Flydalsjuvet uitkijkpunt Geiranger Noorwegen
Overig

Ansichtkaarten uit Noorwegen van toen en nu

Mede Noorwegenliefhebber Rob van Hoof heeft een bijzondere hobby. Tijdens zijn reizen door Noorwegen organiseert hij samen met Astrid een eigen speurtocht. Ze nemen een stapeltje ansichtkaarten uit Noorwegen uit de jaren ’50-’60 mee en gaan daarmee op jacht. De missie: diezelfde plek fotograferen zoals deze vandaag de dag is. En dat levert bijzondere plaatjes op!

Roadtrippen - toen & nu

Het lijkt mij nog een soort lastig om de plekken te herkennen. Volgens mij rijd je er voorbij voor je er erg in hebt. Hierboven zie je links de Sognefjellsvegen en rechts de beroemde Nigardsbreen, een zijarm van de Jostedalsbreen in Jostedal. Deze vier foto’s behoren meteen tot mijn favorieten uit de serie, vooral vanwege de auto’s op de foto’s. Met name het autootje op de foto rechtsonder doet me verlangen naar eindeloos roadtrippen door Noorwegen.

Bøyabreen gletsjer

In de verte zie je de Bøyabreen gletsjer. Eén van de vele zijarmen van de gigantische Jostedalsbreen gletsjer in Fjærland. Het doet me enigszins goed om te zien dat deze gletsjerarm niet zo hard gesmolten is als de Nigardsbreen hierboven. De Bøyabreen is behoorlijk stijl en er komen regelmatig ijsverschuivingen voor. Hartstikke gaaf natuurlijk, maar ook gevaarlijk. Je kunt er vrij eenvoudig heel dichtbij in de buurt komen, maar maak dan niet dezelfde domme fout als wij..

(Hoe een wandeling naar Bøyabreen ons bijna het leven kostte, lees je hier!)

Oppland & Rondane

Links (op mobiel boven): een verdwaald schaap op een landweggetje naast het Helin meer, Oppland. Het nabij gelegen gebied staat bekend als een nationaal park van botanische planten sinds 1930.

Rechts (op mobiel onder): Høvringen Høgfjellshotell, gelegen aan de ingang van Rondane national park op 980 meter boven zeeniveau. Rondane is één van de meest bekende national parks van Noorwegen en ligt bijna volledig boven de boomgrens. 

Låtefossen, Odda

De beroemde dubbele waterval Låtefossen nabij Odda werd decennia geleden ook al druk bezocht! En ik snap wel waarom, want na tientallen keren op deze plek geweest te zijn, kan ik het nog steeds niet laten om er even te stoppen. De Låtefossen waterval is ongeveer 165 meter hoog en dendert via twee losse stromen naar beneden vanuit het Lotevatnet, gelegen op 340 meter hoogte. Aan de onderkant komen de stromen weer bij elkaar en stroomt het water verder de Grønsdalslona rivier in. Als je over de brug rijdt, krijgt je auto een gratis wasbeurt door het opspattende water. Vergeet dus je poncho niet als je uitstapt! 

Flydalsjuvet, Geiranger

Dit herkenbare beeld zien we vandaag de dag steeds vaker in reisgidsen en op social media voorbij komen. Het beroemde uitkijkpunt Flydalsjuvet in Geiranger – ook wel liefkozend ‘de parel van het Noorden’ genoemd. In de verte kun je zien dat er aardig is bijgebouwd in de tussengelegen jaren. Als ik een tijdmachine had, zou ik het dorpje dolgraag bezoeken in de jaren ’50 en rustig bekijken zonder de hordes toeristen. Ook al lagen er toen blijkbaar ook al cruiseschepen in het fjord! 

Djupvasshytta, Geiranger

1030 meter boven zeeniveau ligt Djupvasshytta, een wel hele bijzondere slaapplaats. De ‘hytta’ ligt verstopt in de bergen, vlak naast Geiranger en het beroemde uitkijkpunt Dalsnibba. Achter de accommodatie zie je het bijna 200 meter diepe Djupvatnet meer. Een perfecte plek om je even helemaal op een andere planeet te wanen. En door de jaren heen bijna niets veranderd. 

Zoek de verschillen in Gålå..

Links (op mobiel boven): Hier is het contrast wel héél groot door het verschil in seizoenen, maar als je goed kijkt zie je dat het toch echt dezelfde plek is. Het pittoreske dorpje is Gålå in Gudbrandsdalen, Oppland.

Rechts (op mobiel onder): Hetzelfde dorp, dezelfde plek, maar een iets andere compositie. Op deze foto’s zie je het Wadahl Høgfjellshotell in Gålå!

Een bijzondere ontmoeting

Achter deze foto zit een bijzonder verhaal. Rob besloot netjes aan te bellen bij een huis om te vragen of hij een foto mocht maken in de ‘voortuin’ om een ansichtkaart te reproduceren. De jonge vrouw die de deur open deed vond het geen probleem. “Die man op de foto is de opa van mijn vader en die kinderen zijn mijn ooms en tante”, zei ze. Dat is toch te gek?! Zo zie je maar hoe je op een speurtocht als deze hele bijzondere en onverwachte dingen kunt ontdekken. 

Deze foto’s zijn geplaatst met toestemming van de fotograaf Rob van Hoof. 

Persoonlijk reisadvies

Wil je zelf een keer op speurtocht door Noorwegen? Ik kan je helpen met het samenstellen van jouw droomreis. Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.