Accommodaties

Farris Bad: uniek spa hotel aan de kust van Noorwegen

Soms ben je een echte geluksvogel en kom je op plekken waar je dacht alleen van te kunnen dromen. Zo mocht ik een nachtje komen logeren in de op-één-na grootste suite in Farris Bad, mijn favoriete hotel in Noorwegen. Ik neem je mee op avontuur naar Larvik!

Waar natuur en exclusiviteit hand in hand gaan

Farris Bad opende haar deuren in 2009 en werd al snel een populaire plek aan de kust van Larvik. Het spa hotel werd gebouwd met een duidelijke visie: een plek creëren waar exclusiviteit en natuur hand in hand gaan. De locatie is dan ook geen toeval. Gelegen aan de mineraalrijke Farris-vijver – die al eeuwen bekend staat om zijn heilzame water – en met uitzicht over de ruige kustlijn van het Skagerrak, is Farris Bad een oase van rust en verwennerij.

Het ontwerp van het hotel is gerealiseerd door Halvorsen & Reine, een Noors architectenbureau dat moderne en duurzame ontwerpen maakt, altijd met oog voor de natuur. Samen met landschapsarchitect Gullik Gulliksen AS, die expert is in het creëren van milieuvriendelijke buitenruimtes, hebben ze Farris Bad ontworpen. Het resultaat: een prachtige combinatie van indrukwekkende architectuur en slimme integratie met de natuurlijke omgeving. En dat voelt als thuiskomen. 

Ligging en bereikbaarheid

Farris Bad ligt in Larvik, een charmante kustplaats in het zuiden van Noorwegen, op slechts anderhalf uur rijden van Oslo. Het treinstation van Larvik ligt op wandelafstand van het hotel, dus ook met het openbaar vervoer kun je hier prima komen. 

Het dramatische Skagerrak

Farris Bad ligt direct aan de kust van het Skagerrak, een zeestraat die Noorwegen scheidt van Denemarken en Zweden. Het uitzicht vanaf het hotel is werkelijk adembenemend. Je ziet de golven tegen de rotsen slaan en hoort het geluid van de zee op de achtergrond. Het Skagerrak staat bekend om zijn ruige kustlijn, krachtige wind en wisselvallige weersomstandigheden. Tijdens mijn verblijf was het weer typisch voor dit gebied: onvoorspelbaar en all over the place. Maar juist dat maakt het zo bijzonder. 

Parkeren

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden, waaronder pal voor de deur. Dat is echter de duurste optie. De parkeergarage onder het hotel heeft een iets gunstiger dagtarief, maar kan – zeker in het hoogseizoen – snel vol raken. Aan de overkant van de weg is een grote parkeerplaats waar je ook een maximaal dagtarief betaalt. Dit is de goedkoopste optie en nog geen 3 minuten lopen. 

Farris mineraalwater

Wat Farris Bad zo bijzonder maakt, is dat dit het enige hotel in Scandinavië is dat haar spa heeft gebouwd op een echte mineraalrijke bron. Het water begint zijn reis in het Bøkeskogen-bos, stroomt 20 jaar lang door oude morenen en verzamelt onderweg een unieke mix van mineralen. Pas na die lange reis komt het aan in de bronnen van Farris Bad. Hier, diep onder de grond, wordt het water gezuiverd en verrijkt met voedingsstoffen, die zogezegd een positieve werking hebben op lichaam en geest.

In de ‘Spring Water Grotto‘ (Kildevannsgrotten) kun je badderen in het water. Ik vond het heel opvallend dat je direct aan je lichaam kunt voelen dat het geen ‘normaal’ water is. Het voelt aan als een soort lichte druk op je lijf, waar je tegelijkertijd heel relaxed van wordt.

En nee, het is geen toeval dat het oudste en best verkochte water op fles in Noorwegen ‘Farris‘ heet. Ieder flesje vindt zijn oorsprong in, jawel, Larvik. 

Wellness met een verhaal

Naast een mineraalrijke bron, is Farris Bad gebouwd op een stuk geschiedenis. Al in 1843 werd het eerste badhuis gebouwd op deze locatie, dankzij de visionaire Karen Linaae. In 1880 volgde een nieuw kuuroord, opgericht door Dr. Ingebrigt Holm. Deze plek trok de groten der aarde aan, zoals de beroemde schrijvers Ibsen, Bjørnson, Lagerlöf en Hamsun. Zij kwamen hier niet alleen om te ontspannen, maar ook om te genieten van de heilzame werking van het Farris water.

Ik vond het super bijzonder om te bedenken dat deze historische figuren ooit hebben gebadderd in hetzelfde water dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt voor hetzelfde doel. Terwijl je ontspant in de moderne spa, voel je de historie om je heen. Dat maakt een verblijf in Farris Bad een wel heel ontspannen geschiedenisles. 

Inclusieve exclusiviteit

Farris Bad is een exclusief hotel, maar het voelt tegelijkertijd heel toegankelijk. Niemand wordt uitgesloten en iedereen is welkom. Ik heb de duurste auto’s voor de deur zien staan, maar ook backpackers in regenkleding te voet zien arriveren.

