Twee vrouwen poseren op Rampestreken uitkijkpunt
Wandelen

Rampestreken, hét uitkijkpunt van Åndalsnes

Op zoek naar wat gratis adrenaline? 550 meter boven Åndalsnes hangt Rampestreken, een uitkijkpunt dat je gegarandeerd weke knieën geeft. Of het nu is van de hoogtevrees of van het waanzinnige uitzicht, dat laat ik aan jou over. Je kunt binnen een uurtje bovenop de Rampestreken staan, maar je moet er wel wat voor doen.

Update: In 2021 heeft de Romsdalsgondolen haar deuren geopend! Je kunt nu dus met een kabelbaantje de berg op. Het is dan nog maar een klein stukje dalen naar Rampestreken. Houdt er wel rekening mee dat je ook weer omhoog moet. Maar het scheelt een flinke klim! 

Hoe kom je bij Rampestreken?

Om bij het beginpunt van de wandeling te komen, volg je de borden naar Åndalsnes centrum. Je komt dan al snel een kleine parkeerplaats tegen waar een wit gebouwtje staat. Hier begint je avontuur. Als er geen plek is, kun je een klein stukje doorrijden en parkeren bij de bioscoop (Rauma Kultur Hus). Hier vandaan is het startpunt vijf minuutjes lopen. 

Super snel stijgen richting Nebba

Het pad is goed gemarkeerd en je krijgt iedere 100 meter een update van hoe ver je al bent. Als je de rode markeringen op de bomen en de bewegwijzering volgt, kom je vanzelf waar je wil zijn. Zorg wel, zoals altijd, voor goede schoenen en voldoende water. Een voedzame snack is ook nooit overbodige luxe!

Het eerste deel van de wandeling bestaat voornamelijk uit een soort stalen platen. Deze zijn er om de vegetatie in het bos te beschermen, dus het is ook niet de bedoeling dat je daarnaast gaat lopen dwalen. Verderop kom je kettingen en trapjes tegen die je naar het eerste hoogtepunt brengen: Nebba (93 m.o.h.). Gebruik deze kettingen als je ze ziet, want ze hangen er niet voor niets!

Norsk Tindesenteret 

Vanaf Nebba kun je uitkijken over heel Åndalsnes. Het puntige gebouw aan het water dat boven de rest uittorent is het ‘Norsk Tindesenteret‘. Hier vind je het Mountainering Museum, kun je heerlijk lunchen en dineren en ook dagtours in de omgeving boeken. 

Struikelen over boomwortels

Wat ik zelf heel bijzonder vond aan deze wandeling waren de wortels die je om de haverklap laten struikelen in het bos. Soms wel irritant, maar ik vond het netwerk van kronkelende stukjes boom een erg bijzonder gezicht. Let wel op als het hier nat is, want voor je het weet bekijk je de wortels van wel héél dichtbij. 

Kijk trouwens niet raar op als je tijdens je wandeling regelmatig word ingehaald door rennende Noren. De locals komen hier erg graag voor hun dagelijkse hardloopronde. En hoe langer je loopt, hoe meer bewondering je daar ook voor zult krijgen.

Romsdalstrappa – het Sherpa bouwwerk

Wat volgt is het pittige onderdeel van de wandeling. Als je ongeveer 400 meter hebt geklommen, kom je namelijk uit bij de Romsdalstrappa. Eén van de meest beroemde stenen constructies van de omgeving. Deze trap is gebouwd door Sherpa’s uit Nepal en brengt je langs het Rampestreken uitkijkpunt helemaal naar Nesaksla op 708 meter. 

Rampestreken uitkijkpunt

Voor je het weet sta je oog in oog met het uitkijkpunt dat versierd is met dezelfde vlaggen als je op Everest Basecamp in Nepal ziet. Ik twijfelde zelf een keer of drie voordat ik erop durfde te lopen en eventjes voelde ik me wel heel kwetsbaar. Er zit namelijk een rooster aan het uiteinde van de wandelbrug waardoor je 550 meter naar beneden kijkt. Als je voor je uitkijkt is het gelukkig niet zo’n probleem. Je ziet dan Åndalsnes in volle glorie, de bergen van Isterdalen in de verte en hier en daar een cruiseschip of ferry dat de Romsdalsfjorden oversteekt. 

Schuilen op Nesaksla (708 m.o.h.)

Als je de stenen traptreden nog 20 minuten vervolgt – wat wel echt de moeite waard is -, kom je uiteindelijk uit bij een stenen gebouwtje: Nesaksla. Hier kun je fijn schuilen als het regent en als de zon schijnt kun je nog verder over Romsdalen kijken en zelfs tot aan de Trollstigen zien. 

Romsdalseggen, de mooiste wandeling van Noorwegen

Als je deze route helemaal doorloopt, kom je vanzelf bij Romsdalseggen terecht. Maar wil je al deze bezienswaardigheden met elkaar combineren? Kies er dan voor om de wandeling over de Romsdalseggen vanaf de andere kant te beginnen en te eindigen in Åndalsnes Je komt dan tijdens de daling langs Rampestreken en Romsdalstrappa. Meer over deze wandeling vind je in mijn blog over Romsdalseggen. 

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

9 reacties

 • Ronald

  Hei Michelle,
  Kijk, dat zijn nou die tips waar je wat aan hebt.
  Dank voor je enthousiaste verslag, ik weet waar ik in juli naartoe moet gaan.
  Ronald de Beer, Soest

  • Ronald de Beer

   Hei,
   We hebben um gelopen hoor! Alleen was er een cruiseschip die uitliep en die italianen wilden ook de berg op. Het leek wel de Kalverstraat in Amsterdam. Naarmate we hogerop kwamen werd het rustiger. Het was een schitterend uitzicht, erg bijzonder. Vooral ook met die sherpatrappen.

  • Lost In Norvana

   Hoi Pathaella!
   Dat kan prima hoor. De wandeling is op sommige stukken wat stijl, maar is verder ongevaarlijk. Als het heel nat is, is het wel een beetje glibberen. Dat is iets om rekening mee te houden. Veel plezier!

 • Philip

  Hey Michelle,

  Twee jaar geleden hebben ik en mijn partner deze wandeling gedaan.Het was ons eerste reis naar Noorwegen,net zoals jij ben ik er volledig van in de ban.
  Rampestreken was een zeer mooie en uitdagende wandeltocht maar het uitzicht aan de top is de kers op de taart.
  Groetjes,

  Philip

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.