Bezienswaardigheden

Romsdalsgondolen: al het moois van Romsdal in één avontuur

Na het denderende succes van de Loen Skylift, is op 28 mei 2021 de Romsdalsgondolen in Åndalsnes open gegaan. De kabelbaan is met 1676 meter de langste van Noorwegen en de eerste in z’n soort. Het heeft dertien maanden geduurd om de gondelbaan en het bijbehorende uitkijkpunt te bouwen. De gondels hebben plek voor 45 mensen en zijn ook geschikt voor rolstoelen en wandelwagens. 

De Romsdalen gondel

Met de elektrische(!) gondel kun je binnen 10 minuten op de top van de berg Nesaksla staan op 700 meter hoogte – optioneel met een glas wijn of kop koffie in de hand. Vanaf de top heb je adembenemend uitzicht over al het moois dat Romsdal te bieden heeft, maar er is natuurlijk nog meer te beleven. In de zomer van 2022 mocht ik op uitnodiging van de Romsdalsgondolen een tochtje naar boven maken. En natuurlijk neem ik je mee op avontuur!

Romsdalsgondolen (2)

Golden hour in Åndalsnes

Vanaf de parkeerplaats – die pal naast het opstappunt ligt – kun je het eindpunt van de kabelbaan al zien. Ik heb gelukkig geen hoogtevrees, maar krijg toch altijd even een kriebel in mijn buik als ik aan een avontuur met hoogtes begin. Mijn beste vriendin en ik hadden de gondel helemaal voor onszelf en hebben uit ieder raam gekeken. Omdat we tegen het einde van de dag bij de Romsdalsgondolen aan kwamen, hadden we prachtig zonlicht dat over de bergtoppen viel. Het dramatische contrast van de hoge bergtoppen en diepe fjorden, daar kun je toch naar blijven kijken? 

Romsdalsgondolen (4)

Het mooiste van Romsdal op één plek

Wanneer je na een kleine 10 minuten bovenop de berg uitstapt, wandel je eigenlijk meteen het uitkijkplateau op. Vanaf het punt heb je 360 graden uitzicht over al het moois dat Romsdal te bieden heeft: Åndalsnes, Isfjord, Romsdalsfjorden, Rauma en alle omliggende bergtoppen. Je kunt zelfs Romsdalshorn en Litlefjellet heel goed zien, als er geen wolken in het dal hangen. Of je nu op het terras neerstrijkt of lekker gaat rondstruinen, je kijkt in ieder geval je ogen uit. 

Romsdalsgondolen (9)

Een uitstapje naar Rampestreken

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de berg te voet te bedwingen, zoals ik meerdere keren heb gedaan. Maar vanaf het uitkijkpunt op Nesaksla, kun je binnen 15-20 minuten afdalen naar Rampestreken. Dat scheelt toch een flinke work-out! Zelf ben ik meer van het wandelen in Noorwegen, maar ik vind het heel cool dat de berg nu toegankelijker is geworden. Vooral bij slecht weer en sneeuw. Natuurlijk zijn wij ook even naar beneden gewandeld om een goede, oude bekende op te zoeken. Hei Rampestreken!

Het wordt overigens afgeraden om vanaf dit punt de Romsdalseggen te bewandelen, omdat je op de smalle richel tegen het verkeer in gaat wandelen. Mocht je dit avontuur aan willen gaan, zorg dan dat je je goed inleest. Je kunt natuurlijk wel op de terugweg stoppen voor een welverdiende maaltijd en vervolgens de kabelbaan naar beneden nemen. 

Romsdalsgondolen (7)

Dineren in de wolken

Omdat het uitzicht zo goed bevallen was, ben ik een week later opnieuw met de Romsdalsgondolen de berg op gegaan, om een avondje in de wolken te dineren bij Eggen Restaurant. Ik raad het enorm aan, maar je moet wel een gevulde portemonnee meenemen.. Al is het geen nieuws dat uit eten gaan in Noorwegen duur is.

De kaart was erg beperkt – dat doet het restaurant om voedselverspilling tegen te gaan – en niet echt geschikt voor vegetariërs, maar gelukkig kon ik een heerlijke vegetarische risotto krijgen. We namen een kaasplankje toe en ik heb enorm genoten. 

Een avond op Mount Nesaksla

Deze plek is niet alleen fantastisch vanwege het goede eten en de lekkere wijn, maar vooral van de mega bijzondere ervaring van continue wolken om je heen zien bewegen. Het restaurant is grotendeels van glas, dus je kunt eindeloos naar buiten staren. Zo bijzonder! Niet zo gek dat we de allerlaatsten in het restaurant waren. 

Onderweg naar beneden was het extra speciaal om de avond te zien vallen in Åndalsnes, zoals je dat niet vaak ziet in de zomer. Ondanks de regen die ons ineens had bereikt, konden we toch nog genieten van de lichtjes. 

Romsdalsgondolen-_14_

Prijzen Romsdalsgondolen

Ook een bezoekje brengen aan Romsdalsgondolen? Check van tevoren de openingstijden (deze veranderen per seizoen) en bestel je tickets gemakkelijk online op de site van Norwegian Travel. Het is een behoorlijk bedrag, dus je kunt er ook voor kiezen een ‘one way’ kaartje te nemen en naar beneden te wandelen. Je doet daar ongeveer 40 minuutjes over. 

  • Round trip volwassenen – 440nok

  • Round trip kinderen 5-17 jaar – 220nok

  • One way ticket volwassenen – 300nok

  • One way ticket kinderen 5-17 jaar – 150nok

  • Kinderen 0-5 jaar – gratis

Bekijk ook de familiedeal, dagpas en meerdaagse passen. Honden, ski’s en fietsen mogen trouwens helemaal gratis mee.

Romsdalsgondolen