Noorse keuken

De smaak van fjord-Noorwegen: Svele

Toen ik voor het eerst een ferry overtocht over de Noorse fjorden maakte, kocht ik bij het kneuterige cafetaria een dampende beker koffie en een ‘svele’. Even dacht ik dat ik in de hemel beland was toen ik de allereerste hap van mijn svele met smørkrem nam. BEST. THING. EVER!!! Het is dan ook niet voor niets dat een groot deel van onze vakantiefoto’s bestaat uit een liefdesdriehoek van mij, koffie en svele..

Svele, de smaak van fjord-Noorwegen

Maar.. Wat is het?! Svele is een luchtige, cake-achtige Noorse pannenkoek die eigenlijk enkel geserveerd wordt op ferries. Naar het schijnt is de svele ontstaan óp een pontje in 1971. Ze worden traditioneel geserveerd bij de koffie, besmeerd met brunost (bruine, gekarameliseerde geitenkaas) of smørkrem (suikerboter). Een echte Noorse delicatesse dus!

En hoe zorg je er dan voor dat je thuis ook aan je fix kunt komen? Ik heb een hele tijd gezocht naar het perfecte recept, maar het is me dan eindelijk gelukt. Ik kan nu thuis, zonder hele gekke ingrediënten, de perfecte svele bakken. En jij straks ook!

Dit heb je nodig om thuis je eigen sveler te bakken:

– 3 eieren
– 1 liter karnemelk
– 260 gram suiker
– 500 gram bloem
– 75 gram gesmolten roomboter
– 1,5 eetlepel baking soda

Dit recept is voor ongeveer 15 flinke sveler.

Mix de suiker door de eieren tot je een luchtig mengsel hebt. Smelt de boter en voeg deze, samen met de baking soda en 250 gram bloem, toe aan het mengsel. Roer goed door. Giet daarbij een halve liter karnemelk, roer goed door, de ander helft van de bloem, roeren en tot slot de overige karnemelk, roeren. (Ik heb geen mixer en het roeren aan Bart-Jan overgelaten. Dat werkte prima!)

Smelt een klein klontje boter in een koekenpan en doe met een soeplepel een schep van het beslag in de pan. Bak de sveler alsof je pannenkoeken bakt! Bij voorkeur iets langer op lager vuur, omdat ze iets dikker zijn dan een gewone pannenkoek.

Je kunt sveler zowel warm als koud eten, dubbelgevouwen met een beleg naar keuze. Bijvoorbeeld jam, room, brunost of smørkrem! Als je bij je kaasspeciaalzaak lief vraagt naar brunost, kunnen ze dit speciaal voor je bestellen. Smørkrem maak je heel makkelijk zelf door een klontje roomboter (kamertemperatuur) door wat suiker en een snuf kaneel te roeren.

Een dag na het bakken zijn ze nóg lekkerder. Mijn geheime tip is om je smeersel er op te smeren, de svele dubbel te klappen en dan een dag in de koelkast te bewaren. Yum!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.