Vrouw zit op steen langs Eiafossen, Rauma
Wandelen

Eiafossen: een wandeling langs de Rauma rivier

De Rauma is een 68 kilometer lange rivier die door de Romsdalen vallei van Lesja naar Åndalsnes kronkelt. Langs de rivier groeien allerlei soorten planten en bomen waartussen je prachtig de benen strekken na al het roadtrippen door de omgeving. Zo kun je achter het Trollveggen bezoekerscentrum het Eiafossen wandelpad namen en je verwonderen aan stroomversnelling na stroomversnelling. Met als grote bonus de Trollveggen bewonderen vanaf de voet!

Hoe kom je bij de Eiafossen wandeling?

Je kunt de auto parkeren bij Trollveggen Besøkssenter langs de E136, zo’n 11 kilometer van Åndalsnes. Het bezoekerscentrum is geopend van 1 juni tot en met 31 augustus. Je kunt hier koffie drinken, souvenirs kopen en een documentaire over de omgeving en haar geschiedenis bekijken. 

De parkeerplaats is vrij groot, dus er is altijd wel plek. Waar je precies de auto neerzet, maakt niet zo veel uit. Je gaat namelijk in een rondje lopen! Het wandelpad begint achter het gele stationnetje en loopt de eerste 400 meter langs de weg.

Wandelen langs de Rauma rivier

Na 400 meter kun je rechtsaf onder het spoor door en over een hekje klimmen. Kort daarna kom je een trapje tegen dat je over een volgende hek helpt. Het wandelpad dat volgt brengt je over een begraafplaats uit het jaar 400 v.Chr. en verder langs de Rauma rivier. 

De Rauma is een begrip in Romsdal en wordt vooral in de zomer druk bezocht. De rivier is heldergroen en wordt omringd door gigantische bergtoppen (Store Trolltind, Store Venjetinden, Trollryggen en Romsdalshornet) van 1500 tot wel 1800 meter. De Noren beschouwen het gebied als één van de mooiste valleien van Noorwegen. 

Je kunt het traject ook per trein afleggen! De Raumabanen brengt je van Dombås naar Åndalsnes via alle hoogtepunten (Sletafossen, Vermafossen, Kylling Bridge) langs de Rauma. Een absolute aanrader – als je geen hoogtevrees hebt. 

De kiezelstrandjes van Eiafossen

Het wandelpad kronkelt over heuveltjes, door bebossing, langs kleine kiezelstranden en brengt je meerdere keren naar de Rauma rivier en weer terug het bos in. De wandeling is in totaal slechts drie kilometer lang en het hoogteverschil is niet meer dan 40 meter. Binnen anderhalf uur sta je weer bij de auto! Tenzij je onderweg besluit om te lunchen, pootje te baden of kiezels te skippen over het water natuurlijk. Vergeet ook niet om je naam in ‘het grote boek’ te schrijven dat in de brievenbus halverwege de wandeling zit. 

De monsterlijke Trollveggen

Een absolute highlight van deze wandeling is Trollveggen, ook wel ‘Troll Wall’ genoemd. De 1100 meter hoge muur is onderdeel van de berg Trollryggen en is het hoogste verticale stuk rots van Europa. De Trollryggen werd voor het eerst beklommen in 1958 door Arne Randers Heen en Ralph Høibakk. Dit was de eerste beklimming in Noorwegen waarbij de klimmers de nacht moesten spenderen op de berg. Vandaag de dag is Trollryggen nog steeds de langste klimroute van Europa met ongeveer 3,5 kilometer aan klauterwerk. 

In 1980 werd Trollveggen ontdekt door basejumpers. Binnen twee jaar tijd sprongen meer dan 150 adrenalinejunkies van de rotswand. De pret was echter van korte duur, want in 1986 werd er een verbod op basejumpen van de Trollveggen opgelegd vanwege meerdere fatale ongelukken.

Perfect geschikte wandeling voor families

Het Eiafossen rondje is perfect geschikt voor gezinnen met jonge kinderen – bij voorkeur met zwemdiploma – of beginnende wandelaars. Wij vonden het rondje zelf erg fijn om te lopen om de spieren soepel te houden na onze Romsdalseggen beklimming. Het pad is het hele jaar geopend, maar houd er rekening mee dat het hier in de winter glad kan zijn!

Persoonlijk reisadvies

Wil je ook op reis door Romsdal, maar heb je geen zin om je door de keuzestress van het internet te worstelen? Neem dan gerust contact met mij op voor een persoonlijk reisadvies voor een onvergetelijke reis door Noorwegen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.