar kampvuur, met wallen zo groot als hangmatten, maar een grijns die met plastische chirurgie verwijderd zal moeten worden. Dus bevind jij je ooit in de omgeving van Tromsø, smachtend naar het Noorderlicht? Bel Roy. Geloof me, je krijgt er geen spijt van.
Persoonlijk reisadvies
Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!