Een overwinning: poseren op Trolltunga!
Wandelen

Tips & tricks voor je wandeling naar Trolltunga

Het is één van de meest beroemde plekken in Noorwegen en je ziet haar in bijna alle Noorwegenvideo’s, -campagnes en -brochures terug: de Trolltunga. Op Instagram kun je er amper omheen, mensen van over de hele wereld poseren op het uitstekende stuk rots dat iets weg heeft van een tong. Vandaar de naam Trolltunga, ofwel ‘trollentong‘. Het is absoluut de moeite waard om je eigen Instagramkiekje te scoren, maar de wandeling ernaartoe moet je zeker niet onderschatten. Ik vertel je alles wat je moet weten om een wandeling naar de Trolltunga te doorstaan!

Hoe kom je bij Trolltunga?

Doordat de wandeling naar Trolltunga zo bekend is, staat de weg ernaartoe goed aangegeven. Je kunt navigeren op Skjeggedal, Tyssedal. Als je vanaf Odda de route 13 oprijdt, volg dan de borden richting Skjeggedal. Je ziet dan vanzelf bordjes met Trolltunga. Na zeven kilometer kom je op een parkeerplaats uit. Rijd rustig, want ondanks dat de breedte van de weg het doet vermoeden, is het geen eenrichtingsverkeer! Parkeren kost ongeveer €14 per dag. 

Vanaf de camping in Odda gaat er ook een bus naar de parkeerplaats. Neem de 995 naar Skjeggedal en de rest spreekt redelijk voor zich. Een buskaartje kost ongeveer 30 NOK enkele reis, dat is zo’n €3,50.

Sinds 2017 bestaat er ook een alternatief startpunt dat Mågelitopp heet. Je kunt hier alleen via een tolweg komen en er kunnen maximaal 30 auto’s staan. De weg gaat om 7 uur ‘s ochtends open en het hek gaat dicht zodra er 30 auto’s staan. Je kunt er niet reserveren, dus zorg dat je er vroeg bij bent. De kosten zijn ongeveer €55 per dag.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk voordat je aan de wandeling begint goed aan je eigen veiligheid. Tussen juni en september kun je de wandeling prima alleen maken. Ga je tussen 19 maart – 15 juni of 15 september – 15 oktober? Neem dan een gids mee. Tussen 16 oktober en 18 maart is het levensgevaarlijk op deze route en kun je de wandeling beter uitstellen. Zorg voor goede bergschoenen met voldoende grip, bescherming voor je enkels en bij voorkeur een waterdichte variant. Neem voldoende eten en drinken mee, warme kleding, regenkleding en zonnebrand. Wandelstokken zijn geen overbodige luxe en komen zeker van pas als je bovenin sneeuw tegen komt! De route wordt prima gemarkeerd met de befaamde ‘blood red T’s‘, dus verdwalen is vrijwel onmogelijk. 

De statistieken van Trolltunga

Vanaf de parkeerplaats kun je direct beginnen aan de wandeling. De wandeling is 11 kilometer enkele reis, dus 22 in totaal. De Trolltunga ligt op 1250 meter boven zeeniveau, maar je begint de wandeling op 500 meter hoogte. Je stijgt dus ongeveer 750 meter, waarvan 250 meter in de eerste kilometer door een gigantische stenen trap te bewandelen. De houten trap die je bij aankomst op de parkeerplaats ziet, is helaas een paar jaar geleden afgesloten in verband met veiligheid. De meeste mensen leggen de route af in 10-12 uur, maar kijk niet raar op als je meerdere keren wordt ingehaald door rennende Noren.

Doseren kun je leren

Na de trap kun je even uitblazen op een prachtig bergplateau met adembenemend uitzicht. Dit zul je ook wel nodig hebben na deze draak van een klim! Kort erna zul je nog een forse klim moeten maken, aangezien je in de eerste 5 kilometer bijna alle hoogtemeters maakt. Daarna zullen dalen en stijgen elkaar afwisselen, maar niet zo drastisch als het begin van de wandeling. Er liggen hier en daar houten planken om te voorkomen dat je natte voeten krijgt. Gebruik deze braaf, want ze liggen er niet voor niets! Vergeet ook niet om af en toe een pauze te nemen en iets te eten en drinken. Doseer je energie, want je hebt nog een lange weg te gaan! Er staan een stuk of drie noodhutten langs de route, deze zien eruit als blauwe containers. Mocht er onverhoopt enorm slecht weer losbarsten, kun je hier schuilen. Deze zijn NIET voor recreatief gebruik!

Het wordt aangeraden om zo vroeg mogelijk aan de wandeling te beginnen. Niet alleen zul je dan de grootste meute voor zijn (er lopen gemiddeld 80.000 mensen per jaar naar Trolltunga), je kunt ook lekker je tijd nemen om te genieten van de omgeving. Heb je voor 4 uur de top niet bereikt? Keer dan om. Dit is voor je eigen veiligheid. Tenzij je voorbereid bent op een overnachting op de top, uiteraard. 

Het hele jaar door besneeuwde bergtoppen

Er bestaat een hele grote kans dat je sneeuw tegenkomt onderweg naar boven! Wij liepen de wandeling naar Trolltunga in augustus en werden verrast door een hagelwit pak sneeuw. Gelukkig had ik wandelstokken bij me, waarmee we uitglijden (grotendeels) konden voorkomen. (Ik ben alsnog een paar keer flink onderuit gegaan hoor, daar niet van..) 

Wij hebben 5,5 uur over de klim omhoog gedaan, inclusief pauzes. In totaal zijn we 9,5 uur onderweg geweest, waarvan we een uur op de top hebben gespendeerd. Voor mij persoonlijk was het een enorm zware beproeving. Dit was tenslotte mijn eerste ‘echte’ wandeltocht! De beloning was echter zo groot dat we sindsdien alleen nog maar meer zijn gaan wandelen. Zo stond ik een jaar later op Romsdalseggen

De meedogenloze Noorse natuur

Misschien is het wat overbodig om te zeggen, maar ga je alsjeblieft niet enorm uitsloven op de top om een zo bijzonder mogelijke foto te kunnen maken. De Noorse natuur is net zo meedogenloos als ze mooi is en als je struikelt en naar beneden valt, kun je dit nooit meer navertellen.

Heb geduld en respect voor je medewandelaars en verwacht file op de top. Iedereen wil een foto maken van zijn/haar overwinning, dus geef elkaar daarvoor de ruimte. Geniet tijdens het wachten op andere plekjes van het uitzicht! Er hangt naast de Trolltunga nog een mini-tong, waar je ook prachtige plaatjes kunt schieten. 

Als je weer helemaal op krachten bent gekomen, kun je beginnen aan de afdaling. Deze loop je dezelfde weg terug als dat je omhoog bent gekomen. Geef je knieën af en toe even de kans om bij te komen en vergeet niet om genoeg te drinken. Het is tenslotte geen wedstrijd. 

Ga je de wandeling maken naar aanleiding van mijn verhaal? Laat me dan even hieronder weten hoe het was en vergeet niet om een foto te sturen via Instagram, Facebook of michelle@lostinnorvana.nl! 

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.