Wat ik vooral waardeer aan deze plek, is de persoonlijke aandacht en het oog voor detail. Ze weten hier echt heel goed hoe ze je verblijf bijzonder kunnen maken. Het personeel is buitengewoon vriendelijk en behulpzaam en neemt echt de tijd voor je.

Toen ik in juli met mijn hondje Finn op bezoek was, hadden ze zelfs een bakje water voor hem klaargezet in de kamer. Daar word je toch blij van? Het zijn de kleine details die een verblijf van een 9 naar een 10 tillen en Farris Bad begrijpt dat als geen ander. 

Wat kost een verblijf in Farris?

Nu hoor ik je denken “dat zal wel niet weinig kosten”, maar eerlijk? Ik vind een verblijf in Farris Bad niet duur. Ja, het is veel geld voor één nacht, maar je krijgt ook héél veel waar voor je geld.

De prijzen variëren afhankelijk van het type kamer, het seizoen en de beschikbaarheid, maar in grove lijnen is dit wat je kunt verwachten van het goedkoopste en duurste verblijf. 

Goedkoopste verblijf

De standaardkamers zijn meestal de meest betaalbare opties in Farris Bad. Mijn vorige verblijf sliep ik in één van deze kamers en het voelde echt als vakantie. De prijs voor een standaardkamer begint rond de 2.500 NOK per nacht (ongeveer €220) voor twee personen, afhankelijk van de tijd van het jaar en eventuele promoties. Ontbijt en toegang tot de spa is daarbij inbegrepen.

Duurste verblijf

De duurste opties in Farris Bad zijn de Fritzøe suite en Larvikitt suite. Deze prachtige kamers hebben een uitgebreide zithoek, uitzicht op zee, uitgebreide badkamers en de grootste suite heeft zelfs een privé toegang tot de spa. De prijs voor een verblijf in een suite kan oplopen tot ongeveer 7.000-10.000 NOK per nacht (ongeveer €600-900). Maar geloof me, het is iedere kroon waard.

En nu komt het allerleukste… Ik mag in samenwerking met Farris deze te gekke kortingscode met jullie delen:

Kortingscode: Gebruik bij je boeking de code NORVANA voor 20%(!) korting op je verblijf!

De Larvikitt suite

Voor ieder wat wils

Het hotel biedt eindeloos veel mogelijkheden om je verblijf nog specialer te maken. Van zwangerschapsmassages tot gezichtsbehandelingen en van modderbad tot yogales met uitzicht op zee. Het kan allemaal. 

Ook in het restaurant is de keuze reuze. Je bent er welkom voor ontbijt, lunch en diner èn je kunt heerlijke cocktails krijgen aan de bar. Met mooi weer kun je ook neerstrijken op het terras aan zee of op het dakterras. Je zou in de ligstoelen bijna vergeten dat de spa op je wacht.

Zin in een shopping spree? Zelfs daarvoor hoef je het hotel niet uit. In de spashop kun je terecht voor badkleding en meer skincare producten dan in een gemiddelde drogisterij. En het ruikt er zó lekker!

Wil je je trouwe viervoeter meenemen? Kan gewoon. Voor een kleine meerprijs (400NOK) zijn ook honden welkom op de kamer (niet in de spa ;)).

Even helemaal van de wereld

Maar het meest bijzondere is toch wel de sparuimte zelf. Er valt zo veel te ontdekken en ervaren, dat het voelt alsof je een hele nieuwe wereld in stapt. Het zwembad met gigantische ramen en schitterend uitzicht wordt omringd door jacuzzi’s (binnen en buiten), sauna’s, een stoombad, groot mineraalbad, loungeruimtes, barretjes met hydration stations en een hele hoop verschillende sauna’s. Als je dapper genoeg bent, kun je vanuit één van de sauna’s direct een zwemtrapje naar beneden nemen voor een duik in de zee. Tof toch?

De gelukscocktail van warmte en kou

Omdat ik me vaak compleet herboren voel na een dagje in de spa, was ik nieuwsgierig hoe dat hele heet/koud nou precies werkt op je lichaam en vooral je brein. Sauna’s zijn goed voor je bloedsomloop, helpen gifstoffen uit te zweten en de huid te reinigen. De warmte ontspant je spieren en kan stress verminderen. Dat weten de meeste mensen wel.

Na een saunasessie koud afdouchen of in de zee dippen stimuleert de bloedsomloop nog eens extra en ondersteunt het immuunsysteem. De afwisseling tussen warmte en kou zorgt ervoor dat de poriën, die door de sauna zijn geopend, weer sluiten. Ook vermindert de kou spierspanning en versnelt het herstel, terwijl het lichaam een verkwikkende energieboost krijgt. 

