Met je hond op reis naar Noorwegen
Overig

Met je hond naar Noorwegen? Dit moet je weten!

Op vakantie gaan is altijd weer een feestje! Maar je trouwe viervoeter achterlaten is een stuk minder leuk.. Mensen kiezen er steeds vaker voor om met hun hond op reis te gaan. En Noorwegen is daar perfect geschikt voor! Het is echter wel heel belangrijk dat je goed voorbereid op reis gaat, om narigheden te voorkomen. Ik vertel je alles wat je moet weten om onbezorgd op vakantie naar Noorwegen te gaan met je hond. 

Kort samengevat zijn dit de eisen om je hond mee naar Noorwegen te mogen nemen: 
– Een geldig EU-dierenpaspoort;
Geregistreerde chip;
– Voldoen aan de gezondheidsregels;
Aanmelden bij de douane. 

Lees verder voor meer informatie over hoe je jouw reis naar Noorwegen met je hond zo plezierig mogelijk kunt laten verlopen. 

Vakantie Noorwegen - op een berg in Noorwegen
Genieten van het uitzicht bovenop een berg

Algemene regels voor honden in Noorwegen

Een aantal algemene regels die je in je achterhoofd moet houden:

 • Je hond mag niet op de voorstoel in de auto. Ook niet in een (speciale honden)gordel;
 • Dieren jonger dan drie maanden mogen Noorwegen niet in;
 • Je mag maximaal 5 dieren mee het land in nemen;
 • Je huisdier moet aangemeld worden bij de grens;
Wandelen in Noorwegen met je hond
Aan de wandel in een windmolenpark

Gezondheidsregels voor honden in Noorwegen

Wat betreft de gezondheid van je hond zijn de regels in Noorwegen erg streng. Een dierenarts in Noorwegen vertelde mij in 2017 dat ze hier een goede reden voor hebben. Noorwegen is één van de weinige landen waar je bessen uit de natuur gerust kunt plukken en opeten zonder te koken, omdat er in het land geen vossenlintworm onder wilde dieren heerst. Om deze reden hebben ze strenge eisen wat betreft het ontwormen van huisdieren die op vakantie willen in Noorwegen. Noren vinden hun fruit namelijk veel te lekker om tot snot te moeten koken. Groot gelijk dus, als je het mij vraagt.

De Noorse gezondheidsregels voor huisdieren op een rij:

 • Het is verplicht om een EU-dierenpaspoort van je hond te hebben;
 • Je hond moet minstens 21 dagen voor je vakantie ingeënt zijn tegen hondsdolheid;
 • Je hond moet gechipt zijn vóór de inenting;
 • Honden moeten minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen ontwormd zijn met Praziquantel door een dierenarts. Hiervan moet een bewijs in het paspoort van je hond staan;
 • Als je langer dan 28 dagen in Noorwegen blijft, moet de ontworming van je hond door een Noorse dierenarts herhaald worden.
Vakantie Noorwegen - zonsondergang op Smola
Zonsondergang kijken met Finn op Smøla

Verboden hondenrassen in Noorwegen

Een aantal hondenrassen zijn verboden in Noorwegen. Heb je een hond die op één van deze rassen lijkt? Houd er dan rekening mee dat er gevraagd kan worden om stamboompapieren om te bewijzen dat het geen verboden ras is. De volgende hondenrassen zijn verboden in Noorwegen:

 • Fila brasiliera;
 • Tosa Inu;
 • Argentijnse dog;
 • (Amerikaanse) Pitbull terriër;
 • American Staffordshire terriër;
 • Tsjecho-Slowaakse Wolfshond;
 • Alle kruisingen met wolven.
Uitwaaien aan zee in Noorwegen met je hond
Finn met zijn haren in de wind op Smøla

Met de boot of met het vliegtuig?

Met je hond op de veerboot

De regels voor het vervoeren van je hond per veerboot verschillen per maatschappij, maar over het algemeen zijn de belangrijkste regels hetzelfde:

 • Je hond moet voldoen aan de (bovengenoemde) gezondheidsregels van het land van bestemming, gechipt zijn en in bezit zijn van een geldig EU-dierenpaspoort.
 • Het is op geen enkele veerboot toegestaan met je hond naar binnen te gaan (hondenkennels uitgezonderd), maar bij sommige maatschappijen mag je wel lekker op het buitendek zitten;
 • Bij aankomst in de haven ben je verplicht je hond aan te melden bij de douane. 

