tips voor als je gaat wandelen in Noorwegen
Wandelen

9 tips voor als je gaat wandelen in Noorwegen

Ga jij binnenkort wandelen in Noorwegen? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid! Dit maakt het wandelen niet alleen een stuk comfortabeler en leuker, maar kan in het ergste geval zelfs van levensbelang zijn. Jaarlijks worden er nog altijd toeristen met een helikopter van bergtoppen gehaald, dus lees snel verder en zorg ervoor dat jij niet in de krant komt dankzij die (DURE) helikoptervlucht.

1. Zorg voor goede wandelschoenen

De basis is het belangrijkst. Zorg voor goede schoenen, afgestemd op het terrein waar je op gaat lopen. Wijzelf lopen altijd op waterdichte AB- of B-categorie schoenen. Een AB-schoen zit tussen een wandelschoen en een bergschoen in, heeft een flexibele zool en biedt vaak extra steun voor de enkels. Deze schoen is prima geschikt voor de meeste beginnerswandelingen in Noorwegen. Een B-schoen heeft een stevigere zool, biedt nog meer steun voor de enkels en is fijn voor meerdaagse trektochten met zware bepakking. Een categorie B-schoen is vaak wel een stuk zwaarder dan een AB-schoen.

Bovenstaand is een handige stelregel, maar het blijft natuurlijk super persoonlijk wat je lekker vindt zitten. Iedere voet is weer anders, dus trek er een middag voor uit en ga lekker schoenen passen. In de winkel kunnen ze je goed adviseren voor de specifieke reis die je gaat maken en de wensen die je hebt. Vergeet niet om bijpassende (liefst wollen) wandelsokken aan te schaffen. Deze zijn verdikt op plekken waar veel wrijving plaatsvindt en drogen snel, waardoor de kans op blaren miniem blijft!

2. Kies een passende rugzak

Kies voor dagtochten bij voorkeur een dagrugzak tussen de 20 en 30 liter, met verstelbare banden en een ademend rugstuk. Zo voorkom je overbodig zweten en kun je de rugzak helemaal afstellen naar jouw lichaam. Ik heb zelf heel gevoelige schouders en krijg met boodschappentassen sjouwen al snel last van een pijnlijke schouder. Met wandelen is het voor mij dus heel belangrijk dat ik een rugzak heb met schouderbanden die niet snijden en en vind ik het fijn als er een gesp om mijn heupen kan. Dit zorgt ervoor dat je het gewicht op je heupen kunt laten rusten in plaats van op je schouders. 

Voor meerdaagse wandeltochten met kampeeruitrusting kan ik de Fjällräven Abisko 75L van harte aanbevelen. Deze rugzak heeft een ademend rugstuk, verstelbare banden en gespen voor de heupen. Verder zitten er super handige compartimenten, vakken, ritsen en zijvakken in zodat je overal makkelijk bij kunt en niet steeds je hele rugzak hoeft leeg te halen als je onderweg iets nodig hebt. 

3. Check de weersvoorspellingen

Check al-tijd de weersvoorspellingen. Het weer in Noorwegen is super onvoorspelbaar en is iedere dag weer anders. Nu kun je in de bergen altijd overvallen worden door onverwachte regenbuien, maar het is goed om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Als je zorgt voor een warme, vochtafdrijvende basislaag, ben je bestand tegen de meeste weersomstandigheden. Daarnaast kan het nooit kwaad om een regenjas of poncho in te pakken als je gaat wandelen in Noorwegen. Ik ben zelf groot fan van mijn Eco Shell jas, deze houdt namelijk wind én water tegen! En sinds wij in augustus in een sneeuwstorm terecht kwamen op Besseggen, heb ik ook altijd bescherming voor mijn oren en handschoenen in mijn rugzak. Dat overkomt mij geen tweede keer..

4. Stem je wandeling af op je conditie/gezondheid

Zorg ervoor dat je in goede conditie bent of de wandeling afstemt op je conditie. De Noren hebben er een handje van om de moeilijkheidsgraad van hun wandelingen iets te onderschatten voor ons Nederlanders. Wat voor hun als ‘makkelijk’ wordt weggezet, kan een flinke onderneming zijn voor iemand die wandelen op de Veluwe gewend is. Houd daar rekening mee tijdens het plannen. Neem de duur van een wandeling altijd een beetje ruim, zodat je pauzes kunt nemen en op je eigen tempo kunt lopen. Zo kun je nare blessures en helikoptervluchten naar beneden voorkomen.

5. Vertel altijd iemand waar je heen gaat

Ga je alleen wandelen in Noorwegen? Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat en hoe laat je ongeveer terug denkt te zijn. Probeer diegene ook op de hoogte te stellen als je onverwachts langer weg bent of besluit een andere route te nemen. Ga je samen wandelen? Laat elkaar onder geen enkele omstandigheden achter. Je bent zo snel als de langzaamste loper.

6. Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je gezond verstand. Voelt iets onveilig? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Is er noodweer op komst? Zoek een schuilplaats. Krijg je pijn? Neem rust. In Noorwegen staan nergens hekjes en zijn er nauwelijks waarschuwingsborden. De Noren gaan er namelijk vanuit dat je zelf wel kunt bedenken dat je van bergen en watervallen af kunt vallen. Pas op met foto’s maken en ga niet over je eigen grenzen heen. Zo weet je zeker dat je weer veilig thuis komt. 

7. Denk goed na over de inhoud van je rugzak

Stem de inhoud van je rugzak af op de weersomstandigheden, je conditie, het soort wandeling dat je gaat maken en je eigen behoeftes onderweg. Bekijk ook mijn persoonlijke checklist voor wandelen in de bergen. Ga je voor een meerdaagse wandeling? Check dan de superhandige paklijst wandelvakantie van We12Travel! 

8. Zorg ervoor dat je niet kunt verdwalen

Noorwegen heeft een eigen, super handige manier van routes markeren: The Blood Red T’s. De opvallende rode T’s worden jaarlijks bijgekleurd door vrijwilligers. Je zult ze tegenkomen op stenen, steenmannetjes of andere opvallende plekken. De T staat voor ‘trygghet’, Noors voor veiligheid. Wil je veilig thuis komen? Dan kun je maar beter de T’s achterna lopen. Ben je van plan om van de paden af te wijken om bijvoorbeeld in de wildernis te kamperen? Zorg dan dat je een kaart en GPS mee hebt. Dan vind je altijd de weg terug. 

9. Luister naar je lichaam

Je lichaam is de baas. Ook als dat betekent dat je vroegtijdig terug moet keren of je wandeling moet afbreken. Doorlopen als je lichaam aangeeft dat het iets mankeert, kan blijvende schade veroorzaken. Om serieuze blessures te voorkomen, kun je dus het beste terugkeren of als je op een meerdaagse tocht bent, de tocht afbreken. Soms kan een pauze of rustdag ook wonderen doen. Zodra ik last van mijn voeten krijg, vind ik het fijn om even een pauze te nemen, mijn schoenen en sokken uit te doen en even bij te komen. Het is een fabeltje dat je het beste je schoenen aan kunt houden!

Met bovenstaande tips ga je gegarandeerd een onbezorgde en comfortabele wandelvakantie in Noorwegen tegemoet! Voor de ervaren wandelaars onder ons zullen ze misschien een beetje vanzelfsprekend zijn, dus heb jij nog onmisbare tips of adviezen? Laat ze achter in de comments hieronder!

Persoonlijk reisadvies

Wil je gaan wandelen in Noorwegen en advies van een ervaringsdeskundige? Neem dan gerust contact met mij op, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.