Maar! En hier komt het: de afwisseling van warmte en kou stimuleert dus ook de aanmaak van verschillende “geluksstofjes” in de hersenen, zoals endorfines, die pijn en stress verminderen en dopamine, het stofje dat zorgt voor een gevoel van voldoening. Daarnaast verhoogt een saunabeleving het niveau van serotonine in je lichaam, wat helpt bij het reguleren van stemming en ontspanning, en noradrenaline, wat zorgt voor een energieke en verfrissende boost na koude blootstelling. In sommige gevallen komt ook oxytocine vrij, het “knuffelhormoon,” wat een gevoel van verbondenheid en rust veroorzaakt. Deze combinatie van blije stofjes zorgt voor een soort hele bijzondere gelukscocktail voor je brein.

Geen wonder dat we zo opknappen van een dagje wellness!

De magie van ‘Aufguss’ in de event sauna

In mijn eerdere opsomming heb ik ‘m niet genoemd, omdat deze een aparte vermelding verdient: De event sauna in Farris Bad heeft plek voor ongeveer 100 personen en is daarmee één van de grootste in Noord-Europa. Dat is al indrukwekkend op zich, maar wat deze sauna zo bijzonder maakt, zijn de aufguss-ceremonies die door ervaren sauna masters van over de hele wereld worden uitgevoerd. Zij nemen je mee op een theaterachtig avontuur met de combinatie van etherische oliën, muziek, geluiden, lichtshows en intense warmte. 

Aufguss (Duits voor opgieting), is een wereldwijd populair geworden saunaritueel. Tijdens het ritueel giet de sauna master water of ijs, vermengd met etherische oliën, op gloeiendhete saunastenen, waardoor de luchtvochtigheid en temperatuur in de sauna plotseling stijgt. Met waaiers, takken of andere hulpmiddelen wordt de warmte door de sauna verspreid.

Deze ceremonies zijn wat mij betreft het absolute hoogtepunt aan Farris Bad. Overal is over nagedacht en je kunt helemaal opgaan in de ervaring. Iedere ceremonie die ik er tot nu toe heb ervaren is totaal anders. Qua temperaturen, geluiden, geuren en andere verrassende elementen. De ene keer kreeg ik klei op mijn voorhoofd geveegd (net als Simba!), de andere keer onverwachts een plens koud water in mijn gezicht. En iedere sessie wordt natuurlijk afgesloten met een gezamenlijke duik in de zee!

Daggasten en hotelgasten mogen kosteloos deelnemen aan deze sessies. Er worden twee of drie ceremonies per dag georganiseerd. In de spa en op de website kun je de tijden vinden (deze variëren). 

A spa visit a day keeps the blues away

Na drie uur compleet van de wereld te zijn geweest in de spa, konden we douchen met uitzicht op de haven en neerploffen in een bed zo zacht als een wolk. Het geluid van de golven die zachtjes op de kust sloegen, wiegde ons in slaap.

De volgende ochtend werden we extra vroeg wakker, zodat we de zon konden zien opkomen in de jacuzzi. Na het uitgebreide ontbijt – dat niets te wensen over liet – sloten we ons verblijf af met een tweede rondje in de event sauna en een koude duik in de zee.

Na het douchen nog even een koffietje in bed en toen we tegen het middaguur uitcheckten, voelde ik me volledig ontspannen en opgeladen. Het was een korte, maar onvergetelijke ervaring, en ik kan niet wachten om terug te komen. Misschien blijf ik de volgende keer wel een hele week.

To do in Larvik

Wil je er na (of tijdens) je verblijf nog even op uit in de omgeving? Dan heb ik nog een paar leuke tips voor je:

Molo pastabar

Een absolute aanrader. Gelegen aan de haven van Larvik, op struikelafstand van Farris, kun je in deze gezellige pastabar de meest goddelijke  gnocchi met salieboter bestellen. En nog heel veel andere huisgemaakte pasta’s en Italiaanse gerechten. In de zomer kun je ook op het dakterras terecht. 

Maja’s Bakeri

Ben je, net als ik, een enorme zoetekauw? Dan moet je echt bij Maja’s langs voor een gebakje. De laatste keer dat ik hier was hadden ze gigantische galaxy meringues. En van de kaneelbroodjes kun je hier geen genoeg krijgen. 

Tollerodden

Wanneer je bij Maja’s hebt ingeslagen voor een picknick, kun je terecht bij Tollerodden. Dit schiereiland ligt op loopafstand van het centrum van Larvik en is een historisch gebied met prachtige oude huizen en groene wandelpaden. Je kunt hier genieten van de rust en het uitzicht op het water of misschien wel een duik nemen in het ‘zwembad’.

Bøkeskogen

In het grootste beukenbos van Noorwegen kun je ieder seizoen terecht voor een prachtige wandeling. Het bos staat vol met eeuwenoude beukenbomen en je hebt er ook mooi uitzicht op Farrisvatnet, het meer dat het mineraalrijke water levert aan Farris Bad. 

Ons verblijf in Farris Bad was gesponsord. Dat houdt in dat ik het verblijf heb gekregen in ruil voor dit artikel. Dit betekent echter niet dat ik geen eerlijke blogs schrijf. Wat je hier leest is 100% transparant en oprecht.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.