Met je hond in het vliegtuig

De regels verschillen per maatschappij, maar voor de meeste airlines geldt dat honden onder 8 kilo in de cabine vervoerd mogen worden. De hond moet in een reistas onder je stoel en geldt als handbagage. Honden tot 75 kilo worden vaak in het bagageruim vervoerd in een reiskennel en een temperatuur-gecontroleerde omgeving. Honden zwaarder dan 75 kilo moeten als cargo worden vervoerd. Je hebt dan geen garantie dat je hond in hetzelfde vliegtuig zit als jij. Check altijd van tevoren de regels en kosten van je vliegtuigmaatschappij. 

Een aantal richtlijnen voor het reizen naar Noorwegen met je hond per vliegtuig:

 • Zorg er altijd voor dat je hond fit is om te vliegen. Als je twijfelt, vraag dan je dierenarts om advies;
 • Je hond moet gechipt zijn, voldoen aan de gezondheidsregels van het land van bestemming en in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort;
 • Geef je hond voor aanvang van de vlucht een lichte maaltijd en water en maak zo kort mogelijk voor vertrek nog even een wandeling;
 • Gebruik liever geen kalmerende middelen, dit zorgt ervoor dat je hond nog langzamer went aan de vreemde omgeving;
 • Neem altijd contact op met je vliegtuigmaatschappij als je wilt vliegen met je hond. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Ander vervoer

 • Kleine honden mogen gratis met de trein reizen. Honden groter dan 40cm reizen voor de helft van een personentreinkaartje. Ze moeten te allen tijde aangelijnd zijn.
 • In de meeste regio’s zijn honden welkom in de bus;
 • Iedere taxichauffeur bepaalt zelf of honden welkom zijn in de taxi;
 • Er zijn geen specifieke regels voor het vervoer van een hond in de auto in Noorwegen, maar ga uit van de Nederlandse Wegenverkeerswet die stelt dat huisdieren niet zodanig vervoert mogen worden dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Fjällräven Polar 2017

Overnachten met je hond in Noorwegen

Heel veel campings, hotels en B&B’s in Noorwegen zijn hondvriendelijk. Op sommige plekken betaal je echter wel een toeslag voor het meenemen van je viervoeter. Op de website van Dogs Included vind je een overzicht van vakantiehuizen waar je welkom bent met je hond!

Bijkomen op de hotelkamer in Noorwegen met je hond
Samen op onze hotelkamer met zeezicht

Wandelen met je hond in Noorwegen

Als je met je hond op vakantie gaat naar Noorwegen, dan ga je één ding natuurlijk heel veel doen: wandelen! Er zijn maar weinig plekken waar je niet mag wandelen met je hond, maar op sommige plekken is aanlijnen verplicht. In de national parks van Noorwegen is het verplicht om je hond onder appèl of aan de lijn te hebben. Let op met gebieden waar (wilde) dieren leven en zorg ervoor dat je deze niet stoort. 

Wandelen in een natuurreservaat in Noorwegen

Tot slot

Nog een aantal handige dingen om te onthouden als je met je hond naar Noorwegen reist:

 • Het is niet verplicht, maar overweeg een anti-tekenbehandeling voor je hond. Check je hond ook iedere dag na het wandelen (vooral achter de oren, in de oksels en nek);
 • Bestudeer ook de regels van de landen waar je doorheen reist onderweg naar Noorwegen;
 • Met uitzondering van privéterreinen mag je hond bijna overal vrij zwemmen;
 • In het voorjaar – als het wild jongt – moeten honden aangelijnd blijven in de vrije natuur. Houd ook rekening met jachtseizoenen;
 • Let op met zogenaamde wildremmers in het wegdek. Deze geven een lichte elektrische schok en je hond kan hier erg van schrikken.
Met de huskies van Lyngsfjord Adventure
Kroelen met de huskies bij Lyngsfjord Adventure

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks – samen met je hond – ook Lost in Norvana!

