Fjällräven Polar 2017
Fjällräven,  Persoonlijk

Fjällräven Polar 2017 – dag 1: Zwijgen is zilver, spreken is goud

In oktober 2016 leerde ik over de Fjällräven Polar Contest. Een wedstrijd, georganiseerd door het gelijknamige Zweedse kledingmerk, met als hoofdprijs: 300km op een slee door de Arctische wildernis met meer dan 200 bloedfanatieke sledehonden en 25 mede-avonturiers van over de hele wereld. Vanaf het allereerste moment dat ik las wat je met deze contest kon winnen, wist ik het zeker: dit is mijn reis. Hier staat mijn naam op. Ik MOET dit winnen.

Fjallraven Polar Contest

En twee maanden later, na 4 weken kei- en keihard campagne voeren, adviezen om ermee te stoppen in de wind te hebben geslagen en tegen alle verwachtingen in, won ik. Ik won Fjällräven Polar 2017. Ik mocht mee om de Benelux te representeren als één van de 26 gelukkige deelnemers. Zo’n drie uur lang hebben de tranen gevloeid en iedere keer als ik er weer aan dacht, werd ik opnieuw overvallen door een gevoel van blijdschap, lichte paniek en heimwee. Ik mocht terug naar de plek die mij het allergelukkigst maakt!

Fjällräven Polar
Overwinningstranen

Het leek toen nog zo ver weg, maar inmiddels ben ik alweer een week of 3 thuis van de reis van m’n leven en heb ik nogal wat moeite met op papier zetten wat ik allemaal heb meegemaakt. En vooral hoe dit mij voor altijd veranderd heeft. Ik voel me heel sterk en super kwetsbaar tegelijkertijd. Maar omdat ik het heel graag met jullie wil delen en vind dat ik het verschuldigd ben aan mijn 12.326 stemmers, ga ik toch heel hard proberen om een open boek te schrijv.. eh, zijn.

De Polarfamilie

Maandagochtend 3 april 2017 ging om half 5 de wekker. Nog nooit stond ik zo snel naast mijn bed. Ik heb letterlijk de nachtjes afgeteld sinds ik op 18 december te horen kreeg dat ik gewonnen had. Een kleine twee uur later nam ik afscheid van thuis en ontmoette ik op Schiphol mijn Nederlandse teamgenoot en twee andere leden van de Polarfamilie uit Taiwan. Om 08:30 vlogen we met z’n vieren richting Stockholm, waar we om 10:30 het tweede deel van onze Polarfamilie ontmoetten.

Fjällräven Polar

Met een busje werden we naar een prachtig boothuis in het nabij gelegen Sigtuna gebracht, waar de complete Polarfamilie bij elkaar kwam. Hier leerden we ook dat niemand minder dan Alan Hinkes deel uit zou gaan maken van de expeditie, samen met zijn cameraman. Hinkes is de eerste Brit die alle 14 bergtoppen van meer dan 8000 beklommen heeft, inclusief Everest. Ook uitgenodigd om mee te gaan op expeditie was Kate Humble, ‘die met die mooie stem’ van de natuur- en wetenschapsdocumentaires op de BBC.

Fjällräven Polar

Ondanks dat we maanden voorafgaand aan deze dag al contact hadden via Facebookchat, was het wel wat maf om elkaar dan eindelijk te zien. Er werd veel geknuffeld, gelachen en wat zenuwachtig gesproken over verwachtingen. Opvallend genoeg waren er vrijwel geen verwachtingen. Niemand wist echt wat we moesten verwachten. Behalve dat het fantastisch ging worden. Met z’n allen genoten we van een heerlijke lunch, terwijl we één voor één kort werden geïnterviewd.

De camera maakte me behoorlijk ongemakkelijk en ik kon maar slecht onder woorden brengen hoe ik me op dat moment voelde. Het voelde alsof ik ieder moment wakker kon schrikken uit een mooie droom, maar dat gebeurde niet. Het was namelijk tijd om de schoolbanken in te gaan.

Zwijgen is zilver, spreken is goud

Die middag spendeerden we met de man die je bij je in de buurt wilt hebben als de apocalypse uitbreekt. De beste en bekendste survival expert van Zweden, of misschien wel heel Scandinavië: Johan Skullman. Johan is zo’n man waarbij iedereen stil valt zodra hij begint met praten. Zwijgen is zilver en spreken is goud bij hem. Want wat hij ons deze middag vertelde, kon zomaar ons leven redden de komende week.

Fjällräven Polar

No shortcuts in Fjällräven Polar

Johan leerde ons hoe we onze lichaamstemperatuur kunnen managen, hoe je gehydrateerd blijft en hoe belangrijk het is dat je voldoende eet, ook als je geen honger hebt. Hij vertelde ons hoe we het beste met onze spullen om konden gaan en bovenal; dat er geen shortcuts zijn. Niet in het leven, maar al helemaal niet in de Arctische wildernis. Want als je shortcuts wilt nemen, moet je hier niet zijn. Shortcuts zijn gevaarlijk.

Als jij zo snel mogelijk naar bed wilt en je tent niet goed verankert, kan het best zo zijn dat je midden in de nacht wakker wordt met een tentdoek op je neus. Of erger nog; een paar honderd meter verderop. Als je in alle haast even snel iets beet wilt pakken zonder handschoenen, kun je jezelf heel lelijk bezeren.

Naast de belangrijke ‘no shortcuts‘ levensles, maakte hij veel indruk op mij met het volgende: Hij benadrukte hoe we het virtuele gedeelte van dit avontuur hadden voltooid door de reis te winnen. En hoe het nu tijd was voor de realiteit. Tijd om de smartphones weg te stoppen en te genieten van moeder natuur en alles wat zij ons te bieden heeft. Een advies dat alle avonturiers met liefde ter harte namen.

Fjällräven Polar
Bron: Fjällräven official

Disneyland in Sigtuna

Na de wijze levenslessen van Skullman was het tijd voor kerstavond. In de beruchte ‘gear room’ stonden onze tot de nok toe gevulde backpacks en gepersonaliseerde Fjällräven Polar parka’s op ons te wachten. Als een stel kleine kinderen in Disneyland betraden we de ruimte en doken we direct in onze parka’s. Wat een spullen! Van thermosflessen tot thermo-ondergoed, sneeuwschoenen tot ninja suits, een kompas, drie paar (!) handschoenen en ga zo maar door.

20170403_173601

Nadat iedereen zijn/haar uitrusting had gepast en in zijn/haar gepersonaliseerde ‘Keb Shell Eco jacket‘ was aangeschoven, kon het laatste sterrendiner voor de komende dagen van start gaan. En na verse visgerechten, biefstuk en popcornijs was het bedtijd, want de volgende dag werden we om 06:30 met gevulde buikjes en gevulde rugzakken bij de bus verwacht. Fjällräven Polar 2017 kan beginnen!

Eén reactie

  • Monique

    Whow…wat een begin van een groot avontuur….nu de rest nog, ondanks dat ik het elke dag gevolgd heb…..kom maar met de rest van jouw verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.