In de sneeuw chillen in je korte broek
Roadtrippen

Dalsnibba uitkijkpunt: Zweven boven het Geirangerfjord

Update 14-8-2023: prijzen veranderd.

Op de 1500 meter hoge berg Dalsnibba, ligt Europa’s hoogste, met de auto bereikbare uitkijkpunt! Het plateau wordt ook wel ‘Dalsnibba Skywalk‘ genoemd en toen ik er afgelopen zomer voor het eerst kwam, snapte ik meteen waarom. Een bezoek aan dit uitkijkpunt voelt alsof je zweeft boven het Geirangerfjord. Bergtoppen zo ver je kijken kunt, de wind die door je haar wappert en de zon die je wangen aait.. Magisch! Als je hoogtevrees hebt, denk je er misschien anders over, maar dit is een absolute must see al je een bezoekje aan Geiranger brengt.

Hoe kom je bij Dalsnibba uitkijkpunt?

Dalsnibba ligt langs Riksveg 63, op ongeveer 30 minuten rijden van het schattige dorpje Geiranger. Na 15 kilometer kronkelend asfalt, kun je linksaf slaan naar de tolpoort. Vanaf Stryn is het ongeveer een uur rijden naar deze afslag (die dan dus aan je rechterhand ligt). In het hoogseizoen rijden er vanuit Geiranger ook dagelijks tourbussen naar het uitkijkpunt.

De tolweg naar Dalsnibba

De tolpoort bevindt zich bij Djupvasshytta op 1038 meter hoogte. Auto’s betalen 300 NOK (net geen €30,-) aan tol om door te mogen rijden. Motoren betalen 170 NOK (net geen €17,-). Je kunt contant of met je creditcard betalen, maar ook vooraf je tickets boeken via de website. Zodra je voorbij de slagboom bent, rijd je via de tolweg Nibbevegen omhoog, totdat je het uitkijkpunt bereikt. Deze tolweg werd geopend in 1939 en staat sindsdien symbool voor toerisme in Geiranger. In 2022 is het uitkijkpunt vernieuwd en helemaal opgeknapt. 

Dalsnibba Skywalk

Het Dalsnibba uitkijkpunt gaat normaal gesproken open in mei en sluit in oktober. Daartussen is de tolweg 24 uur per dag geopend en wordt de slagboom bemand van 09:00 tot 17:00 (tot 18:00 in het hoogseizoen – 15 juni t/m 15 augustus). Bovenop de berg vind je toiletten en een souvenirwinkeltje. Het winkeltje is geopend van mei t/m september. De openingstijden van het winkeltje en het uitkijkpunt kunnen afwijken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bergtoppen for days

Eenmaal bovenop het uitkijkpunt kun je uitkijken over eindeloos veel bergtoppen, bergmeren, het (ineens piepkleine) Geiranger, de kronkelende Adelaarsweg (Ørnevegen) en natuurlijk het beroemde, door UNESCO als Werelderfgoed bestempelde Geirangerfjord. Ik kon wel blijven kijken, zo mooi! Zo veel kleuren blauw en groen bij elkaar.. Wij hadden dan ook enorme mazzel met het weer. Het kan ook super winderig zijn bovenop en als het bewolkt is, bestaat er een grote kans dat je geen hand voor ogen ziet. Plan je reis dusdanig dat je wat speling hebt en je bezoek aan Dalsnibba kunt laten afhangen van de weersvoorspelling. 

Je kunt wat rondwandelen langs de glazen wanden en over stenen trappen, maar als je niet goed ter been bent, kun je vanaf de parkeerplaats ook genieten van het uitzicht. Mocht je de trappen wel beklimmen, let dan op met lichte kleding! De trapleuningen geven een beetje roest af. Ik spreek uit ervaring, haha. 

Met je korte broek in de sneeuw

Omdat de berg zo hoog is (1476 meter om precies te zijn), ligt er ook in de zomer vaak nog sneeuw op de top. Dat is op zich niet zo heel bijzonder, maar ik ben GEK op sneeuw. En sneeuw is natuurlijk extra leuk op hele warme dagen. In de zomer van 2019 was het extreem warm toen wij op Dalsnibba waren, 32 graden maar liefst. Ik vond het dus heerlijk om in mijn korte broek in de sneeuw neer te ploffen! 

Onderweg naar beneden kom je opnieuw langs heel veel fotogenieke vergezichten, waaronder het schitterende, knalblauwe Djupvatnet. Neem dus lekker de tijd voor de afdaling en laat je niet opjagen! Je hebt tenslotte vakantie. 😉

Disclaimer

In Noorwegen is het weer zo veranderlijk als.. het weer. Er bestaat dus een kans dat je vanaf het uitkijkpunt niet of nauwelijks iets kunt zien van het uitzicht. Of dat je kletsnat regent in plaats van in je korte broek in de sneeuw kunt liggen.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.