Preikestolen – de beroemdste berg van Noorwegen
In het zuiden van Noorwegen prijkt (ha-ha) de 604 meter hoge Preikestolen trots boven het Lysefjord. Deze enorme klif – in het Nederlands ook wel Preekstoel genoemd – dankt haar naam aan de kaarsrechte vorm van het uitsteeksel. Een bijzonder fenomeen! De Preikestolen is dan ook niet voor niets de beroemdste berg van Noorwegen. En dat is niet alleen omdat de nieuwe Mission: Impossible – Fallout er is opgenomen!
Hoe kom je bij de Preikestolen?
De Preikestolen ligt in de gemeente Forsand in de provincie Rogaland en is makkelijk te bereiken vanuit Stavanger. Hier vandaan is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de parkeerplaats van de wandeling (inclusief oversteek met ferry). Je kunt navigeren op ‘Preikestolvegen, 4100 Jørpeland‘. Bij de parkeerplaats vind je een souvenirshop waar je terecht kunt met al je vragen, een restaurant en wc’s. Parkeren kost ongeveer 12 euro voor de hele dag.
- In het hoogseizoen (juli-augustus) wordt de wandelroute druk bezocht. Houd daar rekening mee, ook qua parkeerplekken.
- Het is belachelijk hoe extreem (snel en heftig) de weersomstandigheden in dit land om kunnen slaan. Zorg daarom dat je altijd goed voorbereid bent! Check het weerbericht, draag laagjes en zorg ervoor dat je altijd een opvouwbare regenjas of poncho in je rugzak hebt;
- Draag goede wandelschoenen, je enkels zullen je dankbaar zijn. Met een waterdichte uitvoering en goede sokken beperk je de kans op blaren.
- Neem ál-tijd eten en drinken mee. Snacks zorgen voor energie en zorg voor voldoende water.
- Wijk niet van de aangegeven route af. Dit is erg gevaarlijk en je kunt op die manier heel makkelijk verdwalen.
- Lees voor meer inpaktips mijn checklist voor je wandelrugzak.
Mijn wandelontmaagding
Zoals je aan de foto’s wel een beetje kunt zien, was ons avontuur naar de Preikestolen al enige tijd geleden. Sterker nog, deze wandeling moest mijn wandelontmaagding worden! De allereerste keer ooit dat ik de bergen in ging. En de allereerste dag ooit dat ik in Noorwegen was. Hier begon het allemaal.
Leer van onze fouten!
Een wandeling naar de top van Preikestolen is acht kilometer lang en duurt in totaal ongeveer vier uur, afhankelijk van hoe snel je bent. Het hoogteverschil is 500 meter. Hoe eerder je begint, hoe rustiger aan je kunt doen, maar stem je plan altijd af op de weersvoorspellingen. Leer van onze fouten, want wij hebben in verkeerde kleding en rotweer de wandeling ondernomen. Het maakte het niet minder mooi, maar we lachen vandaag de dag hard om onze ontwetendheid van toen (ook al was het eigenlijk best gevaarlijk).
Meer snacks is meer beter
De weg naar boven viel me zwaar. Er was veel regen, de stenen waren glad, ik had een waardeloze conditie en liep notabene in een spijkerbroek. Bart-Jan heeft me erdoor geholpen door me constant te blijven motiveren, te zorgen dat ik genoeg dronk en af en toe een snack bij me naar binnen te schuiven. Het is dus heel belangrijk dat je altijd eten en drinken meeneemt als je aan de wandel gaat!
Liefde op de eerste wandeling
En toen gebeurde er iets bijzonders. Na een paar uur zweten, hijgen, huilen, vloeken en tieren, stond ik ineens bovenop één van de meest beroemde en adembenemende stukken rots van Noorwegen: de Preikestolen. Ik had ‘m beklommen. Ik kon alleen nog maar grijnzen, om me heen kijken en “Wow!” roepen. Dit was zó gaaf! Wat een overwinning en wat was het uitzicht een grote beloning van al die moeite!
Mijn liefde voor wandelen, de bergen en Noorwegen was geboren. Sindsdien heb ik talloze bergen beklommen en voor veel zwaardere beproevingen gestaan. Maar zo lang we het samen doen, kunnen we alles aan. En de beloningen worden steeds groter.
Afdalen door een waterval
De weg naar beneden was nog spannender dan de weg omhoog. Door de enorme hoeveelheid regenval, was het pad dat we op de heenweg hadden gelopen veranderd in een WATERVAL. Het was oppassen geblazen, want uitglijden betekent dat je heel lelijk kunt vallen. Gelukkig zijn we zonder kleerscheuren weer bij de parkeerplaats gekomen. We hadden alleen wat verkleurde kledingstukken door de enorme hoeveelheid regen. Om de overwinning te vieren, hebben we het laatste stukje van de weg omlaag afgelegd per zipline. Een prachtige kers op de taart.
Veiligheid voorop
Mocht je door mijn verhaal enorm de kriebels hebben om ook je liefde voor bergen/wandelen/Noorwegen te gaan ontdekken, neem mijn eerder genoemde tips dan alsjeblieft ter harte. Draag goede schoenen, bereid je voor, neem eten en drinken mee, doe geen domme dingen en blijf op het pad. Er worden jaarlijks nog te veel toeristen per helikopter van bergen gehaald en dat aantal kan fors omlaag gebracht worden als je zorgt dat je voorbereid op pad gaat.
Happy hiking! 🙂
Persoonlijk reisadvies
Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!