Wandelen

De Kjenndalsbreen is Noorwegen in het klein

In de omgeving van Loen kun je verschillende gletsjerarmen van de Jostedalsbreen bezoeken. Afgelopen zomer bezochten wij in combinatie met een bezoek aan het Lovatnet de Kjenndalsbreen! De minst bezochte van de vier bekende gletsjerarmen (Nigardsbreen, BrikdalsbreenBødalsbreen en Kjenndalsbreen) en voor ons juist daarom een reden om erheen te gaan.

Je vindt de Kjenndalsbreen ten zuiden van het Lovatnet bij Loen, nabij Stryn in Sogn og Fjordane. De wandeling ernaar toe kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je kunt je hiketocht starten in de vallei en bent dan ongeveer drie kwartier onderweg naar de voet van de Kjenndalsbreen. Je kunt echter met de auto een heel stuk over het smalle bergweggetje rijden, waarna je terecht komt bij een kleine parkeerplaats. Hier vandaan sta je binnen 10 minuten aan de voet van de gletsjer! Uitstekend geschikt voor (jonge) kinderen dus.

De keerzijde van een bezoek aan de Kjenndalsbreen is dat het je pijnlijk duidelijk wordt dat de opwarming van de aarde een hele serieuze zaak is. Tussen 1980 en 1997 groeide de arm maar liefst 300 meter, maar in de afgelopen decennia is de gletsjerarm zich juist terug gaan trekken. Op onderstaande foto zie je de voet van de Kjenndalsbreen in 1897. Als je dit vergelijkt met de foto’s verderop in dit artikel, kun je toch niet langer ontkennen dat we de mooiste natuur om zeep aan het helpen zijn..

Bron: Wikipedia

Hoe kom je bij de Kjenndalsbreen?

Let op: Deze route is gesloten in de winter! 

Navigeer eerst naar het Lovatnet

– Reis je vanuit het noorden, navigeer dan eerst naar Stryn. Eenmaal gearriveerd in Stryn kun je verder navigeren naar Loen. Na Stryn ben je binnen 10 minuten in Loen.
– Reis je vanuit het zuiden, houd dan Stryn aan als navigatiepunt. Zo’n 10 minuten voordat je in Stryn bent, beland je vanzelf in Loen.

Vanaf Loen staat Lodalen aangegeven met borden. Volg deze borden door linksaf te slaan (vanaf Stryn) en je bereikt vanzelf het Lovatnet. Vanaf het Lovatnet kun je bij het restaurantje (Kjenndalstova) aan het einde van het Lovtanet vandaan de borden ‘weg 14 – Kjenndalsbreen’ volgen. Je komt dan na 21 kilometer vanzelf bij de parkeerplaats uit.

Update 2022: Houd er rekening mee dat je contant geld meeneemt als je deze routes wilt rijden! Je moet namelijk op een hele ouderwetse manier tol betalen (lees: door een envelop met je kenteken en de datum van de dag erop in een bakje te doen).

Ouderwets tolpoortje

Voordat we aan onze rit van het Lovatnet richting de Kjenndalsbreen konden beginnen, kwamen we bij een tolpoortje terecht. Of nouja, echt een poortje was het niet, want er staat helemaal geen slagboom of iets dergelijks, maar we moesten natuurlijk wel netjes tol betalen! Dus stopten we al gniffelend 40 NOK in een envelopje voordat we verder reden. Adventure time!

Vanaf de Kjenndalstova in de vallei is het 21 km rijden naar de parkeerplaats waar de wandeltocht naar de Kjenndalsbreen begint. Omdat het een behoorlijk smalle slingerweg was, deden we er toch al snel een half uur over om er te komen!

Parkeren in stijl

Eenmaal gearriveerd op de parkeerplaats kijk je al direct je ogen uit. Dit is Noorwegen op z’n best! Hoge bergen, kletterende watervallen, een blauwe hemel, groener dan groen mos, kilometers ijs, bomen en RUST. Beter dan dit wordt het niet..

Op de parkeerplaats zijn voldoende picknickmogelijkheden om te genieten van de stilte (op het kletteren van de waterval na, dan). Daar vandaan kun je al vrij snel tussen de bomen door de Kjenndalsbreen zien liggen. Pas wel op waar je loopt, want voor je het weet sta je tot je knieën in het smeltwater! Dat water gaat namelijk overal waar je het liever niet hebben wilt, bijvoorbeeld verdekt opgesteld achter een struikje of grote steen.

Noorwegen in het klein

Als je een beetje doorstapt, ben je binnen 15 minuten bij de voet van de gletsjer. Voorzichtig kun je daar de boel verkennen en aan het landschap aflezen hoe de gletsjer door de jaren heen zijn sporen achterliet.

Zo lang je uit de buurt van het ijs blijft en niet voorbij het gevarenbordje komt, is het een hele veilige plek. En vooral een hele mooie. Wij hebben ontzettend genoten van hoe de zon achter de waterval vandaan scheen en een magisch sfeertje over de vallei wierp.

Zeker op warme zomerdagen is het een heerlijke plek om verkoeling te zoeken in het smeltwater. Pas wel op dat je niet uitglijdt! Sommige stenen kunnen verraderlijk glad zijn. Kom ook niet te dichtbij de gletsjer, want er kunnen zomaar stukken steen of ijs naar beneden komen vallen. Er wordt niet voor niets overal gewaarschuwd met bordjes! Neem deze serieus.

Op de terugweg wierpen we vanaf ‘het bruggetje’ nog één blik op de gletsjer. Wat een plaatje hè? Heb jij één van de vier gletsjers al eens bezocht? Of ze op je wishlist staan? Ik lees heel graag jouw verhaal!

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

2 reacties

  • Elly Barten

    Jee, dat is schrikken. Wij zijn er in 2004 geweest. Wat een giga verschil met nu. Hebben toen bij Kjendallstova genoten van een wafel en de nodige vogels. Txs voor het delen.

  • Eva

    Is het mogelijk om de parkeerplaats bij Kjenndalstova te bereiken met een camper van bijna 7m? of kom je dan in de problemen bij het passeren van tegenliggers?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.