18 reacties

 • Nicolette

  In veel gemeentes geldt ‘båndtvang’ , aanlijnplicht voor de hond, in bepaalde periodes of het hele jaar. Handig om na te kijken op de webpage van de kommune waar je bent, overtreding is al snel 2000+kroon. (Wordt niet overal even streng opgevolgd, maar zeggen dat je dat niet wist helpt dan niet)
  De reden hiervoor is om de dieren/wild in die gebieden te beschermen zoals ook goed beschreven is in het artikel.

 • Conny van Zweeden

  Ik vraag e af hoe het momenteel zit met de zieke honden in Noorwegen. Is hier meer over bekend. Ik wil graag met de honden naar Noorwegen maar durf dit nu niet.

 • mar hogeveen

  hoi, ik wil met de hond naar noorwegen en dan midden-eind april. waarschijnlijk nemen we de ferry vanaf hirtshals naar larvik, is een tocht van 4 uur. hoe zit het met deze ferrylijn om je hond mee te nemen…..

  • Lost In Norvana

   Hoi Martine!
   Je mag op deze ferry de hond meenemen op het dek, in een daarvoor bestemde kennel aan boord doen (tegen betaling) of in de auto laten.
   Ikzelf vind optie één het fijnst, ook voor de gemoedsrust van de hond. Zorg wel dat je je goed aankleed! Zeker in april..

 • Jacky Oomen

  Hallo,
  Wij willen graag met de hond richting Noorwegen eind april/begin mei. Nu vragen wij ons alleen af hoe het zit met die hondenziekte in Noorwegen. Online is er niets over te vinden meer na oktober. Zover wij begrijpen is er niets bekend over wat het nu heeft veroorzaakt. Ze hebben het over een bacterie, maar gezonde honden droegen deze ook bij zich. Wat zou u adviseren over reizen naar Noorwegen, nog een jaar afwachten en kijken of er nog meer meldingen komen, of is het al veilig om met de hond die kant op te gaan?
  Alvast bedankt!

  • Lost In Norvana

   Hoi Jacky!
   Ze zijn er inderdaad niet achter gekomen wat de veroorzaker is geweest van de ziekte. Het gevaar is echter wel geweken, omdat er op dit moment niet meer honden aan de symptomen overlijden dan gemiddeld. Er werd vorig jaar alarm geslagen omdat dit dus beduidend hoger was dan het gemiddelde. Je hoeft je op dit moment in ieder geval geen zorgen te maken. Zorg er wel voor dat je hond zijn inentingen heeft gehad, ontwormd is met de kuur die verplicht is voor Noorwegen en een paspoort en chip heeft.
   Fijne vakantie!

  • Lost In Norvana

   Hi John,
   Het is verboden om de volgende dieren naar Noorwegen in te voeren: Pit Bull Terriër, Fila Brazilieira, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen of kruisingen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft.
   Groetjes

 • Kirsten Cooiman

  Hoi, ik wil komende zomer met mijn hond naar Noorwegen, maar schrik nogal van alle regels. Iedere maand ontwormen door een Noorse dierenarts? Weet jij wat dat ongeveer kost? En ik reis met een VW campertje en mijn hond zit normaal naast mij in een tuigje. Nu begrijp ik dat dat niet mag: achterin in een bench of op de achterbank in een tuigje. Maar ik heb helemaal geen achterbank en ook geen ruimte voor een bench… Heb je tips? Dank je!

  • Lost In Norvana

   Hi Kirsten,
   Dat is allemaal niet zo spannend als het klinkt. Ik kon toendertijd tabletjes en een sticker halen bij de dierenarts en volgens mij kostte me dat 120 kronen. Ik had Finn in een opvouwbare tentbench op de achterbank in de auto, dat ging eigenlijk prima! Hopelijk heb ik je zo een beetje geholpen.

 • carla

  Beste, wij plannen een rondreis door noorwegen met een camper en puppy van 2,5 maanden. Mag dit als deze puppy in orde is met alle inentingen en ontwormingen? Staat er een minimum leeftijd op reizen met een hond? Dank voor de info.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.